Ljutomer

MISEL DNEVA

"Toliko skrbi nas tlači ? Ali ni do pike vse enako, kot pri nevernih?
Skrbi ostanejo, toda v drugačni luči! V luči zaupanja, da svoje skrbi NANJ preložimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

DEKANIJSKO ROMANJE NA PTUJSKO GORO

ponedeljek, 27.08.2018


V nedeljo, 26. 8. 2018, smo romarji iz ljutomerske dekanije že 58. leto tradicionalno poromali na Ptujsko Goro. Romarje iz ljutomerske župnije je na romanje spremljal naš novi kaplan, gospod Boris Kučko. Z velikim veseljem smo mu romarji izrekli iskreno dobrodošlico in gospoda odprtih rok in src sprejeli v našo župnijo. V upanju, da se bo med župljani naše župnije dobro počutil, da bomo skupaj okrepili vero, obnavljali upanje in poglabljali ljubezen ter da bo še naprej z veseljem in ponosom opravljal delo dušnega pastirja. Vsaka novost, vsak začetek je nov izziv, ki zna biti tudi težak, ampak verjamemo, da bomo z medsebojnim spoštovanjem in bratsko ljubeznijo, katera je po volji našemu Gospodu, pogumno in spoštljivo stopali drug ob drugem po tej poti, ki nam je bila zaupana.

Na Ptujski gori smo se najprej udeležili molitvene ure, kjer smo prosili za različne namene in potrebe, veliko romarjev je svojo dušo olajšalo tudi pri zakramentu svete spovedi. Ob 10. uri je sledila sveta maša, katere se je udeležilo veliko število vernikov ljutomerske dekanije in tudi domačinov. Sveto mašo je daroval prodekan ljutomerske dekanije, gospod Jože Pozderec. Somaševali pa so dekanijski duhovniki. Po sveti maši smo se verniki še poklonili in priporočili gorski Materi Božji ter vneto zapeli litanije Matere Božje. Nato pa smo se počasi odpravili proti avtobusom, kjer smo se okrepčali in nadaljevali svojo romarsko pot.

Pot nas je vodila na grob našega spoštovanega rojaka, duhovnika, gospoda Martina Paniča, ki se nahaja v Svetih gorah nad Sotlo. Pri grobu smo se poklonili spominu na gospoda Martina, prižgali svečke, zmolili in zapeli ter se spomnili skupnih trenutkov, ki smo jih preživeli z gospodom.

Pot smo nadaljevali na Sladko Goro, kjer nas je v prečudoviti cerkvi sprejel župnik, gospod Tadej Linasi. Domačini so cerkev poimenovali Sveta Marija ? čudodelna Mati Božja in Sveta Marjeta Antiohijska. Gospod župnik nam je predstavil notranjost cerkve, ki je okrašena v baročnem slogu. Ogledali smo si zanimive freske, pogled pa se nam je ustavil tudi na starih, a prečudovitih spovednicah. Predstavil nam je tudi kratko zgodovino cerkve in kratko statistiko lanskega leta, pogovor pa je nanesel tudi na verouk. Zanimivo je, da je župnija na takšni legi, da veroučenci obiskujejo kar pet različnih osnovnih šol. Cerkev na Sladki Gori velja za romarsko središče in za t.i. ?skriti biser?, saj je zaradi svoje lege pravzaprav skrita, vendar prečudovita.

 

Pot domov je ob druženju, molitvi in pesmi minila zelo hitro. Polni lepih spominov ter duhovno in telesno okrepljeni smo ponesli Marijin blagoslov tudi v naše domove.

 

Zapis in foto: Ksenija Erhatič