Ljutomer

MISEL DNEVA

"Toliko skrbi nas tlači ? Ali ni do pike vse enako, kot pri nevernih?
Skrbi ostanejo, toda v drugačni luči! V luči zaupanja, da svoje skrbi NANJ preložimo." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Kdo je avtor članka v Stopinjah 2017 z naslovom Človekova pot svetosti?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

4. in 5. POSTNA NEDELJA - dodatna oznanila

četrtek, 04.04.2019


Cvetna nedelja- Kristusov prihod v Jeruzalem

Prvi dan velikega tedna je cvetna nedelja ali oljčna nedelja, ko bogoslužje poudarja Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Sveti Evangelij slikovito prikazuje prihod našega Gospoda Jezusa v Jeruzalem. Cvetna nedelja ali oljčna nedelja je dan, ko se tega spominjamo. Kristus je najprej obudil Lazarja od mrtvih. Ljudske množice so prihajale, da bi videle Jezusa Kristusa in Lazarja. Mnogi so zatem odpotovali v Jeruzalem na Judovski praznik Pashe. Pasha je spomin na osvoboditev iz egiptovskega suženjstva. Hitro se je razvedelo, da je Jezus Kristus na poti v Jeruzalem. Množica je bila navdušena nad Kristusom. Prihajali so oljčnimi vejami in cvetjem in pozdravljali Jezusa Kristusa: „Hozana na višavah, blagoslovljen je kralj judovski, ki prihaja v imenu Gospoda.“ Apostoli so Jezusu pripeljali oslico, da bi Kristus zmagoslavno prijahal na njej v mesto. V tem trenutku se slišijo vzkliki veselja in petje množice, ki razglašuje Jezusa Kristusa za Kralja. Mnogi prisotni so bili prepričani, da bo Jezus Kristus osvobodil Jude rimskega suženjstva in sebe razglasil za zemeljskega kralja. Jezus Kristus se je v nekem trenutku klicev dobrodošlice zaustavil in gledajoč Jeruzalem, zajokal nad tem mestom.

Z prihodom Jezusa Kristusa v Jeruzalem, na cvetno nedeljo, se v resnici začenja uresničenje Jezusovega kraljestva. Vendar to ni, zemeljsko kraljestvo z oboroženo vojsko, policijo in državnim uradništvom, temveč kraljestvo ljubezni in miru, katero bo zavladalo v srcih ljudi, mož, žena in otrok. Jezus Kristus je bil razglašen za kralja, vendar ne tako, kot svet običajno razumeva kraljestvo. Do današnjega dne in za zmeraj, je Jezus Kristus kralj. Njegovo kraljestvo je tudi tukaj med nami. Ker je On kralj in kralj je nebes in zemlje do dokončanja odrešenjske zgodovine, potem smo mi njegovi podaniki. Ta odnos pa ima za nas posebne obveze. Kot kristjani, se spodobi, da spoštujemo našega Kralja, ker on od nas najprej zahteva poslušnost naših src, se mu obračamo z ljubeznijo in spoštovanjem do Njegovega nauka. To je da imamo radi drugi druge. Kakor tudi sebe. Kot kraljevi podaniki, Ga poslušajmo, saj nam je dal zakone in zapovedi, ki so napisani v Svetem Evangeliju. Kolikor bomo Jezusa Kristusa ljubili, ga poslušali, toliko bolj nam bo to ljubezen vračal in poslušal naše prošnje. Ostali zvesti Jezusu Kristusu, nam ne bo ničesar manjkalo. Jezus Kristus, ni prišel v Jeruzalem, da bi bil razglašen za kralja zemeljskega kraljestva, temveč da za nas trpi, umre in s svojim vstajenjem premaga smrt, da nas odkupi pri svojem Očetu. Cvetna nedelja je praznik, ki ga moramo gledati v povezavi na Veliki petek in Kristusovo vstajenje.


ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Zahvaljujemo se članom Prenove v Duhu za  čiščenje in krašenje cerkve v  postnem času.

· Večerne svete maše so, od nedelje, 31. marca, ob 19.00 uri.

· V soboto, 6. aprila bo v naši župniji velikonočna spoved za vse vernike od 17. do 19. ure.. Na razpolago bodo tudi drugi duhovniki. Lepo vabljeni, da opravite spoved v pripravi na prihajajoče velikonočne praznike.

· Prihodnjo nedeljo bo pri vseh mašah nabirka okrog oltarja, ker je drugo nedeljo v mesecu že cvetna nedelja. Že v naprej se vam iz srca zahvaljujem za vaše darove, ki jih namenite pri darovanju okrog oltarja.

· Na radiu Ognjišče bo med 7.  in 13. aprilom potekal Radijski misijon pod geslom »Cerkev je mlada. Vabljeni ste k poslušanju in sodelovanju. Vsak dan bo osrednji nagovor ob 17. uri in večerni pogovor z gosti ob 20. uri. Od ponedeljka do petka bodo ob 8. uri Svetovalnice na misijonsko temo dneva. Radio Ognjišče lahko poslušamo na frekvenci 107,3, ali 105,9 ali tudi 91,8 MHz.

· Bolnike bomo obiskali  v torek, 9. aprila dopoldne. Prijavite tiste, ki jih doslej nismo obiskovali. Domači in člani ŽPS poskrbite, da bodo bolniki in  tisti , ki ne morejo v cerkev o trem obveščeni.

· V soboto, 13. aprila bo čistilna akcija v cerkvi in njeni okolici. Lepo vabljeni, da pridete in počistite generalno cerkev in njeno okolico za bližajoče se praznike.

· Blagoslov presmecev bo na cvetno nedeljo pri vseh mašah. Slovesni blagoslov bo pri deseti maši, ko bo sveta maša pri Florjanovi kapeli. Oljčne vejice, ki naj bodo dodatek k presmecem. Oljčne vejice boste lahko vzeli prihodnjo nedeljo. Vaš dar bo namenjen za primorsko župnijo Škofije, ki nam oljčne vejice dostavlja.

· Tudi letos se bomo udeležili pobožnosti križevega pota na Hotizi. Naša dekanija vodi pobožnost na cvetno nedeljo ob 15.30. uri. Lepo vabljeni tudi starši naših veroučencev. Med seboj se dogovorite in skupaj poromajte na križev pot.

· Ministranti imajo skupne vaje za obrede velike noči v soboto 13. aprila ob 15.00. uri. Vsi ministranti lepo vabljeni na vaje!

Seja ŽPS in GS bo v sredo 3. aprila po večerni sveti maši. Lepo vabljeni vsi člani.