Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

VELIKA NOČ

nedelja, 21.04.2019


Velika noč (Vuzem) je najpomembnejši krščanski praznik. Kristjani na ta dan praznujemo Jezusovo vstajenje od mrtvih - na veliki petek so Jezusa Kristusa križali, tretji dan po tem, na nedeljo, pa je vstal od mrtvih. Velika noč je za kristjane praznik veselja in upanja; verujemo, da je Jezus s svojim vstajenjem premagal telesno in duhovno smrt ter za vse prinesel upanje, še posebej za kristjane pa upanje na vstajenje po smrti.

Na velikonočno nedeljo, 21. aprila 2019, je tudi v Ljutomeru ob 6.30 uri, potekala tradicionalna vstajenjska procesija, katero je vodil župnik Goran Merica. Pred procesijo je župnik trikrat odpel vstajenjsko Alelujo, nato pa smo se podali naprej v procesijo in na pot po običajni stari poti.

Procesija se je vila skozi Ljutomer po Glavnem trgu, proti Staremu trgu in nato spet nazaj proti cerkvi. Najprej so v procesiji šli ministranti z vstalim Jezusom, nato župljani, otroci, mladina, ministranti in domači dušni pastirji, godba na pihala in nazadnje še ostali verniki. Vstajenjske procesije so se udeležili številni verniki iz domače župnije in od drugod, kajti to je največji cerkveni praznik v letu. Po procesiji smo se vsi skupaj odpravili nazaj v cerkev k eni izmed najbolj slavnostnih svetih maš, katero je daroval župnik Goran v somaševanju msgr. Izidorja Veleberija in kaplana Borisa Kučka.

Po procesiji in sveti maši, pa je sledil tradicionalni velikonočni zajtrk, ki ga po domovih pripravimo v krogu svojih družinskih članov.