Ljutomer

MISEL DNEVA

"Upanje človeka nosi, ga vzdržuje, hrani. In moram celo reči, da upanje človeka zdravi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

4. ADVENTNA in SVETA DRUŽINA - DODATNA OZNANILA

ponedeljek, 23.12.2019


Leto V, December 2019, št. 26

Božič 2019

Božji Sin se je učlovečil in prišel na svet, da bi človeštvo odrešil njegovih grehov. »Ko Bog v polnosti časov pošlje svojega edinega Sina in Duha ljubezni, razodene svojo najglobljo notranjo skrivnost. Bog sam je večno izmenjavanje ljubezni: Oče, Sin in Sveti Duh; in namenil nam je deležnost pri tem večnem izmenjavanju«. V liku Jezusa Kristusa, učlovečenega Božjega Sina, najdemo razlago Boga Očeta, ki nam je razumljiva šele po delovanju Svetega Duha, ki je izlit v našo notranjost.

Z Jezusovim rojstvom Bog postane del zgodovine človeštva. Leto njegovega rojstva deli zgodovino na dvoje: pred in po Kristusu. S trenutkom, ko se je Božji Sin učlovečil, se je svet spremenil. Prišla je Luč, da bi premagala moralno noč človeštva, prišlo je Življenje, da bi se zoperstavilo »kulturi smrti«, prišla je Pot, da bi pokazala, ljudem, ki tavajo v tej »dolini solz«, smer, ki pelje v Nebesa. Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu ter tako utrdi in poglobi svojo vero.

Božični čas

Božični čas se začenja na predvečer praznika Gospodovega rojstva in traja do nedelje po prazniku Gospodovega razglašenja, to je vključno do nedelje Jezusovega krsta. V središču božičnega časa je božič - praznik Gospodovega rojstva. Praznik nas vsako leto znova spominja, da nas Bog tako ljubi, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak imel večno življenje (prim. Jn 3,17).

Druga božja oseba sprejme po Mariji našo človeško naravo in postane pravi človek. Nevidni Bog postane viden, da ga moremo poslušati in posnemati. Bog postane človek zato, da bi mi živeli Božje življenje. Praznik Gospodovega rojstva - božič, je vedno sodoben, saj je praznik vseh trenutkov našega življenja, ker se more vsak čas izvršiti božja zamenjava. Vsak dan, vsak trenutek nam Bog daje Kristusa, mi pa se moramo po Kristusu darovati Bogu. Božični čas je kratek, a zelo bogat.

Praznik Gospodovega rojstva ima osmino, ki se konča s praznikom Marije, svete Božje Matere. Med osmino je nedelja svete Družine. Drugi zelo pomemben praznik božičnega časa je Gospodovo razglašenje (6. januar). Pri njem gre za razodetje Jezusovega božanstva. Najprej modrim, za tem ob krstu v reki Jordan, nato pa še na svatbi v Kani Galilejski. S praznikom Jezusovega krsta, v nedeljo po Gospodovem razglašenju se konča praznovanje njegovega skritega življenja in začenja spomin javnega oznanjevanja in navzočnosti Božjega kraljestva.

V imenu gospoda Izidorja in v svojem imenu vsem želim blagoslovljene in milosti polne božične praznike. Naj radost veselja, ki ga prinaša Dete rojeno v jaslicah napolni vaše življenje in blagoslovi vaše družine.

 

Življenje z župnijo v naslednjih dneh

* Hvala članicam Prenove v Duhu za čiščenje in krašenje cerkve. Naslednjih štirinajst dni skrbite za lepoto božje hiše sestra Jožefa s sodelavci. Hvala možem za postavljanje jaslic in božičnih dreves v cerkvi.

*Na razpolago imate Družinsko Pratiko Marijanski koledar, Stopinje in Mohorjeve knjige. Vse lahko dobite v zakristiji.

* Betlehemsko lučko boste lahko dobili pri polnočnicah in na Božič. Vaš dar bi naj bil 2 .

* V torek je sveti večer. Popoldne bodo svete maše tudi v domovih za starejše. Zvečer ob 19. uri bo otroška polnočnica za otroke in družine z otroki. Pol ure pred mašo bo božični večer z bogatim programom. Pridite že pol ure pred mašo z otroki. Tudi pred polnočnico ob 24.00 bo polurni božični program mešanega pevskega zbora Sv. Janez Krstnik.

* Na nedeljo Svete Družine, 29. 12. ob 18:00, bo v naši cerkvi  Božični koncert. Nastopili bodo: Otroški zbor Kresnička, Vokalna skupina Luč in Dramska skupina. Prijazno vabljeni.

* Koledovanje: Koledniki bodo obiskali družine v četrtek, 26. decembra, na praznik sv. Štefana, diakona, prvega mučenca. Po vaseh bodo obiskali vsako hišo; če želite, da vas obiščejo v mestu Ljutomer se prijavite v zakristiji oziroma župnijski pisarni. Na praznik sv. Štefana se zberejo vsi koledniki in voditelji pri sveti maši ob 8. uri, da prejmejo blagoslov, opravijo zajtrk in pojdejo po vaseh. Za zaključek se vsi zberejo na praznik svetih treh kraljev pri sveti maši ob 18. uri. Koledniki vam bodo ob obisku podarili tudi župnijski koledar z župnijskim dogajanjem v letu 2020.

* 27. 12. je praznik sv. Janeza evangelista. Pri maši bomo blagoslovili vino.

* Prihodnjo nedeljo, 29. decembra – nedelja Sv. Družine bomo pri sv. maši ob 10.00 uri, posebej blagoslovili male otroke in jih priporočili varstvu sv. Družine. Starši prinesite otroke da jih bomo blagoslovili.

Napovednik


 torek, 09.06.2020 - ponedeljek, 13.07.2020

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI.

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI. več ...

Celotni seznam napovedi