Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kdor ne moli, ni kristjan, čeprav zapisan v krstno knjigo. Molitev je opešala. Zakaj? Ker je opešala vera. Vera pa je opešala, ker je molitev ni hranila, ker ni bilo osebnega odnosa do Boga, kar je mogoče samo v molitvi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

1. ADVENTNA NEDELJA - 2. DEL

ponedeljek, 04.12.2017


Župnik se je čebelarjem zahvalil za vse kar dobrega postorijo na področju ohranjanja čebel in pridelovanja medenih pridelkov, kajti brez čebel bi si težko predstavljali razvoj človeštva. Pri maši je čebelarjem spregovorila slovenska medena kraljica Mateja Šoštarič, ki je poudarila pomen čebel za okolje, naglasila je, da bo prihodnje leto za slovensko in svetovno čebelarstvo nekaj posebnega, kajti 20. maja bodo čebelarji počastili svetovni dan čebel, hkrati pa se bodo tudi spomnili na pionirja slovenskega čebelarstva Antona Janše. Medena kraljica se je zahvalila čebelarjem, da so tako pridni, kot čebele, ki imajo radi čebelarstvo in vse kar je z njim povezano.

Poglavitna naloga za vsakega čebelarja je, da ima v svojem čebelnjaku zdrave čebele, ki pridno nabirajo cvetni prah in medovino iz katere potem čebelarji pridelajo kakovostni med. Čebelarji so se potrudili in pred daritveni oltar prinesli različne vrste medu, ob oltarju pa so še namestili društveno čebelarsko zastavo in nekaj čebelarske opreme. Po maši so pred cerkvijo postavili dve stojnici, kjer so med drugim ponujali medeno pecivo, medene likerje in medico. Čebelar Herman Bogdan iz Pristave pa je ponujal med in ostale čebelarske pridelke.

Vsi, ki so se udeležili čebelarske maše in se po maši družili s čebelarji so spoznali pomen čebelarstva v tem delu Prlekije, kajti čebelarji si prizadevajo za osveščenost ljudi do čebel. Po maši so se čebelarji in dušni pastirji zbrali na čebelarskem druženju v župnijskih prostorih, kjer se jim je še pridružil predsednik Čebelarske zveze za Pomurje Janko Rožman. Na srečanju je zbrane čebelarje pozdravil tudi predsednik Čebelarskega društva Ljutomer Branko Bratinščak. Med druženjem pa se je oglasila harmonika in čebelarji so zapeli pesem Čebelar.

V čebelarskem društvu so ponosni tudi na mlade čebelarje, ki se vključujejo v čebelarske krožke na osnovni šoli Ivan Cankar Ljutomer, Stročja vas in Cezanjevci. Mladi čebelarji skupaj z mentorji v svojih učnih čebelnjakih pridelajo kakovostni med, ki se večji del porabi v šolski kuhinji za prehrano učencev, del medu pa mladi čebelarji prodajajo na bazarjih. V ljutomerskem čebelarskem društvu so ponosni in veseli, da mladi čutijo spoštovanje do čebel in radi uživajo med. Čebelarji pa namreč skupaj z osnovnimi šolami in vrtci na območju občine Ljutomer pripravljajo dan slovenske hrane, katero podpira ministrstvo za kmetijstvo in prehrano, kjer mladi spoznavajo slovensko hrano, med njimi tudi med, ki se pridela na Murskem polju v Prlekiji.


(vir: Prlekija on net, zapis: Jože Žerdin)


Po končani sveti maši, pa smo se vsi skupaj pred cerkvijo zbrali ob stojnici z medenimi dobrotami našega čebelarja, malo poskusili medenjake in medeno žganje ter napravili še nekaj slik za društveni arhiv in spomin.

Druženje se je nadaljevalo v prostoru župnije ob tradicionalnih dobrotah, ki so jih pripravile žene čebelarjev. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za žejo in dobrohotno zdravico, obenem pa tudi za prijetne zvoke harmonike.

Naj medi!

Napovednik


 ponedeljek, 07.01.2019 - četrtek, 31.01.2019

OSMRTNICA VALERIJA MLAKAR

OSMRTNICA VALERIJA MLAKAR več ...

Celotni seznam napovedi