Ljutomer

MISEL DNEVA

"Trpljenje je zdravilno, nas napravi boljše: sočutnejše, prizanesljivejše, razumevajoče, odpornejše (kakor hrast v viharju)." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

14. nedelja med letom - dodatna oznanila

ponedeljek, 09.07.2018


OFER  IN  NABIRKE

Sveta maša je Jezusova in naša daritev. Bogu darujemo vse, kar se zvrsti v našem življenju: delo in počitek, veselje in žalost, trpljenje in krivice, dobra dela in premagovanje, vsakdanje delo in molitev. Da so ljudje še bolj prikazali, da je maša tudi naša daritev, so prinesli k njej že v prvih krščanskih stoletjih različne stvari, ki bi jih lahko porabili zase, pa so se jim odrekli v korist drugih.  Tako so prinašali kruh, poljske pridelke, manjše živali kot so kokoši, zajci itd., prav tako še blago, vino, volno in podobno. Pri darovanju je vsak svoj dar prinesel pred oltar. Mašni strežniki so to sprejemali in zložili ob oltar. Po sveti maši so del tega razdelili revežem, nekaj pa so uporabili za cerkev ali prodali in denar namenili za vzdrževanje svetišča. Ko se je bolj uveljavil denar, so namesto poljskih pridelkov, hrane in manjših živali prinašali denar in tako je v navadi še danes. Da pa ne prinese vsak svojega daru k oltarju, ministrant ali ključar pobere darove po cerkvi. Običajno rečemo da pobira v pušico, oz., da je nabirka po cerkvi. Od časa do časa pa je še marsikje – tudi pri nas v ljutomerski župniji taka oblika darovanja, ki ji rečemo OFER, ko vsak svoj dar prinese k oltarju.

Običajno so ti darovi namenjeni vzdrževanju cerkve, za večja obnovitvena in manjša sprotna popravila, za elektriko, ogrevanje, sveče, hostije, nabavo novih bogoslužnih predmetov in podobno. Večkrat je darovanje v posebni namen: npr. za misijone, za semenišča, teološko fakulteto, finančno šibke župnije, ki jih določijo škofije, za Petrov novčič –dar, ki ga papež razporedi po svetu za reveže, ob Krištofovi nedelji za potrebe misijonskih vozil, ob nedelji Karitas za potrebe Karitas, ipd. Pomen tega darovanja pa je vedno isti: nekaj tega, kar bi lahko uporabil zase, darujem v določen namen, da je sveta maša tudi na ta način poleg Jezusove čim-bolj tudi moja daritev. Bolj pomembno je s kakšnim namenom in razpoloženjem izročimo svoj dar, kot pa koliko darujem. Vedno naj bo darovano z ljubeznijo. Jezus je pohvalil vdovo, ki je po vrednosti dala sicer malo, po razpoloženju v srcu pa veliko.

Po slovenskih župnijah je uveljavljena starodavna navada, da imamo tudi ob pogrebnih sv. mašah nabirko. Tudi tukaj je popolnoma enak namen. Dar, ki bi ga sicer uporabil zase, namenim za potrebe naše župnijske cerkve, kot spomin in prošnjo k Usmiljenemu Bogu za pokojnega, za katerega se daruje pogrebna sv. maša. Marsikje imajo ob pogrebu celo OFER!  Nerazumljivo je, da se vedno znova v naši okolici najdejo ljudje, ki bolestno nasprotujejo tej tisočletni navadi in o tem razpravljajo celo na občinskih sejah! To so  ljudje, ki pravzaprav Katoliški Cerkvi niti ne pripadajo, oz se imajo za nevernike, ateiste. Kako torej lahko ti ljudje krojijo in urejajo stvari, ki so nam verujočim samo po sebi umevne in normalne, medtem, ko je krščanskih pogrebov več kot 90% ? Ob tem lahko pripomnim, da smo v letu 2014, ko se je obnovila oz. povečala mrliška vežica in smo prenesli pogrebno sv. mašo na pokopališče - v neposredno bližino pokojnika, sprejeli z občino Ljutomer sklep, da traja pogrebna sv. maša pol ure, takoj nato pa je pogrebni obred. Zaradi tega tudi pri osmrtnicah v župnijski cerkvi oznanjamo različne ure. Če torej kdo v svojem srcu čuti nepripravljenost, da bi v spomin na pokojnika kaj daroval za župnijsko cerkev, se  lahko mirne duše udeleži le pogrebnega obreda, a tudi naprošam, da naj s svojim čutenjem ne omejuje navad in prepričanja katoliškega občestva verujočih!

Ko smo se spomnili pomena NABIRK in OFRA, Vas vabim k zavesti, da z Vašimi prispevki na viden način pri sv. maši sodarujete svoj čas, voljo, sposobnosti, darove, talente in vse, kar ste od Boga v obilni meri prejeli.  Naj Gospod Bog bogato povrne Vašo dobro z večnimi darovi in svojim blagoslovom.                                           

Zoran Car, župnijski upravitelj

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

- Zahvaljujemo se vernikom iz Glavnega trga, Postružnikove, Starega trga, Vrtne in Volkmerjeve ulice za čiščenje in krašenje župnijske cerkve v minulih štirinajstih dnevih in za dar, ki ste ga ob tem namenili. Naslednja dva tedna skrbite za lepoto in snažnost župnijske cerkve verniki iz naslednjih ulic: Ormoške, Bratov Pihlar, Ob Progi, Poljska pot, Cvetlična in Vinka Megle.

- Na policah verskega tiska imajo otroci prijavnice za oratorij. Starše naprošamo, da otroke čim prej prijavijo. Tako bodo animatorji lahko pripravili vse potrebno.

- V prihodnjo nedeljo 15. julija bo žegnanje v Gresovščaku in v Presiki; 22. julija pa bo žegnanje pri sv. Ani - vse ob 11. uri.

- 22. julija, bo kot običajno pri sv. Ani tudi slovesen blagoslov vozil ob Krištofovi nedelji. Preprosti blagoslov vozil bo tudi pri vseh mašah v župnijski cerkvi.

- Nebeški Oče, blagoslavljaj vso Cerkev in ji nakloni mnogo dobrih staršev, ki bodo po zgledu svete Ane in Joahima krščansko vzgajali svoje otroke. Razsvetljuj vse mlade, da se bodo dobro pripravili na družinsko življenje in po poroki vztrajali v zakonski zvestobi do smrti. Utrdi s posebno milostjo družinsko življenje pri vseh narodih, da bodo vsi napredovali v resnični

Napovednik


 ponedeljek, 04.02.2019 - sobota, 23.03.2019

Duhovni seminar za poglobitev osebne vere z naslovom On mora rasti jaz pa se manjšati

Duhovni seminar za poglobitev osebne vere z naslovom On mora rasti jaz pa se manjšati več ...

Celotni seznam napovedi