Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

Verska statistika župnije Ljutomer za leto 2013

četrtek, 02.01.2014


KRSTI:

Lani je bilo  krščenih 36 otrok; leta 2012 56, leta 2011 pa 47. Dečkov je bilo krščenih 22, deklic 14. Krščenih iz cerkveno poročenih  zakonov je le 14 otrok; 1 iz civilno zakonskih skupnosti; 21 otrok pa prihaja iz izvezakonskih skupnostih. Iz podatkov je razvidno, da je v župniji še vedno zelo veliko neurejenih zakonov ali izvezakonskih skupnostih. Mlade pare povabimo, da svojo zvezo potrdijo pred Bogom in Cerkvijo. Tako so deležni posebnih milosti, ki plemenitijo družinsko srečo. V letu 2011 in 2012 je bilo rojenih več dečkov.

Od lanskega leta je krščevanje ob nedeljah in sicer 1. in 3. nedeljo v mesecu.

BIRMA: V letu 2013 je bilo  v veri potrjenih 95 veroučencev iz osmih in devetih razredov. Od tega leta naprej je birmovanje za otroke osmih razredov. Poteka pa dvoletna priprava na birmo.

 

PRVO SVETO OBHAJILO: Pri prvem svetem obhajilu je bilo 66 otrok.

 

POROKE: Lani se je cerkveno poročilo 15 parov; leta 2012 11, leta 2011 pa 7 parov. Ponovno vabimo vse mlade, ki živijo v partnerski skupnosti, da zberejo pogum in se v letu, ki je pred nami poročijo. V ta namen bomo imeli v postu tudi predzakonski tečaj.

 

POGREBI Pogrebov je bilo lani 77; v letu 2012 65, leta 2011 pa 74. Lani smo tako imeli 41 pogrebov več kot krstov, leto prej 9. Umrlo je 40 moških (najstarejši 95 let in najmlajši 16 let) in 37 žensk (najstarejša 96 let in najmlajša 52 let). Zakramente je prejelo le 27 oseb (od tega 9 samo maziljenje. To pomeni, da je kar 50 vernikov umrlo brez zakramentov. Za Ljutomersko župnijo, kjer delujemo trije duhovniki, je ta procent zelo visok. Ne smemo pozabiti, da iz župnije izhaja nad 10 živečih duhovnikov.  Duhovniki vabimo vsako leto vsaj dvakrat: za božič in za veliko noč, da prijavite obisk bolnih na domu. Imejte skrb za vaše  bolne  domače in radi pokličite duhovnika na dom. Tisti, ki ostajamo smo odgovorni za prejem zakramentov naših bratov in sester. Če odhaja kdo v bolnico zagotovo poskrbite domači za prejem zakramentov, tudi člani ŽPS in člani Karitas imate pravico in dolžnost spomniti domače ali bolnika na prejem zakramentov. Bolniško maziljenje daje človeku dušno in telesno zdravje. Za obisk v bolnici sporočite v župnijo Ljutomer ali v Mursko Soboto, kjer je bolniški duhovnik. Če bi se dovolj zavedali in razlikovali med peklom in nebesi bi bila statistika drugačna.

SVETO OBHAJILO: Svetih obhajil je bilo lani razdeljenih okrog 44.000. V letu 2012 43.730 in v letu 2011 51.780. Vabimo  vas, da radi prihajajte k svetemu obhajilu. Na začetku vsake svete maše molimo kesanje in prosimo Boga za odpuščanje grehov in tudi sicer je sveta maša spravna daritev pri kateri nam Bog grehe odpušča. Tako lahko mirno pristopimo k svetemu obhajilu, razen če nam vest  očita težki greh. Prav tako pa moramo biti pozorni, da svetega obhajila ne prejemamo nevredno kar še zlasti velja pri pogrebnih svetih mašah ali drugih slovesnostih, ko včasih kdo pristopi k sv. obhajilu in pri tem sploh ne ve kaj to je. Namesto amen lahko duhovniki slišimo hvala ali hvaljen Jezus.

Ob pogrebni maši ali že kakšen dan prej, naj svojci opravijo sveto spoved in pri maši namenijo prejem svetega obhajila za mir in pokoj duše rajnega. To je vrtnica, ki ima neprecenljivo vrednost in jo lahko z ljubeznijo in ponosom položite na grob s prošnjo za mir in pokoj duše rajnega.

SVETA MAŠA: Sv. maša je pravica in dolžnost ter hkrati veselje vsakega kristjana. Vsak odrasel vernik je odgovoren pred Bogom in bližnjim, da gre ob nedeljah k sveti maši. Gotovo je najlepše če gre k sveti maši cela družina skupaj. Tukaj je odgovornost staršev pred Bogom in otroci zelo velika. Opažam, da mnogi starši prihajate k sv. maši skupaj z malimi otroki, kar je zelo pohvalno. Prav bi bilo, da tako ravnate tudi starši, ki imate otroke pri verouku. Skupaj prihajajte ob nedeljah in praznikih k sv. maši. Na podlagi  štetja ugotavljamo, da prihaja k nedeljskim mašam okrog 1007 vernikov (prejšnje leto 1044). Od tega 454 žensk, 237 moških in 316 otrok.

 

VERSKI TISK ALI KAJ DUHOVNEGA MI BEREMO: V vsako verno družino spada vsaj en verski časopis. V našo župnijo prihaja 114 Družin, 217 Ognjišč, 9 zbirk Mohorjevih knjig, 90 Stopinj, 90 Pratik in 220 Marijanskih koledarjev, 70 Poti k Bogu, 20 Žarek dobrote, 10 Prijateljev, 20 revije ministrant. ..

Povej mi kaj bereš in povem ti, kdo si, je stara ljudska modrost. Leto, ki je pred nami, naj bo povabilo vsem krščanskih družinam, da poskrbite za vsaj en verski časopis v družini. V cerkvi je na razpolago  nekaj izvodov tednika Družina, mesečnika Ognjišče, Misijonskih obzorij, Žarek dobrote in tudi dvomesečnika, ki ga izdaja naša škofija in nosi naslov; Poti k Bogu in jih lahko vzamete zastonj. Vzemite  in berite, kar vam ponujajo police za tisk.  Na razpolago je še nekaj drugih revij. Vse revije v cerkvi so v prosti prodaji in se sproti plačajo. Tudi na to ne pozabite. Nekatere revije so zastonj in mnogokrat tudi  te ostajajo. Vzemite jih, saj so kvalitetne in jih radi berite!

Vabljeni ste tudi k poslušanju radia Ognjišče in katoliškega TV programa Exodus. Na radiu Ognjišče so zelo bogate kateheze, duhovne misli in  nagovori. Oglejte si spored in kdaj pa kdaj prisluhnite oddajam.

 

SKUPINE V ŽUPNIJI: V župniji delujejo naslednje skupine; ŽPS in ŽGS, animatorji, Prenova v duhu, bralci božje besede, ministranti, pevski zbori (otroški, mešani, starejši mešani), Karitas, dve zakonski skupini, članice in člani živega rožnega venca, katehisti, organisti in pevovodje ter Društvo katoliških pedagogov in KiMD sv. Janez Krstnik.  Lepo vabljeni, da se skupinam pridružite tudi novi člani ostali. Ustanavljamo tudi novo zakonsko skupino.

 

ZAHVALA IN PROŠNJA; Zahvaljujem se sobratoma v duhovništvu msgr. Izidorju in častnemu kanoniku Martinu za bratsko slogo in timsko delo. Prav tako diakonu Zoranu. Hvala vsem, ki ste v minulem letu storili kaj dobrega za našo župnijo. Posebna zahvala velja sodelavcem Karitas. Hvala sodelavcem  pri bogoslužju še posebej pevcem, ki že vrsto let sodelujete pri svetih mašah. Hvala vsem članom ŽPS in ŽGS za pomoč pri vodenju župnije. Hvala tudi vsem, ki skrbite za krašenje in urejanje cerkve in njene okolice (mežnarji, sestra Jožefa, animatorji, bralci, organisti, katehisti, ministranti idr?). Hvala tudi gospodinjam, ki poskrbite, da ob jutrih lahko duhovniki skupaj zajtrkujemo (Katica Žižek, Anica Šek, Valerija Mlakar) in poskrbite, da je župnišče čisto in urejeno. Prav tako hvala KiMD Sv. Janeza Krstnika za izvedbo koncertov, postavitev jaslic, delitev betlehemske lučke, izvedbo oratorija? Hvala Jožetu Paniču za urejanje spletne strani župnije Ljutomer.

Bog povrni vsem, ki ste se spomnili na nas v minulem letu in ste nam prinesli kakšen dar ali dobrot v kuhinjo. Vaši darovi govorijo o božji dobroti, ki deluje po vas.  Bog plačaj vsem in vsakemu posebej z večnimi darovi! Hvala tudi vsem, ki ste ob nedelji Kristusa Kralja namenili dar za župnika.

 

 

 

 

VEČJI DOGODKI IN DELO NA GOSPODARSKEM PODROČJU;

V lanskem letu smo imeli slovesnost zlate maše msgr. Izidorja Veleberija. Slovesnost je obogatila duhovno dogajanje v župniji. Obnovili smo rožnovenski oltar in oltar Lurške materE Božje. Uredili smo prezbiterij in namestili novi ambon ali mizo božje besede. Ob razpisu Ministrstva za kulturo smo v sodelovanju z Občino Ljutomer pridobili sredstva in obnovili stopnišče pred cerkvijo, portal in Florjanovo kapelo ter pročelje mežnarije. V Slamnjaku je bila lepo obnovljena Pisana Bota ? podoba Žalostne Matere Božje. V Slamnjaku so  Kolerovi obnovili križ pred domačo hišo. V Pristavi pa sta zakonca Vargazon, ki živita v sosednji Avstriji postavila kapelico v čast Brezmadežni. Poskrbeli smo tudi za novi fotokopirni stroj, da bomo tako lažje pogosteje izdajali župnijsko oznanilo v pisni obliki. Skupno smo v letu 2013 investirali skoraj 180.000?. Za poravnavo obveznosti smo pridobili za dobo enega leta 20.000 ? brezobrestnega kredita. Tako smo lahko  zapadle obveznosti sproti poravnavali. Da bi uspeli vrniti posojilo bomo tudi v tem letu imeli darovanje okoli oltarja. Večjih investicij pa v tem letu ne načrtujemo. Podrobnejše finančno poročilo bo podano po seji članov ŽGS v mesecu januarju.

Še vedno razmišljamo o ureditvi kurilnice za vse župnijske zgradbe z načinom cenejšega ogrevanja. Peč v cerkvi je zelo dotrajana pa tudi kurjava na olje in plin je zelo drago. Želimo izbrati votivne lučke na elektriko. Tako bi lahko ostajala cerkev manj onesnažena z dimom. Vrednost prižgane svečke je 0,50?. V nabiralnik lahko vržete samo kovance. Svečka pa gori 2 uri. Trenutno imamo stojalo z lučkami le poskusno do začetka januarja.

V novo leto  2014 stopimo v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom. Poglobimo in poživimo svojo vero.

Vsem želim v svojem imenu in v imenu sobratov duhovnikov ter sodelavcev srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto. Pa obilo dušnega in telesnega zdravja. Voščilo velja tudi  vsem bolnim in trpečim ter zdomcem, ki so v teh dneh v krogu svojih najdražjih. Naj bo Bog z nami in Marija mati v letu 2014.

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi