Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

4. in 5. NEDELJA MED LETOM - DODATNA OZNANILA

ponedeljek, 04.02.2019


Jezusovo darovanje, svečnica

Prvotno ime praznika je bilo Marijino očiščevanje, kajti po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako ?očistiti?. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati.

Spomin na ta dogodek je prva Cerkev v Jeruzalemu obhajala že ob koncu 4. stoletja. Praznovanje je bilo zelo slovesno: obsegalo je procesijo, pridigo in mašo, sprva pa še ni imelo posebnega imena. Ko se je praznovanje širilo, je ime dobilo po srečanju s starčkom Simeonom in Ano v jeruzalemskem templju. V ljudskem praznovanju je stopilo v ospredje proslavljanje Kristusa, ki ga je Simeon v svojem hvalospevu imenoval ?luč v razsvetljenje poganov?. Po obredu blagoslavljanja sveč ?je praznik znan kot svečnica oziroma praznik luči. Cerkev, ki je na ta dan uvedla blagoslov sveč in obhod z gorečimi svečami, je upoštevala človeško naravo in starodavno izročilo; šego je povzdignila v svet nadnarave, v cerkven obred: v njem je ?luč? prispodoba Mesija, ki ?razsvetljuje človeštvo?, mu razodeva smisel sveta in življenja.

Bogu posvečeno življenje v Cerkvi

Osebe, ki se posvetijo Bogu ali redovniki, se z zaobljubami k določenemu načinu življenja dajo celostno na razpolago Bogu in zato lahko tudi bolj svobodno in neovirano služijo bližnjim.

Bogu posvečeno življenje je poleg službenega duhovništva in laiškega stanu stan vernikov, ki je v Cerkvi navzoč vse od njenih začetkov. Gre za stalno obliko življenja, v kateri verniki po delovanju Svetega Duha izraziteje hodijo za Kristusom. Takšna oblika življenja postane ?posvečena? po izpovedi posebnih zaobljub, ki zajemajo evangeljske svete čistosti (odpoved življenju v družini oziroma poročenosti), uboštva (nenavezanosti na minljivo) in pokorščine predstojnikom. Bogu se nekdo lahko posveti v konkretni redovni ustanovi, v svetnem inštitutu, v novih oblikah posvečenega življenja ali kot posameznik.

Darovanje Božjega Sina, ki ga simbolizira njegova predstavitev v templju, je vzor vsake posvečene osebe, ki svoje življenje posveti Gospodu.

OZNANILO

31. januarja je bil le civilni pogreb + g. Irene Kristl, ki je, dokler je zmogla, vsak dan obiskovala sv. mašo. Pogrebno sveto mašo, ki bo 14. Februarja zvečer so darovale sestre križniškega reda, ki prosijo dobre ljudi, da se namesto nevernih sorodnikov udeležijo te sv. maše.

V bodoče bo, kot se zdi, vedno več kristjanov civilno pokopavali, zato je molitev zanje in darovi sv. maš prijetna dolžnost vseh nas vernikov, da ne bomo le govorili, ampak delali dobra dela.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

? Zahvaljujemo se sestri Jožefi s sodelavci za čiščenje in krašenje cerkve. V naslednjih 14 dneh poskrbite za lepoto božje hiše verniki iz Cvena.

? Hvala vsem, ki ste sodelovali pri spravilu jaslic. Prav posebej Jožetu Paniču z animatorji. Hvala družini Nemec iz Kamenščaka za smreko pred cerkvijo in Milanu Pušenjak s sodelavci za postavitev.

? Program predzakonskega tečaja imate na župnijskem koledarju. Med seboj se obvestite in si rezervirajte predvidene nedeljske popoldneve. Začetek tečaja je 17. februarja ob 15. uri v prostorih učilnic. Tečaj traja predvidoma 2. uri. Za vse, ki se želite poročiti je tečaj obvezen.

? Prihodnja nedelja je druga v mesecu. Pri vseh mašah bo darovanje okrog oltarja. To nedeljo namenite tudi svoj dar za ogrevanje. Vso zimo smo prijetno na toplem v cerkvi. Vsekakor si želim, da bi čim prej še poravnali posojilo, ki ga imamo do vernikov, ki so ga posredovali. Hvala vam za vse vaše darove.

? V petek, 8. februarja bomo začeli seminar Prenove v Duhu za poživitev osebne vere. Program dogajanja imate na plakatih. Pridite in povabite tudi druge. Z nami bodo tudi gostje kot je zapisano v programu. Srečanja bodo ob petkih po večerni sveti maši. Ta petek bo z nami g. Goran Kuhar, prihodnji petek pa g. Ciril Čuš

? Starše letošnjih prvoobhajancev vabimo na sestanek, ki bo v torek, 12. februarja po večerni sveti maši v dvorani veroučnih učilnic. Lepo vabljeni vsi starši, da pridete na srečanje.

? V petek, 15. 2. obhajamo drugo obletnico smrti duhovnika Martina Paniča. V času svojega bivanja med nami je storil veliko dobrega. Naj tudi naprej prosi za nas pri Bogu. Radi pridimo k sveti maši.

? Seja vseh članov ŽPS bo v sredo 13. 2. po večerni sveti maši.