Ljutomer

MISEL DNEVA

"Toliko skrbi nas tlači ? Ali ni do pike vse enako, kot pri nevernih?
Skrbi ostanejo, toda v drugačni luči! V luči zaupanja, da svoje skrbi NANJ preložimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

SREČANJE MLADIH V STIČNI

nedelja, 16.09.2018


V Stični tretjo soboto v septembru vsako leto poteka tradicionalno srečanje katoliške mladine. Na letošnjem, že 37. po vrsti, se je zbralo 5.300 mladih iz vse Slovenije, so povedali organizatorji.

Srečanja so se udeležili tudi predstavniki župnije Ljutomer.

Mladi so se na osrednjem prireditvenem prostoru pri stiškem samostanu, kjer že tradicionalno poteka Stična mladih, zbrali ob 9. uri, nato pa so se razkropili po treh vsebinskih programih, ki so ločeno potekali na osrednjem prireditvenem prostoru, samostanskem travniku in v cerkvi. Med drugim so skušali odgovoriti na vprašanje, česa se mladi danes bojijo in kako lahko ta strah presežejo.

V popoldanskem delu so sledile delavnice, namenjene razpravi z različnih področij, med drugim o posvojitvi, bioetiki, zdravju, družini, poklicih, nekatere pa so bile tudi plesno in glasbeno obarvane.

V številnih delavnicah je bilo mogoče oblikovati mnenje in svoj pogled na različna področja, s katerimi se srečujejo mladi sodobnega sveta.

Delavnicam je sledila maša, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Franci Šuštar, nato pa še sklepni koncert Stična benda. Dogajanje so popestrili z nogometnim turnirjem in tržnico stojnic, na katerih so se predstavljale različne organizacije za mlade.

Poudarek na druženju in vsebini
Kot je v sredo na novinarski konferenci, na kateri so predstavili letošnjo Stično mladih, povedal ljubljanski pomožni škof, je Stična v zadnjih 37 letih doživela kar nekaj sprememb. Na začetku je šlo predvsem za začetno srečanje skupin mladinskega verouka, pozneje pa se je spremenila v celodnevno vseslovensko srečanje katoliške mladine. Posledično so morali dodajati različne dodatne vsebine, kot so delavnice, stojnice in podobno. "Včasih je bil poudarek na druženju in glasbi, zdaj pa je poudarek na druženju in vsebini," je dejal Šuštar.

Stična mladih po njegovih besedah mlade predvsem povezuje v prijateljstvu, veselju in molitvi. Sporočilo, ki ga dobijo v Stični, mladi po njegovih besedah odnesejo tudi v svoje družine in svoje širše okolje, zato je pomembna tudi za širšo družbo.

Po besedah koordinatorice Helene Nagode za organizacijo Stične mladih že tradicionalno skrbi Skupnost katoliške mladine oziroma ožja skupina 25 ljudi. Okvirne priprave začnejo januarja, intenzivnejše priprave pa stečejo aprila. Samo letos je v pripravo programa in preostalega vključenih 250 prostovoljcev in ustvarjalcev.

Število udeležencev Stične mladih je po njenih besedah glede na začetno obdobje nekoliko upadlo, a je zadnja leta stabilno in se giblje od okoli 5.000 do 6.000. Nekoliko se je spremenila tudi sama struktura udeležencev, saj se dogodka v zadnjih letih udeležuje več mlajših.

Vsi udeleženci so bili mladostno navdušeni in veseli ter sklenili, da bodo v Stično šli tudi naslednje leto.

 

Foto: Florijan Babič