Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus je usmiljen in te išče. Ne beži pred njim." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

ORATORIJ 2019

sreda, 14.08.2019


Poletne počitnice so čas brezskrbnih dni in nepozabnih doživetij. V ta namen, so mladi animatorji pod vodstvom organizatork, Lucije in Hane Pušenjak, ki letos že drugo leto zapored vodita to nepozabno počitniško srečanje.

In tako sta sestri Lucija in Hana letos s skupnimi močmi, podubo in pomočjo Jožeta Paniča, nadaljevale njegovo dolgoletno in že tradicionalno pot ter v sodelovanju z župnijo Ljutomer in župnikom Goranom Merica, ki je ves čas skrbel za duhovno plat Oratorija, priredili že 17. Oratorij v Ljutomeru, s spodbudnim naslovom , ki je potekal od 12. - 18. avgusta 2019 pod geslom "IMAŠ MOČ". Glavni lik oratorija je bil literarni junak - legendarni Peter Klepec.

Peter Klepec je slovenski junak, čigar zgodba je globoko zakoreninjena v naših pripovedkah. Lahko rečemo, da pooseblja tisto najboljše v slovenskem narodu, ki je na videz majhen in slaboten, a v sebi skriva neizmerno moč, ki zlomi katero koli velesilo. Vrednote, po kateri živi in se ravna, pa so temeljne krščanske vrednote: odpuščanje, zaupanje, vera, ljubezen, ponižnost, delo, pomoč bližnjemu ...

Peter je preprost, slaboten fantič brez očeta iz Osilnice, ki si služi kruh kot pastir. A zaradi njegove slabotnosti ga izkoriščajo drugi pastirji in si ga naredijo za pravega hlapca. V svoji stiski prosi Boga za moč, da bi se jih lahko obranil in Bogu mu željo izpolni. Od takrat se pastirji in sovaščani bojijo njegovega maščevanja, toda Klepec jim odpusti in se odloči svojo moč uporabiti za to, da bo sebi in svoji materi uredil njivo na prej neuporabni zemlji, da se bosta lahko sama preživljala.
Nekega dne v vas pripotuje kraljevi sel, ki išče junaka, ki bi se bojeval z velikanskim bojevnikom napadajočih Tatarov in tako kraljestvo ubranil pred vojno. Peter se odloči, da bo kralju priskočil na pomoč. Velikana premaga in Tatare prežene, vendar kralj snede svojo besedo in odlaša s Klepčevo nagrado.
Koliko časa je trajala Petrova potrpežljivost in kako se bo njegova zgodba končala, so otroci izvedeli na letošnjem Oratoriju.

Že sedemnajsto leto organizatorji Oratorija, navdušeno vabijo, da se vsi otroci in mladostniki pridružijo v objemu petja, iger, veselja, delavnic, molitve in še seveda marsičesa novega.


Tudi letos ni bilo nič drugače, kvečjemu je bilo teh šest dni še lepših in še bolj pestrih.

Otroci so za udeležbo na Oratoriju potrebovali le veliko dobre volje, usta za govorjenje, molitev in petje, veselje do iger in ustvarjalne roke. Oratorija v župniji Ljutomer se je udeležilo 70 veselih in nasmejanih obrazov otrok iz Ljutomera ter okoliških vasi. Za vse omenjene zabavne dogodivščine, poučne vsebine in nepozabne urice, pa je skrbelo 20 pridnih in neutrudnih animatorjev.

Druženje je bilo res nekaj neponovljivega, saj so se otroci naužili prave zabave, vodnih iger in delavnic ter razvedrili svoje napete možgančke. Druženje na oratoriju pa je tudi odlična priložnost za tkanje novih in utrjevanje starih prijateljskih vezi.

Tudi letos so se otroci poleg vseh dejavnosti udeležili enodnevnega kopanja na ljutomerskem kopališču.Posebna zahvala za obisk na kopališču gre Občini Ljutomer in županji gospe Olga Karba, ki jim je omogočila prost vstop.

Izmed vseh vsega pa so si v parku 1. slovenskega tabora ogledali tudi predstavo o gusarju Bertu.

V soboto pa so animatorji pomagali pri sveti maši ob 100 - letnici priključitve Prekmurja k matični državi.

Potrebno je omeniti tudi, da so animatorji poskrbeli za prav posebno himno letošnjega oratorija, ki se glasi: IMAŠ MOČ.

 

Foto: Nuša Pušenjak in animatorji

Zapis: Nuša Novak

 

 

Napovednik


 petek, 20.11.2020 - nedelja, 20.12.2020

PREJEM SVETEGA OBHAJILA

več ...


 sreda, 25.11.2020 - ponedeljek, 30.11.2020

ADVENTNI VENČKI

več ...

Celotni seznam napovedi