Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si


Verska statistika za leto 2012

KRSTI:
Lani je bilo krščenih 56 otrok; leta 2011 47, leta 2010 pa 80. Dečkov je bilo krščenih 36; deklic 20. Krščenih iz cerkveno poročenih zakonov je le 16 otrok; 4 iz civilno zakonskih skupnosti; 36 otrok pa prihaja iz izvezakonskih skupnostih. Iz podatkov je razvidno, da je v župniji še vedno zelo veliko neurejenih zakonov ali izvezakonskih skupnostih. Mlade pare povabimo, da svojo zvezo potrdijo pred Bogom in Cerkvijo. Tako so deležni posebnih milosti, ki plemenitijo družinsko srečo. V letu 2011 in 2012 je bilo rojenih več dečkov.
S prvim februarjem 2013 bomo po naročilu g. škofa imeli krščevanje ob nedeljah med mašami. Krščevali bomo prvo in četrto nedeljo v mesecu. Priprava na krst pa bo v četrtek po večerni sveti maši pred krstno nedeljo.

BIRMA: V letu 2012 je bilo v veri potrjenih 50 veroučencev.

PRVO SVETO OBHAJILO: Pri prvem svetem obhajilu je bilo 67 otrok.

POROKE: Lani se je cerkveno poročilo 11 parov; leta 2011 7, leta 2010 pa 16 parov. Ponovno vabimo vse mlade, ki živijo v partnerski skupnosti, da zberejo pogum in se v letu, ki je pred nami poročijo. V ta namen bomo imeli v postu tudi predzakonski tečaj.

POGREBI: Pogrebov je bilo lani 65; v letu 2011; 74, leta 2010 pa 62. Lani smo tako imeli 9 pogrebov več kot krstov, leto prej 27. Umrlo je 32 moških (najstarejši 92 let in najmlajši 43 let) in 33 žensk (najstarejša 105 let in najmlajša 52 let). Zakramente za umirajoče je prejelo le 10 oseb. 30 ni prejelo zakramentov zaradi nagle smrti. To pomeni, da je kar 55 vernikov umrlo brez zakramentov. Za Ljutomersko župnijo, kjer delujemo štirje duhovniki, je ta procent zelo visok. Ne smemo pozabiti, da iz župnije izhaja nad 10 živečih duhovnikov. Duhovniki vabimo vsako leto vsaj dvakrat: za božič in za veliko noč, da prijavite obisk bolnih na domu. Imejte skrb za vaše bolne domače in radi pokličite duhovnika na dom. Tisti, ki ostajamo smo odgovorni za prejem zakramentov naših bratov in sester. Če odhaja kdo v bolnico zagotovo poskrbite domači za prejem zakramentov, tudi člani ŽPS in člani Karitas imate pravico in dolžnost spomniti domače ali bolnika na prejem zakramentov. Bolniško maziljenje daje človeku dušno in telesno zdravje. Za obisk v bolnici sporočite v župnijo Ljutomer ali v Mursko Soboto, kjer je bolniški duhovnik. Če bi se dovolj zavedali in razlikovali med peklom in nebesi bi bila statistika drugačna.

SVETO OBHAJILO: Svetih obhajil je bilo lani razdeljenih okrog 43.730. V letu 2011 51.780 in v letu 2010 58.000. Vabimo vas, da radi prihajajte k svetemu obhajilu. Na začetku vsake svete maše molimo kesanje in prosimo Boga za odpuščanje grehov in tudi sicer je sveta maša spravna daritev pri kateri nam Bog grehe odpušča. Tako lahko mirno pristopimo k svetemu obhajilu, razen če nam vest očita težki greh. Prav tako pa moramo biti pozorni, da svetega obhajila ne prejemamo nevredno kar še zlasti velja pri pogrebnih svetih mašah ali drugih slovesnostih, ko včasih kdo pristopi k sv. obhajilu in pri tem sploh ne ve kaj to je. Namesto amen lahko slišimo hvala ali hvaljen Jezus.
Ob pogrebni maši ali že kakšen dan prej, naj svojci opravijo sveto spoved in pri maši namenijo prejem svetega obhajila za mir in pokoj duše rajnega. To je vrtnica, ki ima neprecenljivo vrednost in jo lahko z ljubeznijo in ponosom položite na grob s prošnjo za mir in pokoj duše rajnega.

SVETA MAŠA: Sv. maša je pravica in dolžnost ter hkrati veselje vsakega kristjana. Vsak odrasel vernik je odgovoren pred Bogom in bližnjim, da gre ob nedeljah k sveti maši. Gotovo je najlepše če gre k sveti maši cela družina skupaj. Tukaj je odgovornost staršev pred Bogom in otroci zelo velika. Opažam, da mnogi starši prihajate k sv. maši skupaj z malimi otroki, kar je zelo pohvalno. Prav bi bilo, da tako ravnate tudi starši, ki imate otroke pri verouku. Skupaj prihajajte ob nedeljah in praznikih k sv. maši. Na podlagi štetja ugotavljamo, da prihaja k nedeljskim mašam okrog 1044 vernikov, tako kot prejšnje leto. Od tega 498 žensk, 254 moških in 292 otrok.

VERSKI TISK ALI KAJ DUHOVNEGA MI BEREMO: V vsako verno družino spada vsaj en verski časopis. V našo župnijo prihaja 114 Družin, 217 Ognjišč, 11 zbirk Mohorjevih knjig, 80 Stopinj, 120 Pratik in 220 Marijanskih koledarjev, 70 Poti k Bogu, 20 Žarek dobrote, 10 Prijateljev, 20 revije ministrant. ..
Povej mi kaj bereš in povem ti, kdo si, je stara ljudska modrost. Leto, ki je pred nami, naj bo povabilo vsem krščanskih družinam, da poskrbite za vsaj en verski časopis v družini. V cerkvi je na razpolago nekaj izvodov tednika Družina, mesečnika Ognjišče, Misijonskih obzorij, Žarek dobrote in tudi dvomesečnika, ki ga izdaja naša škofija in nosi naslov; Poti k Bogu in jih lahko vzamete zastonj. Vzemite in berite, kar vam ponujajo police za tisk. Na razpolago je še nekaj drugih revij. Vse revije v cerkvi so v prosti prodaji in se sproti plačajo. Tudi na to ne pozabite. Nekatere revije so zastonj in mnogokrat tudi te ostajajo. Vzemite jih, saj so kvalitetne in jih radi berite!
Vabljeni ste tudi k poslušanju radia Ognjišče in katoliškega TV programa Exodus. Na radiu Ognjišče so zelo bogate kateheze, duhovne misli in nagovori. Oglejte si spored in kdaj pa kdaj prisluhnite oddajam.

SKUPINE V ŽUPNIJI: V župniji delujejo naslednje skupine; ŽPS in ŽGS, animatorji, Prenova v duhu, bralci božje besede, ministranti, pevski zbori (otroški, mešani, starejši mešani), Karitas, dve zakonski skupini, članice in člani živega rožnega venca, katehisti, organisti in pevovodje ter Društvo katoliških pedagogov. Lepo vabljeni, da se skupinam pridružite tudi novi člani ostali.

ZAHVALA IN PROŠNJA; Zahvaljujem se sobratom duhovnikom za bratsko slogo in timsko delo. Hvala vsem, ki ste v minulem letu storili kaj dobrega za našo župnijo. Posebna zahvala velja sodelavcem Karitas. Hvala sodelavcem pri bogoslužju še posebej pevcem, ki že vrsto let sodelujete pri svetih mašah. Hvala vsem članom ŽPS in ŽGS za pomoč pri vodenju župnije. Hvala tudi vsem, ki skrbite za krašenje in urejanje cerkve in njene okolice (mežnarji, sestre redovnice, animatorji, bralci, organisti, katehisti, ministranti idr?). Hvala tudi gospodinjam, ki poskrbite, da ob jutrih lahko duhovniki skupaj zajtrkujemo (Katica Žižek, Anica Šek, Valerija Mlakar) in poskrbite, da je župnišče čisto in urejeno. Prav tako hvala KiMD Sv. Janeza Krstnika za izvedbo koncertov, postavitev jaslic, izvedbo oratorija?
Bog povrni vsem, ki ste se spomnili na nas v minulem letu in ste nam prinesli kakšen dar ali dobrot v kuhinjo. Vaši darovi govorijo o božji dobroti, ki deluje po vas. Bog plačaj vsem in vsakemu posebej z večnimi darovi! Hvala tudi vsem, ki niste spregledali povabila v župnijskem glasilu in ste namenili svoj dar za duhovnike.
V lanskem letu smo uredili arhivsko sobo in arhiv. Obnovljena je bila kapela sv. Ane na Starem trgu, obnovljen križ v Stročji vasi (Čuričev križ), začeli smo z obnovo Rožnovenskega Marijinega oltarja. Še vedno razmišljamo o ureditvi kurilnice za vse župnijske zgradbe z načinom cenejšega ogrevanja. Vsekakor bo potrebno nabaviti novi fotokopirni stroj in kako drugo pisarniško opremo. V ta namen bomo tudi v tem letu ohranili darovanje okrog oltarja vsako drugo nedeljo v mesecu. Finančne obveznosti skušamo poravnavati sproti.
Pred zlato mašo msgr. Veleberi Izidorja želimo obnoviti tudi oltar Lurške matere božje. Ob obhajanju 200 letnice rojstva Frana Miklošiča bomo sodelovali tudi pri obnovi portala pred župnijsko cerkvijo.
V novo leto 2013 stopimo v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom. Poglobimo in poživimo svojo vero.
Vsem želim v svojem imenu in v imenu sobratov duhovnikov ter sodelavcev srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto. Pa obilo dušnega in telesnega zdravja. Voščilo velja tudi vsem bolnim in trpečim ter zdomcem, ki so v teh dneh v krogu svojih najdražjih. Naj bo Bog z nami in Marija mati v letu 2013.

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi