Ljutomer

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

CVETNA NEDELJA

nedelja, 14.04.2019


Cvetna nedelja je dan navdušenja in veselja, da prihaja med nas Jezus. Jeruzalemčani so ga pozdravili s palmovimi vejami in s plašči, ki so jih položili po tleh. Mi ga pozdravljamo z zelenjem in presmeci, ki smo jih v velikem številu prinesli k blagoslovu.

Slovesen blagoslov "presmecev" je bil v naši župnijski cerkvi, v nedeljo, 14. aprila 2019, pri deseti sveti maši, vendar zaradi slabega vremena v cerkvi in ne kot običajno zunaj pred Florijanovo kapelo. Verniki smo se na ta dan, ki je bil posvečen tudi vsem dušnim in telesnim materam, skupaj zbrali in preživeli praznično sveto mašo, ki jo je daroval župnik Goran Merica, v somaševanju msgr. Izidorja Veleberija in kaplana Borisa Kučka. Tudi pri ostali svetih mašah, je blagoslov potekal v cerkvi.

Osrednja pozornost velja velikonočnemu tridnevju Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja. Tako so veliki četrtek, petek in velika sobota, skupaj z veliko nočjo središče vsega krščanskega verovanja. Prav zato skušajmo te dneve preživeti v večji zbranosti in povezanosti s trpečim Jezusom.

S cvetno nedeljo se začne neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik.

Cvetna nedelja je vsebinsko povezana z velikim petkom, ko se spominjamo Gospodovega trpljenja in smrti na križu, na oba dneva pa pri bogoslužju prebiramo odlomke o Jezusovem trpljenju in smrti.

Bogoslužje, ki poteka od cvetne do velikonočne nedelje, zaznamuje bogata simbolika, ki pomaga h globljemu razumevanju jedra krščanskega verovanja.

 

Foto in zapis: Nuša Novak