Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

VELIKI ČETRTEK

sobota, 03.04.2021


Na veliki četrtek, 1. aprila 2021, smo praznovali postavitev dveh zakramentov: evharistije in mašniškega posvečenja.

Zaradi epidemioloških razmer letos že druge leto zapored ne bomo praznovali velike noči kot smo bili vajeni doslej.

Zato so slovenski škofje podali odgovore najpogostejša na vprašanje, ki si jih verniki v teh dneh zastavljamo glede poteka velikonočnih praznikov.

Krizmena maša na veliki četrtek je prestavljena na čas, ko se bodo razmere uredile. Vsaka škofija bo določila datum krizmene maše, kajti takrat bodo duhovniki prejeli sveta olja.

Jezus je pri zadnji večerji, ko je s svojimi učenci obhajal velikonočno (pashalno) večerjo, blagoslovil kruh in vino ter ju dal jesti in piti učencem. Katoličani in številni drugi kristjani verujemo, da je Jezus kruh spremenil v svoje telo in vino v svojo kri. Zato nam ti prvini pomenita Jezusovo realno navzočnost med nami in ju častimo z vsem spoštovanjem.

Veliki četrtek zato velja za ustanovitveni dan evharistije, ko je Jezus daroval prvo evharistično daritev ali mašo. Obenem je postavil zapoved medsebojne ljubezni, kar je simbolično udejanjil z umivanjem nog učencem.

Vsem župnikom in duhovnikom se za ta dan izjemoma dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov.

Tudi umivanje nog, ki je že običajno dano na izbiro, se je letos opustilo. Ob koncu svete maše pa se je opustila tudi procesija z Najsvetejšim zakramentom. Najsvetejše se je shranilo v tabernakelj, običajno pa je duhovnik v spremstvu ministrantov prenesel monštranco in posvečene hostije, ki predstavljajo Jezusa samega, iz tabernaklja na posebno mesto, oziroma v tako imenovano ječo, ki predstavlja Jezusovo trpljenje v vrtu Getsemani.

Po večerni sveti maši zvonovi utihnejo.

Vsi verniki smo povabljeni, da na ta dan zmolimo rožni venec za duhovne poklice in si preberemo ter premišljujemo dnevno Božjo besedo.

 

Foto in zapis: Nuša Novak

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi