Ljutomer

MISEL DNEVA

"Edino vera daje smiselni odgovor na vprašanje bivanja." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  

OFER IN NABIRKE

ponedeljek, 09.07.2018


OFER  IN  NABIRKE

Sveta maša je Jezusova in naša daritev. Bogu darujemo vse, kar se zvrsti v našem življenju: delo in počitek, veselje in žalost, trpljenje in krivice, dobra dela in premagovanje, vsakdanje delo in molitev. Da so ljudje še bolj prikazali, da je maša tudi naša daritev, so prinesli k njej že v prvih krščanskih stoletjih različne stvari, ki bi jih lahko porabili zase, pa so se jim odrekli v korist drugih.  Tako so prinašali kruh, poljske pridelke, manjše živali kot so kokoši, zajci itd., prav tako še blago, vino, volno in podobno. Pri darovanju je vsak svoj dar prinesel pred oltar. Mašni strežniki so to sprejemali in zložili ob oltar. Po sveti maši so del tega razdelili revežem, nekaj pa so uporabili za cerkev ali prodali in denar namenili za vzdrževanje svetišča. Ko se je bolj uveljavil denar, so namesto poljskih pridelkov, hrane in manjših živali prinašali denar in tako je v navadi še danes. Da pa ne prinese vsak svojega daru k oltarju, ministrant ali ključar pobere darove po cerkvi. Običajno rečemo da pobira v pušico, oz., da je nabirka po cerkvi. Od časa do časa pa je še marsikje – tudi pri nas v ljutomerski župniji taka oblika darovanja, ki ji rečemo OFER, ko vsak svoj dar prinese k oltarju.

Običajno so ti darovi namenjeni vzdrževanju cerkve, za večja obnovitvena in manjša sprotna popravila, za elektriko, ogrevanje, sveče, hostije, nabavo novih bogoslužnih predmetov in podobno. Večkrat je darovanje v posebni namen: npr. za misijone, za semenišča, teološko fakulteto, finančno šibke župnije, ki jih določijo škofije, za Petrov novčič –dar, ki ga papež razporedi po svetu za reveže, ob Krištofovi nedelji za potrebe misijonskih vozil, ob nedelji Karitas za potrebe Karitas, ipd. Pomen tega darovanja pa je vedno isti: nekaj tega, kar bi lahko uporabil zase, darujem v določen namen, da je sveta maša tudi na ta način poleg Jezusove čim-bolj tudi moja daritev. Bolj pomembno je s kakšnim namenom in razpoloženjem izročimo svoj dar, kot pa koliko darujem. Vedno naj bo darovano z ljubeznijo. Jezus je pohvalil vdovo, ki je po vrednosti dala sicer malo, po razpoloženju v srcu pa veliko.

Po slovenskih župnijah je uveljavljena starodavna navada, da imamo tudi ob pogrebnih sv. mašah nabirko. Tudi tukaj je popolnoma enak namen. Dar, ki bi ga sicer uporabil zase, namenim za potrebe naše župnijske cerkve, kot spomin in prošnjo k Usmiljenemu Bogu za pokojnega, za katerega se daruje pogrebna sv. maša. Marsikje imajo ob pogrebu celo OFER!  Nerazumljivo je, da se vedno znova v naši okolici najdejo

ljudje, ki bolestno nasprotujejo tej tisočletni navadi in o tem razpravljajo celo na občinskih sejah! To so  ljudje, ki pravzaprav Katoliški Cerkvi niti ne pripadajo, oz se imajo za nevernike, ateiste. Kako torej lahko ti ljudje krojijo in urejajo stvari, ki so nam verujočim samo po sebi umevne in normalne, medtem, ko je krščanskih pogrebov več kot 90% ? Ob tem lahko pripomnim, da smo v letu 2014, ko se je obnovila oz. povečala mrliška vežica in smo prenesli pogrebno sv. mašo na pokopališče - v neposredno bližino pokojnika, sprejeli z občino Ljutomer sklep, da traja pogrebna sv. maša pol ure, takoj nato pa je pogrebni obred. Zaradi tega tudi pri osmrtnicah v župnijski cerkvi oznanjamo različne ure. Če torej kdo v svojem srcu čuti nepripravljenost, da bi v spomin na pokojnika kaj daroval za župnijsko cerkev, se  lahko mirne duše udeleži le pogrebnega obreda, a tudi naprošam, da naj s svojim čutenjem ne omejuje navad in prepričanja katoliškega občestva verujočih!

Ko smo se spomnili pomena NABIRK in OFRA, Vas vabim k zavesti, da z Vašimi prispevki na viden način pri sv. maši sodarujete svoj čas, voljo, sposobnosti, darove, talente in vse, kar ste od Boga v obilni meri prejeli.  Naj Gospod Bog bogato povrne Vašo dobro z večnimi darovi in svojim blagoslovom.                                           

Zoran Car, župnijski upravitelj