Ljutomer

MISEL DNEVA

"Toliko skrbi nas tlači ? Ali ni do pike vse enako, kot pri nevernih?
Skrbi ostanejo, toda v drugačni luči! V luči zaupanja, da svoje skrbi NANJ preložimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

24. in 25. nedelja med letom - dodatna oznanila

ponedeljek, 17.09.2018


1. Hvala vernikom iz Zgornjega Krapja za čiščenje in krašenje v tem tednu. V naslednjih štirinajstih dneh čistite in krasite verniki iz Spodnjega Krapja.

2. V tem tednu začnemo z rednim veroukom po urniku, kakor je zapisano. Urnik lahko vzamete ob izhodu iz cerkve ali ga najdete na spletni strani župnije. Otroci imajo mesto v cerkvi v klopeh sprednjega dela cerkve. Nikakor ne na koru, pod korom in ne v stranskih klopeh. Prosimo, da v cerkev ne nosite žvečilnih gumijev in jih ne lepite na klopi. Ohranjajmo lepoto naše cerkve kolikor se le da.

Starši, vseh razredov, ki še niste vpisali otrok k verouku storite to danes po maši ali jutri po deseti maši. Brez vašega vpisa otroci ne bodo smeli oditi iz šole in prihajati k verouku. Za prejem prvega svetega obhajila je obvezen obisk verouka 3 let.

3. V veroučnem letu bomo imeli maše z otroki vsako prvo nedeljo v mesecu ob 10. uri. Starši ste povabljeni, da pridete kot družina k tej sveti maši. Maše bodo oblikovane tako, da bodo otroci posebej vključeni.

4. Veroučenci so vabljeni, da se vključijo v posamezne skupine in tako dejavno sodelujejo v življenju župnije: ministranti, pevski zbor, orkester, Slomškova bralna značka, dramska skupina, župnijska Karitas, misijonski krožek, krasilci? Možnosti je veliko.

5. Prihodnja nedelja je Slomškova. Pri deseti maši bodo sodeloval pedagogi kateheti, učitelji in vzgojitelji. Lepo vabljene družine z otroki. To nedeljo bo v Vuzenice osrednja slovesnost. Molitvena ura ob 15. uri, sveta maša ob 16. uri. Mašo bo daroval mariborski metropolit in nadškof Alojzij Cvikl. Lepo vabljeni.

6. V sredo, 19. 9. po večerni sveti maši bo srečanje članov Župnijskega pastoralnega sveta. Lepo vabljeni vsi člani, da se osebno srečamo in pogovorimo o nadaljnjem sodelovanju v župniji.

7. Od 21. Do 23. Septembra so naši animatorji skupaj z gospodom kaplanom na duhovnem vikendu na Pohorju. Mlade priporočam v molitev.

9. V soboto, 22. septembra ob 20.00 uri, vabljeni na zaključni orgelski koncert Valentine Babič tukaj v naši župnijski cerkvi. Pridimo in prisluhnimo Valentini in ji s tem pokažimo našo podporo pri njenem ustvarjanju.

10. Pri izhodu iz cerkve vzemite novi župnijski list.

11. Hvala vsem, ki ste prejšnjo nedeljo darovali svoj dar za odplačilo stroškov, ki so še ostali pri obnovi cerkve.

Anton Martin Slomšek, škof

Letos mineva 180 let, odkar je bl. A. M. Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico (1838), kjer je šest let ostal v tej službi (do 1844). Zgodovinar dr. Franc Kovačič je za Slomškovo obdobje v Vuzenici zapisal: ?Naravnost občudovanja vredno je, kaj vse je ustvaril v kratkih letih svojega službovanja v Vuzenici. /.../ Kot nadžupnik je bil v polnem pomenu dober pastir svoji čredi; prizadeval si je po nauku sv. Pavla postati vsem vse.? Prav tako je pomenljivo Slomškovo pisateljevanje in izdajanje knjig v tem njegovem življenjskem obdobju. Prvo odmevno delo, ki ga je Slomšek pripravil v Vuzenici, je bogoslužni priročnik ?Mnemosynon slavicum?. Knjiga je zamišljena kot priročnik duhovniku pri podeljevanju zakramentov in pri raznih drugih opravilih. Ta knjiga je bila uporaben, pomemben in praktičen priročnik za duhovnike. V njej so imeli primeren pripomoček za razlaganje svetih obredov in vzorce za govore za različne priložnosti.

Prav v Vuzenici pa je Slomšek izdal tudi svoje najbolj znano delo Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Dr. Franc Kovačic ta Slomškov učbenik označi za ?zlato knjižico?, čemur lahko glede na večkratne izdaje in razširjenost mirno pritrdimo. Prav s knjigo Blaže in Nežica v nedeljski šoli in s svojimi vzgojnimi spisi se je Slomšek izkazal kot izvrsten vzgojitelj mladine. Zanj je delo z mladimi pomenilo delo za prihodnost Cerkve in naroda. Zato je geslo letošnje Slomškove nedelje: Delo z mladimi ? delo za prihodnost. Celotno obhajanje Slomškove nedelje, tudi razmišljanja in osnutki nagovorov, ki so del duhovne priprave na osrednje slavje, bo pripravljeno tako, da bo upoštevalo to vodilno misel praznovanja.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

? Zahvaljujemo se vernikom iz Zgornjega Krapja  za čiščenje in krašenje župnijske cerkve v minulih dveh tednih. Prihodnja dva tedna skrbijo za urejenost našega svetišča verniki iz Spodnjega Krapja. 

? V ponedeljek, 17. septembra začnemo z rednim veroukom po urniku, kakor je bil objavljen na oglasni deski in na internetni strani. Dragi starši lepo vabljeni, da skupaj z otroki obiskujete sveto mašo in se doma pogovarjate o verskem življenju.

? Od 21. do 23. septembra bodo naši mladi animatorji in animatorke na duhovnem vikendu na Pohorju. Priporočam jih v molitev in kličem božjega blagoslova na njihovo delo in poslanstvo, ki jim je zaupano.

? V soboto, 22. septembra bo imela Valentina Babič po večerni sveti maši, ob 20.00 uri zaključni koncert ob koncu svojega srednješolskega izobraževanje na orglah. Lepo vabljeni na koncert in s svojo prisotnostjo pokažimo spoštovanje in spodbudo Valentini za naprej.  

 

? V nedeljo, 23. Septembra praznujemo Slomškovo nedeljo. Pri sveti maši ob 10.00 uri bodo sodelovali učitelji in pedagogi. Osrednja slovesnost Slomškove nedelje je v Vuzenici. Ob 15.00 uri je molitvena ura in ob 16.00 uri sveta maša, ki jo bo vodil in daroval ob somaševanju drugih škofov in duhovnikov mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ. Lepo vabljeni.