Ljutomer

MISEL DNEVA

"Ali ni čudež, da ta mrtva zemlja hrani vse živo: toliko vrst rastlinstva, živalstva, 6 milijard ljudi. Vsak dan mora zrasti toliko hrane, da se vse to nasiti. Človek se baha, da on ustvarja, v resnici kvečjemu sadi, zaliva, pobira sadeža ? rast pa daje Bog, ki je vse ustvaril. Čudežna pomnožitev kruha v puščavi je pred našimi očmi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  

6. in 7. velikonočna nedelja - dodatna oznanila

ponedeljek, 27.05.2019


Leto V, Maj 2019, št. 11

Praznik Gospodovega vnebohoda

Gospodov vnebohod je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki so ga zanesljivo obhajali že ob koncu 4. stoletja.

Praznik obhajamo štirideset dni po veliki noči, saj se je Jezus po svetopisemskem izročilu po vstajenju štirideset dni prikazoval učencem in izbranim pričam, preden je odšel v nebo (prim. Mr 16,19–20; Lk 24,50–53 in Apd 1,9–11).

Praznik želi poudariti pomen Kristusove bližine z Bogom Očetom in Svetim Duhom. Jezus, ki je z dušo in telesom odšel v nebesa, ostaja med nami prisoten na več načinov. Kot je zapisano v Konstituciji o svetem bogoslužju drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962–1965), je Kristus navzoč tedaj, ko skupnost verujočih (Cerkev) moli ali poje, v Božji besedi, zapisani v Svetem pismu, v duhovnikovi osebi, ko deluje v Jezusovem imenu, v zakramentih ter na posebej očiten in izrazit način v zakramentu evharistije, ki predstavlja trajno Kristusovo navzočnost.

Pomen Kristusovega vstajenja in trajne navzočnosti med ljudmi je temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje. Cerkev po Kristusovem naročilu od zadnje večerje dalje (prim. Mt 26,26–30) ponavlja besede posvetitve kruha in vina v Kristusovo telo in kri.

Posvetitev Jezusovemu srcu

V Svetem pismu in splošni govorici ljudi srce pomeni osebno središče človeka in je simbol njegove ljubezni. Ko govorimo o Jezusovem in Marijinem Srcu, mislimo na Jezusa in Marijo predvsem pod vidikom bogastva njunega notranjega življenja, tudi čustvenega, in njune ljubezni do nebeškega Očeta in do nas ljudi. Vsi ljudje smo Jezusovi, ker je naš Stvarnik in Odrešenik. Še bolj smo po svetem krstu njegovi vsi kristjani. Pripadnost Jezusu moramo potrditi in jo nato vedno znova potrjevati z osebno odločitvijo zanj. To se na odličen način zgodi pri dobro pripravljeni posvetitvi Jezusovemu Srcu. Nismo le Jezusovi, ampak tudi Marijini, saj je naša duhovna mati. Kdor se izroči Marijinemu Srcu, ga ona izroči Jezusovemu Srcu. Ona je bližnjica k Jezusu, srednica in priprošnjica pri njem. Velja pravilo sv. Ludvika Grigniona Montfortskega: »Po Mariji k Jezusu!«

Bistvo posvetitve je v skladu s posvetitveno molitvijo zavestna in popolna odpoved grehu, zapeljivosti zla in hudemu duhu ter nepreklicna podaritev Marijinemu srcu in po njem Jezusovemu Srcu, to je Jezusu in Mariji, kot odgovor na njuno ljubezen. S to posvetitvijo se zavestno obnovi in poglobi krstna posvetitev Bogu. Poživijo se milosti, ki smo jih prejeli pri svetem krstu. S posvetitvijo po Mariji izročimo Jezusu svojo dušo in telo, duhovni napredek, svoje molitve, žrtve in dobra dela, svoje skrite duhovne boje, prizadevanje za čistost duše, različne križe, zdravstveno stanje, svojo družino, znance in prijatelje, svoj poklic in materialne dobrine. V nas se začne novo življenje, ki je oblikovano po Jezusovem in Marijinem Srcu.

Mesec junij je lepa priložnost, da obnovimo svojo posvetitev in izročitev!


ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

v Iskrena hvala staršem birmancev za čiščenje cerkve. V naslednjih štirinajstih dneh skrbijo za čiščenje in lepoto naše cerkve verniki iz Pristave.

v Pred nami so prošnji dnevi. Povabljeni ste, da pridete k sveti maši na prošnje dneve kjer bomo posebej molili za blagoslov vsega našega dela in za odvrnitev nesreč ter vsakega zla.

v V četrtek, 30. maja je praznik Gospodovega vnebohoda. Sv. maše bodo po prazničnem urniku. Lepo vabljeni k sveti maši.

v V nedeljo 2. junija bomo imeli srečanje obolelih in starejših iz naše župnije. Zbiranje in priložnost za sveto spoved bo od 14.30 dalje. Ob 15. uri bo sveta maša. Med mašo boste lahko prejeli zakrament bolniškega maziljenja. Vsem, ki redno ne morejo priti v cerkev omogočite prevoz. Po maši se bomo zadržali v prijetnem druženju in okrepčilu.

v V nedeljo 2. junija je žegnanje v Stročji vasi. 9. junija pa v Spodnjem Krapju. Obakrat je sveta maša ob 11.00 uri. Lepo vabljeni.

v V ponedeljek in torek 3. in 4. junija je v naši župniji celodnevno čaščenje. Pridimo in poskrbimo, da bo  ves dan hvaljeno in češčeno presveto Rešnje Telo. Najsvetejše bo izpostavljeno ves dan. Vzemimo si čas in pridimo k Jezusu in molimo pred Njim. Uporabite razpored iz češčenja velike sobote. Člani ŽPS organizirajte čaščenje. Ob zaključku dvodnevnega celodnevnega češčenja bo z nami g. Andrej Lažeta, bolniški duhovnik in duhovni pomočnik v Murski Soboti.

v V soboto 8. junija bo ob 16. uri sv. maša za zakonce jubilante. Vabljeni vsi, ki obhajate okroglo obletnico poroke na pet let, da se prijavite na župnišču, do srede, 5. junija.

v V soboto 15. junija se bomo udeležili srečanja bolnih in ostarelih na Brezju. Prispevek za prevoz znaša 15 €. Lahko se že prijavite.

v V nedeljo, 16. junija bo praznovanje zlate maše našega rojaka g. Milana Kšele ob 10.00 uri. In hkrati župnijsko žegnanje. Lepo vabljeni k tej maši in potem skupnemu druženju.

v V soboto, 29. Junija bomo imeli župnijsko romanje na Trsat na Hrvaškem. Lepo vabljeni, da se udeležite našega romanja. Prijave že zbiramo na župnišču.

v V sredo, 29. maja bo po večerni sveti maši srečanje ŽPS in GS v prostorih Karitasa. Lepo vabljeni vsi člani.

SPOŠTOVANI! PROSIMO VAS, DA V PROSTORE ŽUPNIJSKE KARITAS PRINAŠATE LE ČISTA IN UREJENA OBLAČILA. OBLAČIL IN OSTALIH STVARI NE ODLAGAJTE PRED VRATA KARITAS.

Napovednik


 ponedeljek, 09.09.2019 - sobota, 21.09.2019

ROMANJE MLADIH V STIČNO

več ...

Celotni seznam napovedi