Ljutomer

MISEL DNEVA

"Če bi se kdaj poglobil v to, kakšna vrednota je Bog, kakšna brezmejna ljubezen in dobrohotnost, ti srce ne bi dalo, da bi se odvrnil od njega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

CVETNA NEDELJA in VELIKA NOČ - dodatna oznanila

ponedeljek, 15.04.2019


Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik, ker ta dan praznujemo največji čudež in temelj naše vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Grob, kraj smrti, z vstajenjem postane kraj upanja; ni več prostor, okrog katerega bi se zbirali, ampak kraj, na katerem se vse šele začenja. Jezus Kristus nas je s svojim trpljenjem in smrtjo odrešil, kar pomeni, da greh in smrt nimata zadnje in dokončne besede v našem življenju, ampak nam je Jezus odprl pot v večno življenje. Velikonočni dogodek je zmagoslavje svobode, milosti in ljubezni. Skrivnost vstajenja lahko razumemo samo v moči vere, ki je Božji dar. Čeprav k razumevanju verske resnice pripomorejo številni materialni dokazi, je vera v Kristusovo vstajenje sad vzgoje in osebne duhovne poti. Velika noč je praznik veselja in upanja.

Veselje kristjani izražamo z vzklikom aleluja, ki izhaja iz hebrejskih besed hallelu in Yah, kar pomeni: slavite Jahveja, to je Boga. Veselje ob veliki noči je težko izraziti z eno samo besedo, zato se beseda aleluja večkrat ponavlja kot refren. Pred največjim Jezusovim čudežem, vstajenjem od mrtvih, človeške besede ne zadoščajo. Petje aleluje je podobno vriskanju planinca v gorah, ki se na tak način veseli čudovitega sončnega vzhoda. Občutij srca ne izpove z besedami, ampak jih izrazi z vriskanjem. Podobno se zgodi kristjanu: ob pogledu na Sonce – Jezusa Kristusa, ki je vzšlo nad temo velikega petka, ne najde pravih besed. Ostane mu samo jecljajoča, začudena, vesela aleluja. Pride ura, ko bo tudi v temine našega življenja posijalo neminljivo sonce in bomo peli večno alelujo.

V imenu vseh duhovnikov naše župnije in vseh sodelavcev vam želimo blagoslovljene in milosti polne velikonočne praznike. Naj vam Vstali Kristus podeli blagoslova za vaše življenje in vaše delo. Naj bodo prazniki resnično globoko doživeti. Vzemimo si čas za svoje bližnje in jim prinesimo radost Velike noči. Ne pozabimo tudi na ostarele in bolne ter zapuščene. Vsi smo deležni blagoslova, ki ga prinaša Vstali Zveličar.

Vaš župnik


ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Zahvaljujem se vsem ženam in možem, ki ste se velikodušno odzvali vabilu in prišli počistit cerkev in njeno okolico pred prazniki. Za krašenje za veliko noč je odgovorna s. Jožefa s sodelavkami. Vsi kateri želite lahko prinesete cvetje za krašenje in božji grob do četrtka. Hvala vam že v naprej.

· Hvala vsem za vaš dar, ki ste ga namenili prejšnjo nedeljo pri darovanju okrog oltarja za potrebe župnije.

· Veroučenci so v tem tednu opravili velikonočno spoved in imajo sedaj velikonočne počitnice. Z rednim veroukom nadaljujemo v mesecu Maju.

· V velikem tednu lahko opravite še velikonočno spoved pred vsako sveto mašo.

· Vsi, ki boste poromali v Medžugorje na velikonočni torek s člani Prenove v Duhu ne pozabite vzeti s seboj veljavni osebni dokument. Odhod z avtobusne postaje je ob 4.45. uri.

· Na velikonočni ponedeljek bodo svete maše ob 8.00, 10.00 in ob 19. uri.

· V nedeljo 28. aprila bo žegnjanje na Cvenu. Maša bo ob 11. uri. Lepo vabljeni.

VELIKI TEDEN

Teden med cvetno nedeljo in veliko nočjo se imenuje véliki teden, ko se spominjamo največjih dogodkov odrešenja: Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja.

CVETNA NEDELJA je dan navdušenja in veselja, da prihaja med nas Jezus - Mesija. Jeruzalemčani so ga pozdravili s palmovimi vejami in s plašči, ki so jih položili po tleh. Mi ga pozdravljamo s »presmeci«, ki smo jih prinesli k blagoslovu.

Osrednja pozornost velja velikonočnemu tridnevju Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja. Tako so veliki četrtek, veliki petek in velika sobota skupaj z veliko nočjo središče vsega krščanskega verovanja. Prav zato skušajmo te dneve preživeti v večji zbranosti in povezanosti s trpečim Jezusom.

VELIKI ČETRTEK - Jezus obhaja starozavezno velikonočno večerjo z apostoli, po večerji pa ustanovi zakrament svete maše, apostoli postanejo duhovniki. Molimo za domače duhovnike in nove poklice. Ob 19. uri bo slovesna sv. maša v zahvalo Jezusu za ta dva zakramenta. Po maši prenesemo Najsvetejše v »ječo«, potem ostanemo pri Jezusu nekaj časa v molitvi.

VELIKI PETEK je dan Jezusove smrti. Iz hvaležnosti Njemu se ta dan držimo STROGEGA POSTA. Ta dan Cerkev ne obhaja sv. maše. Ob 19.00 se bomo zbrali in udeležili obredov velikega petka, ko bomo poslušali svetopisemsko poročilo o Jezusovem trpljenju in smrti, molili posebne slovesne prošnje za vse potrebe, počastili križ in prejeli sveto obhajilo. Ob koncu prenesemo Najsvetejše v božji grob in molimo.

ČEŠČENJE PRI BOŽJEM GROBU po naslednjem razporedu:

Ljutomer in Sp. Kamenščak 8.00–9.00

Babinci in Noršinci 9.00–10.00

Cven in Mota ter Zg. in Sp. Krapje 10.00–11.00

Gresovščak in Cuber 11.00–12.00

Radomerščak in Radomerje 12.00–13.00

Stročja vas in Pristava 13.00–14.00

Presika in Nunska Graba 14.00–15.00

Podgradje in Rinčetova Graba 15.00–16.00

Mladina,animatorji,ministranti, bralci 16.00–17.00

Ljutomer in Prenova v Duhu 17.00-18.00

VELIKA SOBOTA – Jezus je v grobu, zato je to dan tihote in priprave na velikonočno slavje. Ta dan smo povabljeni, da pridemo počastit Jezusa v grobu. Vzemite si čas in se ustavite pri božjem grobu, predvsem starši s svojimi otroki! Zjutraj ob 8. uri bo blagoslov velikonočnega ognja pri cerkvi. Najsvetejše bomo v božjem grobu izpostavili zjutraj, po blagoslovu ognja, čez dan so molitve pred Najsvetejšim v božjem grobu.

Člani župnijskega pastoralnega sveta poskrbite, da bo udeležba lepa, in skupaj s sodelavci oblikujete molitveno uro. V četrtek pri zadnji večerji utihnejo zvonovi v cerkvi in po kapelah in se ponovno oglasijo pri vigiliji. Iz vasi pridite molit k božjemu grobu tako starši kot veroučenci po zapisanem razporedu.

Najslovesnejši del velike sobote je praznovanje VELIKONOČNE VIGILIJE – ki je spomin Jezusovega prehoda iz smrti v življenje Pričetek ob 19. uri. Velikonočna vigilija je obhajanje Jezusovega prehoda iz smrti v življenje, iz teme k luči. To je najslovesnejše bogoslužje vsega cerkvenega leta. K tej vigiliji prinesite s seboj krstne sveče za obnovo krstnih obljub. Tudi otroci naj vzamejo s seboj krstne sveče. Sveče zaščitimo, da se ne bo cedil loj po klopeh in tleh!

Blagoslovi velikonočnih jedil bodo v župnijski cerkvi ob 10.00, 13.00 in ob 17.00 uri.

Blagoslov velikonočnih jedil V DOMU STAREJŠIH bo imel gospod Izidor Veleberi. Ob 16.00 uri bo blagoslov v Stročji vasi in ob 17.00 uri v domu v Ljutomeru.

Darovi pri božjem grobu so namenjeni za vzdrževanje svetih krajev v Jeruzalemu in Palestini. Pri blagoslovu jedil lahko namenite svoj dar duhovnikom. Že v naprej se vam iz srca zahvaljujemo za vse vaše darove, ki jih boste namenile vašim duhovnikom. Bog naj vam povrne za vašo dobroto.

Blagoslov velikonočnih jedil, ki jih bo opravil gospod župnik Goran Merica.

Pristava 11.00

Stročja vas 11.30

Presika 12.00

Sv. Ana 12.30

»Pri Pavlini« - Podgradje 13.00

Gresovščak 14.00

Radomerje 14.30

Radomerščak 15.00

Jurševka 16.00

Blagoslov velikonočnih jedil, ki jih bo opravil gospod kaplan Boris Kučko.

Sp.Kamenščak-Žižkova kapela 10.00

Sp. Kamenščak-Fričeva kapela 11.00

Noršinci 12.00

Babinci 12.30

Zgornje Krapje 13.00

Spodnje Krapje 13.30

Mota 14.00

Cven 15.00

VELIKA NOČ je največji krščanski praznik.

Vstajenjska procesija na velikonočno jutro je znamenje našega veselja ob Jezusovi zmagi nad grehom in veselja, da je Kristus res vstal od mrtvih in da živi! Najsvetejše bomo izpostavili ob 6.00 v božjem grobu. Procesija se bo začela že ob 6.30. uri. Šli bomo po običajni poti.

Naj bo velikonočna procesija predvsem izraz naše vere in zaupanja v Vstalega Gospoda. Na čelu gre vstali Zveličar in svečarja, otroci, bandero, možje, godba, pevci, ministranti, nosilci neba in Najsvetejše in nato ženske. Med potjo skušajmo biti zbrani, ter molimo rožni venec in pojmo. Prav tako zbrano sodelujmo pri slovesni sveti maši. Druga slovesna sveta maša bo ob 9. uri; nato ob 10.30 uri in zvečer ob 19. uri.