Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristus je usmiljen in te išče. Ne beži pred njim." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

PRENOVA V DUHU - UPANJE

petek, 06.03.2020


Peto srečanje je potekalo v petek 6. marca 2020, po večerni sveti maši, katerega predavatelj je bil soboški župnik, g. Goran Kuhar.

Tema tega srečanja je bila "UPANJE".

Tako kakor vsak petek, so se verniki zbrali po končani večerni sveti maši, kjer so najprej s pesmijo in molitvijo častili Najsvetejše, nato pa prisluhnili čudovitemu razmišljanju o upanju kot Božji kreposti.

Vsak izmed nas v nekaj upa. Starši upajo v svoje otroke, upa tudi naš župnik.. To so delna upanja. Npr. če upam, da končam šolo. Ko končam šolo, upanje postane dejstvo. Vsak izmed nas želi biti v življenju srečen. Bog pripravlja vsakemu izmed nas srečo. Zato je upanje Božja krepost.

Tudi apostol Peter v Sv. Pismu piše o živem upanju (1 Pt. 1,3-9): Slavljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa! V svojem velikem usmiljenju nas je po vstajenju Jezusa Kristusa, od mrtvih prerodil za živo upanje, za nepropadljivo, neomadeževano in nevenečo dediščino, ki je v nebesih shranjena za vas, katera Božja moč po veri varuje, da boste dosegli odrešitev, ki čaka, da se razodene v poslednjem času. Bodite tega veseli, čeprav morate zdaj nekaj časa trpeti v raznih preizkušnjah, da bo preizkušenost vaše vere veljala več kakor zlato, ki je minljivo, pa se v ognju preizkuša, vam v hvalo, slavo in čast, ko se bo razodel Jezus Kristus. - Apostol Peter govori o prerojenju, ki nas bo po vstajenju prerodil za novo, živo upanje, upanje za novo življenje.

Tudi pri Sv. Krstu smo se rodili za novo upanje. Apostol Pavel pa pravi : Umreti je dobiček. On je premagal smrt. Če je On premagal smrt, jo bomo premagali tudi mi. V kaj kristjani upamo? V boljšo penzijo? V več zemlje? Verujemo v večno življenje? Večno življenje - to je edina dediščina za katero se je potrebno potruditi. Dediščina: pomeni, nekaj kaj nam je v prihodnosti zagotovljeno. In v kaj upamo v tej dediščini? Ta dediščina je neuničljiva, nepropadljiva. Nobena vojska je ne more uničiti. Je neomadeževana, je čista. Najčistejša - 3 krat sveto. Dediščina je neveneča. Pomeni, da vedno cvete, vedno rodi, je živo upanje. Dediščina je Bog sam. Ker smo kristjani, verujemo v Boga in imamo dediščino v sebi.

Apostol Peter nadaljuje, da se v kristjanovem življenju marsikaj dogaja, bolezen, žalost, skrbi.. Vendar zaradi upanja moramo potrpeti. Ker na koncu, ne smrt, ampak upanje zmaga! Konec življenja so nebesa, večna slava. Zlato se preizkuša v ognju. Preizkušnje pridejo, ker morajo priti, ker preizkušajo našo vero. Ne tukaj v cerkvi, ne zunaj, ampak v bolezni, v križu našega življenja se preizkuša naša vera. Vera mora biti trdna, zaradi dediščine, ki nas čaka. Ne moremo gledati na to našo zemljo. Predstavljajte si, da ste v predoru, grozno bo, če boste pogledali levo in desno. Gledate samo naprej in čakate, da boste zagledali vsaj majhno svetlobo na koncu predora. Imate upanje, da se po predor končal.. Ker tja želimo priti, na svetlobo.

Zato je upanje Božji dar, ki ohranja naše življenje, da ne obupamo. Upanje je zato, da nas očiščuje, da nas varuje pred tesnobo in malodušjem. Upanje tisto, ki nas navdihuje z veseljem. Kristjan je človek upanja.

Naše upanje je tudi, da bo na koncu ob naši smrtni uri slava in večna blaženost. Da, večna blaženost. Jeruzalem, ki prihaja iz nebes, kakor nevesta ozaljšana za svojega ženina.

Potrebno pa je, da bi zavestno prebujali krepost upanja, da bo naš korak v lepši jutri lažji.

 

Foto: Lidija Panič

Zapis: Cvetka Babič

Napovednik


 petek, 20.11.2020 - nedelja, 20.12.2020

PREJEM SVETEGA OBHAJILA

več ...


 sreda, 25.11.2020 - ponedeljek, 30.11.2020

ADVENTNI VENČKI

več ...

Celotni seznam napovedi