Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus je usmiljen in te išče. Ne beži pred njim." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

PRENOVA V DUHU - ZAKRAMENTI SVETE SPOVEDI, SPRAVE, POKORE

sreda, 19.02.2020


Četrto srečanje je potekalo 28. februarja 2020, po večerni sveti maši, katerega predavatelj je bil g. Dušan Todorovič.

Tema tega srečanja je bila "ZAKRAMENTI SVETE SPOVEDI, SPRAVE, POKORE".

Tako kakor vsak petek, so se verniki zbrali po končani večerni sveti maši, kjer smo z molitveno skupino Sionske hčere in Matejem Zavcev na klavirju najprej s pesmijo in molitvijo častili Najsvetejše, nato pa prisluhnili voditelju, ki je predaval o pomenu zakramentov svete spovedi, sprave in pokore.

V zakramentu Sv. Spovedi nas Bog ozdravlja, odrešuje, daje nam milosti. Bog nas ozdravlja na duši, Duhu in na telesu. Svete spovedi nas ni potrebno biti strah, saj nas tam čaka sam Jezus. K Njemu grem po zdravje, po rešenje, po osvoboditev...Po Sv. Spovedi je človek kot prenovljen, njegova notranjost je čista. Zato naj bo Sv. Spoved vedno praznik.

Kaj pa je duša? Duša to sem jaz. Jaz nisem telo, roka, jaz sem duša! Duša je prostor za Boga v meni. Zavedam se, da ima Bog prostor v meni, samo za mene. Zato moramo dušo še bolj negovati kot telo, lase.. Na obrazu se ti vidi kako imaš urejeno dušo. Tudi počutiš se tako kako imaš urejeno dušo. Velikokrat rečemo, nekaj mi leži na duši. V duši imamo blokado "kitajski zid". Duša nas dela žive. Smo edinstveni. Ne vidimo duše, ne moremo jo stehtati.. Naša duša je Božji dih, živi večno. Dobili smo jo ob spočetju. Ko gledamo telo mrtvega človeka, vidimo da v njem ni duše, to je samo njegovo telo. Duša odide v večnost. Če takoj sedaj umremo, odnesemo vse s sabo, kaj nosimo v duši. Tina Hines, ki je doživela zastoj srca in ni mogla govoriti, je prosila za papir in svinčnik ter na veliko zapisala: RESNIČEN JE! Te besede je zapisala takoj, ko se je zbudila nazaj v življenje.

Naša duša si želi luči, svetlobe, Božje milosti. V duši ne bi smelo biti greha, prepreke, ker je to blokada za prejemanje Božje milosti. Človek se začne zapirati vase, ga je strah, ko ni razsvetljen, ko nima Sv. Duha.. Strah je tudi greh! V takšnem stanju mu Bog ne more pomagati.. Ljudje imajo veliko problemov, pa še vedno pravijo, da nimajo greha. Pa dogaja se jim vse mogoče : samomori, nesreče, prekletstvo.. Vsi vedno znova in znova padamo v greh. Hudi duh je vedno na delu. Če mu prisluhnemo, nas zavaja, nam daje težke stvari, nas paralizira.. Če človek hodi redno k zakramentom, se pred njim zaščiti, nima več poti, ceste, nima več kaj iskati, saj se je spovedal. Z zakramentom Sv. Spovedi je odgnan in blokiran satan, zlo prekletstvo, sovraštvo, hudobija, jeza, strahovi, žalost, obup.. S temeljito Sv. Spovedjo se zdravijo raki, čiri, živci, depresije, napetosti, stiske, obupi.. Spoved je čudež! To je enako, kot ozdravitev hromega. To je Njegov čudoviti dar. On nas ozdravlja. To je zdravilen zakrament. Vrste pred spovedjo so vse krajše, vrste pri zdravnikih pa vse daljše..

Greh je rana, je kot strup. Strup zastruplja, ubija, deluje tudi, če ne vemo, da je to strup! Nevednost, nepoučenost, nespoznanje.. je strup za kristjana. Npr. Ko rečemo, da splav ni greh.. Kdo pa nam pove, kaj je greh? To lahko najdemo v Sv. Pismu. Iti k spovedi je velik dosežek. Po Sv. Spovedi sem sproščen, radosten, vesel.. In za konec: Sv. Spoved nam daje možnost, da žarki Božjega usmiljenja presvetljijo mrak in temo v naši duši, da svojo notranjost očistimo in da Jezus vse po Svojem križu in vstajenju preobrazi v Ljubezen. Sv. Spoved je veliko več, kot psihiatrične ustanove.

 

Foto: Nuša Novak, Ksenija Erhatič

Zapis: Cvetka Babič

Napovednik


 petek, 20.11.2020 - nedelja, 20.12.2020

PREJEM SVETEGA OBHAJILA

več ...


 sreda, 25.11.2020 - ponedeljek, 30.11.2020

ADVENTNI VENČKI

več ...

Celotni seznam napovedi