Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus bo prišel, da dokončno odpravi vse hudo in bo zavladalo božje kraljestvo pravice in ljubezni. Prizadevajmo si, da bomo med dobrimi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

4. in 5. velikonočna nedelja - dodatna oznanila

sreda, 15.05.2019


Leto V, Maj 2019, št. 10

NEDELJA DOBREGA PASTIRJA

Jezusov evangelij nosi pečat časa, naroda in kulture, v kateri je nastal. Toda njegovo sporočilo sega v vse narode, čase in kulture. Treba ga je le izluščiti iz bogate simbolike.

Prispodoba o pastirju in ovcah današnjemu industrializiranemu meščanu malo pove. Celo na deželi poznajo kvečjemu še električnega pastirja. To je mogel povedati tudi drugače. Mogel je suhoparno navesti mnogo učenih besed. Odločil se je za sliko iz življenja. Več pove, vsakomur je razumljiva in lahko si jo je zapomniti.

Katero misel naj izluščimo iz Jezusove pripovedi?

Jezus nam hoče povedati, da je njegov odnos do ljudi oseben. Kakor dobremu, pravemu pastirju vsaka ovca veliko pomeni, tako pomenimo vsi ljudje, posamezniki in skupnost, Jezusu nekaj velikega. »Jaz poznam svoje in nihče jih ne bo iztrgal iz mojih rok.«

V zvezi s pastirjem govori Jezus tudi o tatovih in roparjih. Danes bi jih mogli imenovati: nasilje, nesmisel, uničevanje narave, predajanje uživaštvu… Kjer gospodarijo puščajo za sabo praznino srca, bivanjski strah in naveličanost O sebi pravi Jezus, da nam je prinesel življenje, ki naj bi ga imeli v izobilju.

V Matejavem evangeliju beremo tudi o pastirjih, ki so najeti. Najemniku so ovce le predmet. Predmet pogodbe, predmet skrbi in predmet zaslužka. Pomenijo mu le nadležno dolžnost, ki jo izpolnjuje brez srca in duše, samo zato, ker jo pač mora. 

Zaradi ovac mora zgodaj vstajati, ko bi rad še poležaval; voditi jih mora na pašo, ko bi rad sedel v senci; skrbeti mora zanje, čeprav bi rajši delal kaj drugega. Če pride nevarnost, jih pusti in zbeži, ker mu zanje pač ni mar. Električni pastir pa je še bolj brezoseben.

Pravi pastir je čisto drugačen. Na ovce ga ne veže služba ali pogodba, ampak ljubezen. Ni mu težko ne zgodaj vstajati ne pozno legati, ker ima ovce rad. 

Karkoli zanje stori, stori z veseljem. Če preti nevarnost, bo storil vse, da jo odvrne; celo življenje bo tvegal zanje. Nikomur ne bo dopustil, da mu jih iztrga iz rok. Skratka: pastir je s srcem in dušo. »Jaz jih poznam in hodijo za menoj.«

To Jezusovo sporočilo je lahko razumljivo tudi človeku današnje dobe. Namenjeno je vsem, ki so odgovorni za druge. Ni težko v njem razbrati razlike med dobrim in najemniškim vzgojiteljem; med

dobrim in najemniškim šefom; med dobrim in najemniškim zdravstvenim osebjem. Naštevamo lahko še in še.

Posebej pa naj bi se nad to prispodobo zamislili tisti, ki jih je Jezus postavil na zemlji za pastirje v svoji Cerkvi. 

 

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Za čiščenje cerkve v prihodnjem tednu prosimo sestro Jožefo s sodelavkami.

· Hvala vsem, ki ste to nedeljo darovali svoje darove za cerkev pri darovanju okrog oltarja. Bog naj povrne vašo dobroto in ljubezen, ki jo izkazujete svoji župniji s svojimi darovi.

· V četrtek, 16. maja pričenjamo letošnjo devetdnevnico v pripravi na sv. birmo. Birmanci in njihovi starši lepo vabljeni k sveti maši ob 19.00 uri vsak dan.

· Družinski center Dlan vabi na Slavljenje za družine, ki bo prihodnjo nedeljo, 19. maja ob 15.00 uri v vrtcu Lavra v Murski Soboti. Gost srečanja bo Gregor Čušin z družino. Lepo vabljeni.

· V nedeljo, 19. maja bo žegnanje na Moti. Sveta maša ob 11.00 uri. Lepo vabljeni.

· V nedeljo, 19. maja bo Hubertova maša za lovce pri sv. Ani na Podgradju ob 11.00 uri. Lepo vabljeni.

· V sredo, 22. maja bo skušnja letošnjih birmancev s škofom birmovalcem ob 18.00 uri.

· V četrtek, 23. maja lepo vabim starše letošnjih birmancev k čiščenju cerkve v pripravi na birmo ob 16.00 uri. Lepo vabljeni starši.

· V soboto, 25. maja bomo obhajali zakrament sv. Birme ob 10.00 uri. Slovesnost birme bo vodil naš gospod škof, dr, Peter Štumpf ob somaševanju domačih duhovnikov.

· V nedeljo, 26. maja žegnanje v Noršincih. Sveta maša ob 11.00 uri. Lepo vabljeni.

· V nedeljo, 26. maja žegnanje v Radomerščaku. Sveta maša ob 11.00 uri. Lepo vabljeni.