Ljutomer

MISEL DNEVA

"Upanje človeka nosi, ga vzdržuje, hrani. In moram celo reči, da upanje človeka zdravi." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

2. BOŽIČNA NEDELJA in NEDELJA JEZUSOVEGA KRSTA - DODATNA OZNANILA

sreda, 08.01.2020


Januar 2020, št. 1

Nedelja Jezusovega krsta.

O Jezusovem krstu poročajo vsi prvi trije evangelisti kot začetnem dogodku Jezusovega javnega delovanja. (prim. Mt 3,13-17; Mr l, 16-1 l; Lk 3, 21-22). Jezus je sam o sebi vedel, da je tisti Božji služabnik, o katerem je bilo napovedano, da bo naložil nase grehe mnogih (prim. Iz 53).

Ko je prišel od Očeta določen čas se je, čeprav je bil brez greha, uvrstil med grešnike, ki so od Janeza Krstnika prejemali krst pokore. Kakor vedno in v vseh stvareh je hotel tudi s prejemom Janezovega krsta izpolniti Očetovo voljo.

Kot Jagnje, ki odjemlje grehe sveta (prim. Jn l, 29), je hotel nepokorščino in napuh prvega Adamovega greha in greha vseh Adamovih potomcev popraviti s ponižnostjo in pokorščino.

Jezusov krst v Jordanu je že naznanjal in pripravljal njegov dokončni odrešitveni krst, to se pravi smrt na križu (prim. Lk 12, 50 ). S krstom je Jezus tako rekoč uradno potrjen v svoji odrešenjski službi. Oče in Sveti Duh sta poroka da je res božji Sin in ga predstavita svetu, da  bi svet sprejel njegovo oznanilo.

Tako se zgodovina odrešenja uresničuje v Kristusu s sodelovanjem Svete Trojice.

S krstom je Jezus začel delo našega odrešenja. S krstom tudi mi postanemo deležni tega njegovega odrešenja. Tudi za nas je krst sam po sebi le začetek in izhodišče našega poslanstva, kakor je bil za Jezusa njegov krst. Ves teži za dosego polnosti življenja v Kristusu.

S praznikom Kristusovega krsta se liturgično konča božični čas. Ima pa božični značaj tudi še praznik Jezusovega darovanja (svečnica), ki je na 2. februar postavljen zato, ker se takrat izteka štirideset dni po božiču.

V naši ljudski zavesti in pobožnosti je pravzaprav šele takrat pravi sklep božičnega časa. Zato navadno šele takrat pospravimo jaslice in nehamo peti božične pesmi.

Zakrament krsta

V Katoliški Cerkvi poznamo sedem zakramentov, med katerimi je prvi krst. Zakrament krsta je predpogoj za prejem drugih zakramentov. Krščenci ga običajno prejmejo v prvem letu življenja, s čimer postanejo člani Cerkve. Voda, s katero krščevalec pri krstnem obredu oblije novokrščenca, je simbol očiščenja in ponazarja novo življenje. Ta zakrament izbriše človekov izvirni greh in mu povrne dostojanstvo Božjega otroka. Znamenje tega dostojanstva je maziljenje s svetim oljem – krizmo, ki je sestavni del krstnega obreda.

Odrasli, ki želijo postati kristjani in prejeti zakrament krsta, se imenujejo katehumeni. V krščansko življenje se uvajajo postopoma, obdobje uvajanja pa se imenuje katehumenat.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Priporočamo STOPINJE, Mohorjeve, Pratiko in drugo versko literaturo... Tisti, ki niste dobili župnijskega koledarja ga lahko dobite v zakristiji.

· Otroci ta teden redno nadaljujete verouk po ustaljenem urniku! Dar, ki ste ga zbirali v akciji »otroci za otroke«, prinesite k verouku in ga oddajte katehetu, če ga niste oddali že pri jaslicah.

· V sredo, 8. januarja imamo duhovniki ljutomerske dekanije mesečno duhovno obnovo pri nas. Zato bo maša ob 10.00 uri. Lepo vabljeni pa že pol ure prej k molitveni uri pred Najsvetejšim. Pridimo in molimo za svetost duhovnikov in blagoslov naših župnij.

· Prihodnja nedelja je druga nedelja v mesecu. Pri vseh mašah bo darovanje okrog oltarja. Že v naprej se vam zahvaljujem za vaš dar iz srca.

· Ob četrtkih imamo češčenje Najsvetejšega. Vzemimo si čas in pridimo k molitvi pred Gospoda. On nas vedno pričakuje in nas tolaži s svojo ljubeznijo. Vedno znova mu izročajmo svoje prošnje, ker On jih sprejema in nam vedno daje tisto, kar najbolj potrebujemo za svoje življenje.

· Koledniki imajo škofijsko srečanje v soboto 11. 1. v naši župniji. Zberemo se ob 10.00 uri pri sveti maši. Po maši pogostitev za vse kolednike.

Napovednik


 torek, 09.06.2020 - ponedeljek, 13.07.2020

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI.

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI. več ...

Celotni seznam napovedi