Ljutomer

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

PRAZNIK VSEH SVETIH - DAN SPOMINA NA MRTVE

ponedeljek, 02.11.2020


Na 1. november, praznik vseh svetih, ki nas povezuje z večnostjo, se spominjamo tistih, ki jih več ni. Tistih, ki smo jih imeli radi, a so v nekem trenutku v preteklosti izgubili borbo z življenjem. Ob obisku groba, kjer so pokojniki pokopani, se tako vsaj za kratek čas spomnimo nanje in se poglobimo vase.

Letos zaradi epidemioloških kriznih razmer seveda na žalost ni bilo priporočljivo, da bi se srečali z družinskimi člani, ki smo jih po vsej verjetnosti nazadnje videli ravno pred enim letom na istem mestu. Priporočeno je bilo, da grobove obiščemo individualno ali v krogu najožje družine ali obiščemo grobove naših rajnih kateri drugi dan. Tudi sveta maša je bila na pokopališču odpovedana, prav tako pa blagoslov grobov - ki ga je duhovnik Goran Merica opravil individualno, brez navzočnosti vernikov.

Je pa bila letos prav posebna priložnost, da smo lahko izjemno hvaležni za vse ljudi, ki so bili ali pa še vedno so z nami. Praznik vseh svetih bi lahko bil tudi praznik, ko bi slavili veličino našega življenja, ki ga tako kot družino in prijatelje, pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega in običajnega. Velikokrat se namreč zgodi, da tisto kar imamo, zmoremo v polnosti ceniti šele takrat, ko to izgubimo. In morda nam prvi november v tem pogledu lahko služi tudi kot blag opomnik na to, da vse, kar imamo danes, z nami morda ne bo večno. Da je morda treba prevrednotiti naše prioritete in narediti prav tisto, kar že tako dolgo odlašamo. Da se je treba vprašati, ali resnično živimo zadovoljno in izpolnjeno življenje ali pa bi nas morda drobne spremembe lahko vodile do lepšega življenja.

1. november je tako rekoč krščanski praznik vseh svetih, ki je zanje dan veselja, praznik življenja in izpolnjenih pričakovanj. Na ta dan se torej ljubeče spominjamo vseh naših rajnih, ki se že veselijo v večni Božji svetlobi.

Letošnji praznik vseh svetih, je obudil spomin na vse pokojne, na nekoliko drugačen, vendar miru poln dan, ki je globoko v naša srca vtisnil podobo naših rajnih, v trajen in večen spomin.

Na praznik Vseh Svetih smo bili povabljeni vsi, da smo se po domovih zbrali ob 17.00 uri k poglobljeni molitvi treh delov rožnega venca za naše rajne. Letos zaradi epidemije ni bilo skupne molitve v cerkvi in na pokopališču.

Nekateri pa so se z mislimi pridružili vsem pokojnim zvečer na pokopališču, kjer kljub epidemiji in vsem grozotam vlada še prav posebno vzdušje, zaradi tisočerih lučk miru, ki svetijo v nebo in ohranjajo, poveličujejo ter častijo spomin na vse tiste, ki so nas zapustili.

 

Foto in zapis: Nuša Novak

 

 

Napovednik


 petek, 20.11.2020 - nedelja, 20.12.2020

PREJEM SVETEGA OBHAJILA

več ...


 sreda, 25.11.2020

KLIC DOBROTE 2020

Prisrčno vabljeni na 30. tradicionalni koncert Klic dobrote, ki ga vsako leto organiziramo zadnjo sredo v novembru, ko obeležujemo Teden karitas. Letos bo potekal nekoliko drugače, zato je vaša podpora več ...


 sreda, 25.11.2020 - ponedeljek, 30.11.2020

ADVENTNI VENČKI

več ...

Celotni seznam napovedi