Ljutomer

MISEL DNEVA

"Da bi z Jezusovo pomočjo dosegli večno življenje. Najvažnejše je, da pridete v nebesa. Bog vas je ustvaril za večno radost in Jezus vas je odrešil za večno veselje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

5. in 6. velikonočna nedelja - dodatna oznanila

ponedeljek, 11.05.2020

Leto VI, Maj 2020, št. 5

Sklepi in priporočila seje dekanov in prodekanov in pastoralnih služb

Na seji so bili za Škofijo Murska Sobota soglasno sprejeti naslednji sklepi in priporočila v skladu z Navodili slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19:

1. Javna bogoslužja in drugi verski shodi zunaj cerkva v soboški škofiji niso dovoljeni. V letu 2020 odpadejo vsa proščenja, romarski shodi ter slovesnosti.

2. Duhovniki mašujejo samo v župnijskih cerkvah. Lahko pa se poskrbi ozvočenje zunaj cerkve. Somaševanje duhovnikov, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ni dovoljeno.

3. Pri sveti maši se priporoča čim manj bogoslužnih sodelavcev. Med bogoslužjem morajo imeti vsi zaščitno masko, razen tisti, ki vodi bogoslužje. Na koru je samo organist ali manjša skupina pevcev (samo družinski člani, ki živijo v istem gospodinjstvu).

4. Zaradi nevarnosti okužbe se maske na mestu izdihavanja ne dotikamo. Zato si verniki neposredno pred obhajanjem masko snamejo s sprostitvijo gumice z ušesa, ki si jo takoj po zaužitju svete hostije zopet namestijo nazaj na obraz. Duhovnik lahko vernike obhaja tudi ob koncu svete maše, pri izhodu iz cerkve. Potrebno je upoštevati navodila o medsebojni razdalji.

5. Župnik se skupaj s starši posvetuje in določi datum prvega svetega obhajila, kjer mora upoštevati dejstvo, da je pri sveti maši dovoljeno največ 5 prvoobhajancev. Prvo sveto obhajilo je lahko v juniju ali v jeseni; lahko pa je tudi z udeležbo več prvoobhajancev, vendar mora biti ta maša posebna, brez udeležbe drugih vernikov in tako, da med člani družine ostane predpisana razdalja (če ne živijo v istem gospodinjstvu). Potrebno pa je upoštevati varnostne ukrepe (razkužila, maske, medsebojna razdalja). Fotografiranje in snemanje v cerkvi v nobenem primeru ni dovoljeno (niti z mobiteli).

6. V soboški škofiji v letu 2020 ne bo svetih birm. Priprava na sveto birmo naj poteka po družinah, župnik skrbi in posreduje kateheze.

7. Pri porokah je ob novoporočencih ter dveh pričah ali pri krstu ob krščencu ter enem ali dveh botrih lahko navzočih največ še drugih 15 oseb. Tudi v teh primerih je potrebno upoštevati varnostne ukrepe (razkužila, maske, medsebojna razdalja). Škof ordinarij spregledov glede večjega števila udeleženih ne bo dajal. Fotografiranje in snemanje porok in krstov v cerkvi ni dovoljeno (niti z mobiteli).

8. Obiskov bolnikov po domovih za prvi petek do nadaljnjega ne bo, razen v smrtni nevarnosti.

9. Župniki morajo v primeru pogreba opozoriti svojce, da je pogreb samo v najožjem družinskem krogu. Spoštovati je potrebno tudi navodila države. Duhovnik je povabljen, da ob začetku pogreba navzoče opozori na primerno medsebojno razdaljo.

10. V soboški škofiji v letu 2020 ne bo oratorijev. Prav tako 14. novembra 2020 ne bo jesenskega Mladinskega festivala.

11. Župniki naj spodbudijo vernike, da se svetih maš in drugih bogoslužij udeležujejo v domači župniji.

12. Ob sklepu veroučnega leta naj župniki za posamezne razrede organizirajo svete maše (ne smejo biti redne župnijske svete maše). Pri sveti maši so lahko navzoči samo veroučenci posameznega razreda in njihovi starši. Veroučenci brez spremstva staršev se ne morejo udeležiti svete maše. Pred sveto mašo naj se jim omogoči sveta spoved. Pri tej sveti maši duhovnik veroučencem namesto spričeval razdeli potrdila o opravljenem veroučnem letu. V veroučna spričevala pa vseeno vpiše potrebne podatke.

Murska Sobota, 5.maja 2020 Dr. Peter Štumpf SDB, škof

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· V naslednjih dveh tednih za čistočo cerkve skrbijo članice skupine Sionske hčere. Za krašenje skrbi sestra Jožefa.

· Zahvaljujem se vsem iz srca, ki ste v teh težkih časih preizkušenj poskrbeli za kakšne dobrote in hrano za gospoda Izidora in mene.

· V četrtek, 14. maja bomo imeli v župnijski cerkvi po sveti maši srečanje za starše letošnjih prvoobhajancev, kjer se bomo dogovorili za vse stvari in kako bomo izpeljali prvo sveto obhajilo.

· V petek, 15. maja praznuje svoj god naš gospod Izidor. Kličemo na njega in njegovo delo božjega blagoslova.

· Zahvala vsem, ki ste včeraj očistili cerkve in okolico cerkve. Vsem iz srca hvala.