Ljutomer

MISEL DNEVA

"Dokler bo vladalo načelo, da so eni priviligirani, ker izpovedujejo ta in ta nazor, ni mogoče govoriti o enakosti ljudi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  

DEKANIJSKO ROMANJE NA PTUJSKO GORO

torek, 29.08.2017


Verniki ljutomerske dekanije so se tudi letos, na zadnjo avgustovsko nedeljo, 27. avgusta 2017, podali na tradicionalno romanje na Ptujsko goro.

Pod Marijinim plaščem so se zbrali številni romarji iz naše dekanije in domačini. V molitveni uri so prosili za različne namene in potrebe. Številni so pristopili tudi k zakramentu sprave. Romanje ki je bilo obenem združeno z dekanijskim pastoralnim dnevom, je pripomoglo k duhovni poglobitvi udeležencev. Molitveni uri je sledila sv. maša, ki jo je vodil naš župnik in dekan Andrej Zrim ob somaševanju dekanijskih duhovnikov. V nagovoru nas je domači duhovnik, minorit p. dr. Milan Holc, spodbudil k zvesti hoji za Kristusom in k predanosti Marijinemu varstvu.

Naša župnijska vokalna skupina Luč, pod vodstvom Martine Kuzma, je s pesmijo obogatila nedeljsko bogoslužje v čudoviti cerkvi na Ptujski Gori.

Petim litanijam, ki so jih vodili zbrani duhovniki, je po sv. maši sledila še osebna pobožnost in priporočilo gorski Materi Božji. Sledilo je kosilo iz popotne torbe, kot je to že navada ter druženje ob avtobusih.
Po doživetem srečanju pod Marijinim plaščem, so z dvema avtobusoma verniki župnije Ljutomer poromali še v župnijo Šmartno na Pohorju. Streljaj iz mestnega vrveža jih je cesta iz Slovenske Bistrice pripeljala v kraj, kjer vsakomur zastane dih. To je namreč kraj, kjer veter šepeta zgodbo gozdov, sončnih travnikov in šumeče vode. Tam nas je pričakal domači župnik, ki nam je predstavil zgodovino cerkve sv Martina, ki izhaja iz 13. stoletja in je danes pomemben spomenik predvsem zaradi odkritih romanskih fresk, zaradi katerih je cerkev postala najpomembnejši spomenik romanike na Slovenskem.

Po prijaznem sprejemu na Pohorju , smo se odpravili še v novo župnijo bl. Škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki, ki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Župnija je imela temeljni kamen za cerkev že od leta 1999, ko ga je blagoslovil še takratni papež Janez Pavel II., ni pa še imela cerkve. Zanjo so se trudili več kot 10 let. V tem času so gradili vsa temeljna župnijska telesa, ustanavljali in gradili župnijsko občestvo. Verniki so tako dobili čudovito moderno cerkev, v sklopu katere župnija postopno raste in uresničuje temeljno poslanstvo, ki je graditev Božjega kraljestva na zemlji. In prav vsak župljan in župljanka ima pri tem delu nenadomestljivo poslanstvo, bodisi v duhovni ali materialni podpori. Bog daj, da bi rasla njihova zavest in pripadnost, da bodo tako vsem ljudem mesta znamenje veselja in radosti, ki jim ga daje Bog.

Polni lepih doživetij in duhovno ter telesno okrepljeni, so se nato romarji naše župnije vrnili na svoje domove in ponesli Marijin blagoslov še svojim domačim.