Ljutomer

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

PISMO OB ZAČETKU VEROUČNEGA LETA

sobota, 14.09.2013

Pismo ob začetku veroučnega leta

Dragi starši!

Začelo se je novo šolsko leto. V skrbi, da bi otroci lahko napredovali na različnih področjih šolskih in obšolskih dejavnostih ter da bi se čim bolj vsestransko pripravili na življenje, jim poleg osnovne izobrazbe omogočate še glasbeno, športno, kulturno ? usposabljanje. Mnogi starši se odločate, da bo vaš otrok obiskoval tudi župnijsko katehezo in se tako usposobil za versko življenje. Iz izkušnje najbrž veste, da versko življenje ni enostavna dejavnost, saj obsega življenje z vidika najpreprostejših izbir do zahtevnih in odločilnih dejanj, pri katerih ni moč delati popravnega izpita.

Zakaj pravzaprav k verouku oziroma katehezi? Najbolj preprost in vsakdanji odgovor bi se najbrž glasil: ?Zato, da bi bil obvarovan pred nesrečo, da bi se izognil slabi družbi, da bi mu bila odprta pot v zakramentalno življenje.? Še bolj preprost (in nekoliko prazen) odgovor je: ?Tam se ne bo naučil nič slabega; do birme naj hodi. Vsaj vem, da je v tistem času pod kontrolo.?

Kateheti se s takimi odgovori strinjamo le delno. Smisel kateheze vidimo v tem, da otrok ali odrasel, ki je vključen v katehezo, odkrije Boga in svoje življenje vedno bolj oblikuje po Jezusovem nauku ter tako pride do osebne vere v Boga.

Ta cilj nam bo v tem katehetskem letu še posebej pred očmi, saj v vesoljni Cerkvi zaključujemo leto vere. Že lansko veroučno leto smo se trudili, da bi rasli v veri  in v zavesti pripadnosti Kristusu in njegovi Cerkvi z vključevanjem v življenje župnije. Da bi to mogli doseči, ni dovolj, da se srečamo enkrat tedensko v katehetski učilnici. Da bi se lahko zgodil naš notranji premik in korak k osebni veri, bi moralo vse naše življenje, razmišljanje, delovanje, govorjenje postati prepleteno z vsebino vere.

Kaj lahko za to naredite starši? Ogromno! Najprej to, da tudi sebi postavite cilj, da boste v tem letu bolj prepričljivo živeli svojo vero. Če se je nekoliko izgubila, pa da bi jo ponovno iskali in tudi našli skupaj s svojimi otroki in celotno družino.

Poskrbite za skupno molitev v družini. Potrudite se, da boste kot družina prihajali k sveti maši. V začetku ne bo lahko. Gre pa, če se za to odločimo. Maša naj ne bo le obveza pač pa vaša pravica in pravica tudi vaših otrok. Sodelujmo, da bo duhovno življenje dobilo pravo mesto v našem življenju. Če je Bog na prvem mestu je vse na pravem mestu v našem življenju.

Pastoralna praksa Zorana Carja v naši župniji

Moje ime je Zoran Car. Prihajam iz župnije svetega Jožefa na Cankovi. Rodil sem se leta 1988. Osnovno šolo sem obiskoval na Cankovi. Zelo zgodaj sem začutil veselje do glasbe. Vedno sem rad prepeval. Še posebej sem imel rad cerkvene ljudske pesmi, ki so mi tudi sedaj izredno pri srcu. Ko je prišla osnovna šola h koncu, sem se moral odločiti, kje bi nadaljeval šolanje. Po krajšem premisleku sem pristal na Živilski šoli Maribor. Vseskozi, že od zgodnjega otroštva pa me je spremljalo veliko veselje do duhovniškega poklica. Že v prvem razredu sem postal ministrant. Ob takratnem župniku g. Antonu Fakinu sem se začel navduševati za duhovništvo. Leta so minevala, vse bolj se je približeval konec osnovne šole.  Takrat se je tudi g. Fakin upokojil; bil je namreč že zelo bolan. Za njegovega naslednika je prišel na Cankovo g. Andrej Zrim, ki je bil do tedaj župnik v Gornji Radgoni. V tamkajšnji župniji so bili sad njegovega oznanjevanja (mnogi) bogoslovci, ki so sedaj že povečini duhovniki. In kakor se za takega ?gojitelja? duhovnih poklicev spodobi, me je takoj, že prvi dan, nagovoril, če razmišljam kaj o duhovništvu. Moj odgovor je bil seveda pritrdilen. Takrat se je začela zame bolj poglobljena pot, ki je peljala na steze do duhovništva. V času srednje šole sem bival v Slomškovem dijaškem semenišču, kjer je bil ravnatelj Vaš rojak dr. Franc Zorec. To so bila izredno lepa, ter tudi duhovno bogata leta. Ves čas semeniškega odločanja sem namenil temu, da  bi spoznal, če sem poklican nadaljevati pot v duhovništvo. Ta sveti poklic mi predvsem pomeni osrednjo nalogo: odkrivati, spoznavati in prinašati ljudem Kristusa. Navdušuje me evharistija, bogoslužni obredi mi predstavljajo nekaj izjemno velikega. Vse to kar sem čutil že v otroštvu, se je izkazalo, da je res. Zaslišal sem klic, odločil sem se in zdaj sem že skoraj na koncu teološkega študija. Vsak bogoslovec začne svojo pastoralno pot kot diakon v eni izmed župnij svoje škofije. Vesel sem, da smem to leto, ki bo zame zelo pomembno, preživeti med Vami, dragi ljutomerski farani. Naj nas vse pri naših prizadevanjih spremlja blaga priprošnja nebeške Matere, blaženega Antona Martina Slomška, božjega služabnika Danijela Halasa ter našega zavetnika sv. Janeza Krstnika.

RAZPORED VEROUKA  2013/14 v Ljutomeru:

RAZR.

DAN V TEDNU

KATEHET

1.

Ponedeljek 11:10-11:55

Anica Šek,Valerija Mlakar

2.

Torek 11:10-11:55

Anica Šek, Katica Žižek

3.

Petek 11:10-11:55

Katica Žižek,Valerija Mlakar

4.

sreda 13:00-13:45

Anica Šek,Valerija Mlakar

5.

Ponedeljek13:00-13:45

Valerija Mlakar,Marko Panič

6.

Torek 13:00-13:45

Torek 13:50-14:35

Marko Panič

Marko Panič

7.

Torek 13:13-45  

Torek 13:50-14:35

Andrej Zrim

Andrej Zrim

8.

Četrtek 14:00-14:45,

Četrtek 15:00-15:45

Andrej Zrim

Andrej Zrim

9.

Četrtek 14:00-14:45

Četrtek 15:00-15:45

Zoran Car

Zoran Car

V OŠ Stročja vas:

R.

DAN  V  TEDNU

ČAS

KATEHETI

1.

sreda 

11:10 ? 11:55

Anica Šek

2.

sreda    

11:10 ? 11:55

Valerija Mlakar

3.

sreda     

11:10 ? 11:55

Katica Žižek

4.

ponedeljek            

12:00 ? 12:45

Katica Žižek

5.

ponedeljek    

12:00 ? 12:45

Valerija Mlakar

6.

Četrtek

12:00 ? 12:45

Car Zoran

7.

Ponedeljek

12:00 ? 12:45

Marko Panič

8.

Petek 

13:55 ? 14:40

Andrej Zrim

9.

Petek

13:55 ? 14:40

Car Zoran

Na Cvenu: v torek: - Valerija Mlakar    

1. razred ob 11:15 - 12.00;        

2. razred ob 12:00 ? 12.45;

3. razred   ob 13:10 ? 13.55;   

4. razred ob 14:00 ? 14:45

V šoli Cvetka Golarja bo verouk po  dogovoru, verouk poučuje Katica Žižek

Verouk se prične v ponedeljek, 16. septembra.

Knjige in zvezke  otroci lahko kupijo po nedeljski sv. maši samo še to nedeljo in prvi teden verouka. Pozneje dobijo učbenike v Kleklovi knjigarni! Letni prispevek za katehetsko dejavnost znaša 10 evrov. tretji otrok (najmlajši) iz družine, ki obiskuje verouk je oproščen plačila. Prispevek bomo zbirali pri prvi veroučni uri ali do 1. oktobra.

Če kdo ne more kupiti učbenikov ali poravnati prispevka naj to pove katehetu ali se naj oglasi na Župnijski Karitas. Če je res potrebno bomo pomagali in omogočili nakup učbenikov in poravnavo prispevka. Starše prosim, da otroci poravnajo prispevek katehetu čim prej. Veroučenci od četrtega do devetega razreda opravijo prvo uro verouka tudi sveto spoved. Otroci naj prvo uro verouka vrnejo podpisane izkaze. Hvala!

POVABLJENI TUDI NOVI ČLANI V RAZLIČNE SKUPINE

Karitas ? dežurstvo vsak petek od 16. ? 17. ure.

Pevska zbora vabita nove člane; Mešani pevski zbor in otroški pevski zbor. Pridruži se, če imaš talent! Vsem dosedanjim članom čestitke in spodbuda, da bi navdušeno sodelovali. Osebno povabilo prijatelja k sodelovanju pomeni največ. Povabi znanca ali znanko, prijatelja ali sošolca!

Zakonska skupina se srečuje enkrat mesečno in si podeli svoje izkušnje ter plemeniti družinsko življenje. Lepo vabljeni, da se formira še ena zakonska skupina! Sporočite župniku.

Prenova v Duhu se srečuje vsak petek in slavi Gospoda ter ob katehezah raste v krepostih vere, upanja in ljubezni. Pridi!

Mladi: Srečevali se bomo po dogovoru, po našem druženju v Stični, ki bo 21. 9.. Odhod avtobusa z avtobusne postaje ob 6.00 uri. Na srečanjih bomo z Gospodom iskali odgovore na vprašanja, ki nam jih zastavlja življenje. Z vami bo bogoslovec Zoran Car.

Animatorji: povabljeni v šolo za animatorje. Pridruži se!

Bralci božje besede; lepo vabljeni tudi novi bralci. Pridi!

Člani ŽRV (živega rožnega venca) ste povabljeni, da formiramo kakšno novo rožo. To bomo storili v oktobru ali najpozneje ob koncu leta. Vse člane vabim na skupno srečanje, ki bo v nedeljo 13. oktobra pri 10. sv. maši. Veselim se našega srečanja.

Ministrantov je kar lepo število. To je obenem povabilo tudi drugim, da se pridružite in lepšate evharistično bogoslužje. Srečanja prvo soboto v mesecu ob 9:00.

Vsi sodelavci ste povabljeni, da se vsaj kateri iz skupine odloči za obisk pastoralne šole. Informativno srečanje bo v Murski Soboti na škofiji 27. 9. ob 16. uri.

Obnovo oltarjev smo zaključili. Lahko smo ponosni na opravljeno delo. Trudimo se ohranjati kulturno dediščino naših prednikov kar je naša pravica in dolžnost. Ponosni smo lahko, da imamo tako lepo urejeno in vzdrževano cerkev. Hvaležen sem Vam, da vsako drugo nedeljo še posebej velikodušno darujete za obnovo, da sproti poravnavamo obveznosti. Vsekakor bi želeli do konca tega leta poravnati obveznosti. Tudi naprej lepo vabljeni k darovanju. Veseli bomo vsakega darovalca, ki nameni svoj dar v ta namen. Do konca leta bomo povabili tudi donatorje, da bi tako s skupnimi močmi zaključili z zbiranjem sredstev. Namenili smo obnoviti en oltar pa smo v tem času obnovili oba. Bogu hvala in vsem dobrotnikom.

Portal pred cerkvijo dobiva novo podobo. Že ob mojem prihodu ste mnogi omenjali, da bi morali urediti stopnišče pred cerkvijo in polepšati portal. V ta namen smo že ob mojem prihodu naslovili na Občino Ljutomer posebno vlogo s prošnjo za finančno podporo pri izpeljavi tega projekta. V tem času je bil s strani Ministrstva za kulturo podan razpis za ohranjanje kulturne dediščine. Skupaj z Občino Ljutomer smo pristopili k razpisu in bili smo uspešni. Tudi Miklošičevo leto je dodalo kamenček v mozaik naših prizadevanj. Tudi ta dela gredo h koncu. Tako Miklošičev trg pred cerkvijo dobiva novo podobo. Številni turisti in romarji pa bodo lahko še bolj uživali ob ogledu kulturnih znamenitosti našega Lotmerka. Večinski delež sredstev krije Občina Ljutomer in Ministrstvo za kulturo.

Vsa opravljena dela (Marijina oltarja in portal) želimo slovesno blagosloviti na zahvalno nedeljo 3. novembra. Pri 10. maši bo z nami g. škof dr. Peter Štumpf, ki bo slovesno blagoslovil vsa opravljena dela. Že sedaj lepo vabljeni k tej slovesnosti in skupnemu druženju po opravljeni slovesnosti.

KRŠČEVANJE! Vse starše želim spomniti, da je krščevanje v naši škofiji ob nedeljah med sveto mašo. V naši župniji je krščevanje prvo in tretjo nedeljo v mesecu. Krst prijavite vsaj mesec dni prej, da lahko vse potrebno uskladimo.

Tudi za poroko se oglasite vsaj mesec dni prej v župnijski pisarni, da se lahko vse pravočasno dogovorimo in pripravimo.

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi