Ljutomer

MISEL DNEVA

"Dan nove maše je za župnijo velik praznik." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

22. in 23. NEDELJA MED LETOM - DODATNA OZNANILA

ponedeljek, 31.08.2020

Leto VI, Avgust 2020, št. 12

MARIJINO ROJSTVO - MALI ŠMAREN

Praznik zemeljskega rojstva obhaja Cerkev samo pri treh osebah: pri Jezusu, Mariji in Janezu Krstniku, ker je bilo rojstvo teh treh oseb res sveto,« piše Anton Strle v Letu svetnikov in to obrazloži: »Jezusovo rojstvo je bilo sveto zaradi združenja božje narave s človeško naravo v eni osebi, obenem zaradi deviškega spočetja v moči Svetega Duha; Marijino zaradi njenega brezmadežnega spočetja, to se pravi zaradi tega, ker je bila kot mati prihodnjega Odrešenika že v prvem trenutku svojega bivanja obdarjena s posvečujočo milostjo in torej obvarovana izvirnega greha; Krstnikovo zaradi tega, ker je bil izvirnega greha očiščen še pred rojstvom.«

Praznik Marijinega rojstva so začeli obhajati v Jeruzalemu, kamor je apokrifni (t. i. od Cerkve nepriznani) 'Jakobov protoevangelij' ali 'prvotni evangelij' postavil spomine na Marijino otroštvo. Ta spis, katerega najstarejše prvine segajo v začetek 2. stoletja, pravi, da je bila hiša Marijinih staršev Joahima in Ane v jeruzalemski mestni četrti, kjer se pri Ovčjih vratih nahaja vodnjak z imenom 'Probatika' in je prav blizu kopeli Bethezda, kjer je, kot vemo iz Janezovega evangelija, Jezus ozdravil moža, ki je bil bolan osemintrideset let. Prvi kristjani so oboje, Probatiko in Bethezdo, istovetili. V bližini zdaj stoji cerkev sv. Ane, ki ji pravijo tudi cerkev Marijinega rojstva. Prva cerkev je bila sezidana med letoma 422 in 438, sedanja je iz križarskih časov, grajena v romanskem slogu. V tej cerkvi je bila procesija na praznik Marijinega rojstva, ki so ga v Jeruzalemu od vsega začetka obhajali na današnji dan.

Ta datum je sprejela tudi zahodna Cerkev. Praznik Marijinega rojstva je prešel v rimsko bogoslužje v drugi polovici 7. stoletja. Pod papežem Sergijem so med letoma 687 in 701 začeli ta praznik obhajati s slovesno procesijo kot tri druge Marijine praznike: očiščevanje ali svečnico (2. februarja), oznanjenje (25. marca) in vnebovzetje (15. avgusta).

V Nemčiji je današnji praznik uvedel že pred letom 735 sv. Bonifacij in sinoda v Salzburgu je določila, naj se praznik Marijinega rojstva obhaja slovesno. To je veljalo tudi za Slovence, ki so bili v območju salzburške škofije. Že iz tistih časov sta slovenski imeni 'veliki' in 'mali šmaren' za praznika Marijinega vnebovzetja in Marijinega rojstva. Med tema dvema praznikoma še danes naše verno ljudstvo rado hodi na božja pota v Marijina svetišča. Drugo ljudsko ime za ta praznika je 'velika' in 'mala maša', zato tednom med njima pravimo tudi 'medmašni čas'.

Praznik Marijinega rojstva je praznik veselja: na svet prihaja tista, ki naj postane Odrešenikova in naša mati. Marijino rojstvo je prvo vidno dejanje drame odrešenja. Vsebino tega praznika povzema odpev k Zaharijevemu hvalospevu v bogoslužni molitvi hvalnic: »Tvoje rojstvo, božja mati in Devica, je razveselilo vesoljni svet; kajti iz tebe je izšlo sonce pravice, Kristus, naš Bog, ki je odpravil prekletstvo in dal blagoslov, uničil smrt in nam podaril večno življenje.«

drugi.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Hvala vernikom iz Cvena, da so očistili in okrasili cerkev. Prihodnjih štirinajst dni skrbijo za čiščenje in krašenje cerkve verniki iz Babinec.

· V tem tednu je prvi četrtek, petek in sobota v mesecu septembru. Lepo vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in sveti maši.

  • Vpis otrok k verouku bomo imeli v ponedeljek 7, v torek 8, v četrtek 10 in v petek 11 septembra od 16.00 do 18.00 ure. Starši prosim, da vpišete svoje otroke, saj je vpis obvezen za vse otroke. Pri vpisu boste poravnali vaš prispevek in kupili učbenike in delovne zvezke. Lepo vabljeni.
  • Na praznik Marijinega rojstva – male maše bodo maše ob 8.00; 10.00 in 19.00 uri. Lepo vabljeni k sveti maši, da skupaj počastimo rojstvo Device Marije.
  • V nedeljo, 13. septembra je druga nedelja v mesecu. Vaše darovanje bo okrog oltarja. Hvala vam že v naprej za vaše darove.
  • Hvala možem in ženam za košnjo trave in čiščenje okrog cerkve in župnijskega dvorišča.
  • Sestra Jožefa naproša vse, ki krasite cerkev, da na kompostnik odlagate samo ovenele rože in ne vse ostalo, kot so plastika in uporabljene gobe. Hvala za razumevanje.