Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

ADVENTNO ROMANJE V TRST

torek, 25.12.2018


Na 6. tradicionalno predbožično romanje v Trst je bil odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v jutranjih urah. Vožnja je potekala do mejnega prehoda Fernetiči in naprej v Italijo na hrib MONTE GRISA, po slovensko VEJNA, kjer stoji mogočna, moderna božjepotna Marijina cerkev, ki stoji na kraških tleh na čudoviti razgledni točki od koder se nam odpre pogled na mesto Trst, celoten tržaški zaliv s slovensko obalo ter širšo okolico. Tukaj so romarji imeli slovesno romarsko mašo. Zatem so si ogledali svetišče in se ob koncu še ustavili ob oltarju slovanskih bratov sv. Cirila in Metoda, delo slikarja Toneta Kralja. Naslednji postanek je bil namenjen ogledu gradu MIRAMARE, ki ga je dal zgraditi avstrijski nadvojvoda Maksimiljan 1860. leta. Sprehodili so se skozi bogate salone s stilnim pohištvom in drugimi umetninami. Na voljo je bilo tudi nekaj časa za sprehod po velikem lepo urejenem parku, napravljenem v obliki teras. Sledila je vožnja v TRST, glavno mesto Furlanije in Julijske Benečije ter do nedavnega največjega jadranskega pristanišča. Med sprehodom po starem mestnem središču si si ogledali velik osrednji trg Piazza dell'Italia z vladno in občinsko palačo, borzno palačo, gledališče Verdi, Canal Grande?

Sledil je prosti čas za obisk tradicionalnega Božičnega sejma in sprehod po praznično okrašenih ulicah.Ob dogovorjeni uri so se romarji ponovno zbrali in se odpravili proti domu, kamor so prispeli v poznih večernih urah.