Ljutomer

MISEL DNEVA

"V luči vere tudi prijateljstvo, ljubezen, medsebojni odnosi postanejo lepši, plemenitejši, postanejo velike vrednote. Skratka na vse življenje posija z vero posebna luč." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si


ŠMARNICE 2021

Mesec maj, mesec pomladi, je na poseben način posvečen Jezusovi Materi Mariji.

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni. Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se bomo ob njej, ob njenem Sinu in ob sv. Jožefu usposabljali za sodelovanje v Božjem načrtu odrešenja. Tako bomo tudi mi, v luči pomladnega sonca, rasli v »modrosti in milosti, pri Bogu in pri ljudeh.

Letošnjih šmarnic ne bo po vaseh. Šmarnice bomo lahko skupaj prebirali samo v cerkvi.

Slovenski katehetski urad je po pooblastilu Slovenske škofovske konference za leto 2021 skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravil:
– šmarnice za otroke z naslovom SVETNIKI SO BILI ČISTO (NE)NAVADNI LJUDJE avtorja Aca Jeranta in
– šmarnice za odrasle z naslovom CAMINO, POT, KI SE ZAČNE NA KONCU avtorja Marka Rijavca.

Šmarnice za otroke SVETNIKI SO BILI ČISTO (NE)NAVADNI LJUDJE nam v obliki razgibanih dialogov med otroki in malim angelom Serafinčkom približajo svetniške like vseh starosti, stanov in obdobij. Otroke vabijo, da bi tudi sami v vsakdanjem življenju pogumno stopili na pot svetosti in vedno bolj postajali Jezusovi prijatelji: »Nihče ni tako dober, da ne bi mogel biti še boljši. Prav tako ni nihče tako velik prijatelj z Jezusom, da ne bi mogel biti še večji.«

Šmarnice za odrasle CAMINO, POT, KI SE ZAČNE NA KONCU pa nas v svetem Jakobovem letu vabijo, da v mislih prehodimo camino, Jakobovo romarsko pot, ki nas vabi k soočanju z vprašanji o smislu življenja, našem delovanju in poslanstvu. Gre za pot za Gospodom, pot k sebi. Pot, ki krene vedno malo drugače, kot načrtujemo, a nas hkrati vabi, da bi zaupali in se spreminjali - da bi bili bližje Njemu: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj« (Mt 16,24).

 

Vsem, ki se boste zbirali pri šmarnicah, želimo blagoslovljen Marijin mesec maj!