Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

Verska statistika župnije Ljutomer za leto 2014

Verska statistika  župnije Ljutomer za leto 2014

KRSTI:

Lani je bilo  krščenih 37 otrok; leta 2013 36. Dečkov je bilo krščenih 22, deklic 15. Krščenih iz cerkveno poročenih  zakonov je le 7 otrok; 3 iz civilno zakonskih skupnosti; 27 otrok pa prihaja iz izvezakonskih skupnostih. Iz podatkov je razvidno, da je v župniji še vedno zelo veliko neurejenih zakonov ali izvezakonskih skupnostih.

Krščevanje je redno ob nedeljah in sicer 1. in 3. nedeljo v mesecu med sv. mašo.

BIRMA:

V letu 2014 je bilo  v veri potrjenih 62 veroučencev iz osmih razredov.

PRVO SVETO OBHAJILO:

Pri prvem svetem obhajilu je bilo 58 otrok.

POROKE:

Lani se je cerkveno poročilo 8 parov. Ponovno vabimo vse mlade, ki živijo v partnerski skupnosti, da zberejo pogum in se v letu, ki je pred nami poročijo. V ta namen bomo imeli v postu tudi predzakonski tečaj.

POGREBI:

Pogrebov je bilo lani 73; v letu 2013 pa 77. Lani smo tako imeli 36 pogrebov več kot krstov. Umrlo je 40 moških (najstarejši 90 let in najmlajši 35 let) in 33 žensk (najstarejša 97 let in najmlajša 51 let). Zakramente je prejelo le 17 oseb (od tega 9 samo maziljenje. To pomeni, da je kar 56 vernikov umrlo brez zakramentov. Za Ljutomersko župnijo, kjer delujemo štirje duhovniki, je ta procent zelo visok. Duhovniki vabimo vsako leto vsaj dvakrat: za božič in za veliko noč, da prijavite obisk bolnih na domu. Imejte skrb za vaše  bolne  domače in radi pokličite duhovnika na dom. Tisti, ki ostajamo smo odgovorni za prejem zakramentov naših bratov in sester. Če odhaja kdo v bolnico zagotovo poskrbite domači za prejem zakramentov, tudi člani ŽPS in člani Karitas imate pravico in dolžnost spomniti domače ali bolnika na prejem zakramentov. Bolniško maziljenje daje človeku dušno in telesno zdravje. Za obisk v bolnici sporočite v župnijo Ljutomer ali v Mursko Soboto, kjer je bolniški duhovnik.

SVETO OBHAJILO:

Svetih obhajil je bilo lani razdeljenih okrog 47.000. V letu 2013 44.000. Vabimo  vas, da radi prihajajte k svetemu obhajilu. Na začetku vsake svete maše molimo kesanje in prosimo Boga za odpuščanje grehov in tudi sicer je sveta maša spravna daritev pri kateri nam Bog grehe odpušča. Tako lahko mirno pristopimo k svetemu obhajilu, razen če nam vest  očita težki greh. Prav tako pa moramo biti pozorni, da svetega obhajila ne prejemamo nevredno kar še zlasti velja pri pogrebnih svetih mašah ali drugih slovesnostih, ko včasih kdo pristopi k sv. obhajilu in pri tem sploh ne ve kaj to je. Namesto amen lahko duhovniki slišimo hvala ali hvaljen Jezus.

Ob pogrebni maši ali že kakšen dan prej, naj svojci opravijo sveto spoved in pri maši namenijo prejem svetega obhajila za mir in pokoj duše rajnega. To je vrtnica, ki ima neprecenljivo vrednost in jo lahko z ljubeznijo in ponosom položite na grob s prošnjo za mir in pokoj duše rajnega.

SVETA MAŠA:

Sv. maša je pravica in dolžnost ter hkrati veselje vsakega kristjana. Vsak odrasel vernik je odgovoren pred Bogom in bližnjim, da gre ob nedeljah k sveti maši. Gotovo je najlepše če gre k sveti maši cela družina skupaj. Tukaj je odgovornost staršev pred Bogom in otroci zelo velika. Opažam, da mnogi starši prihajate k sv. maši skupaj z malimi otroki, kar je zelo pohvalno. Prav bi bilo, da tako ravnate tudi starši, ki imate otroke pri verouku. Skupaj prihajajte ob nedeljah in praznikih k sv. maši. Na podlagi  štetja ugotavljamo, da prihaja k nedeljskim mašam okrog 1000 vernikov (prejšnje leto 1007). Od tega 470 žensk, 230 moških in 300 otrok.

VERSKI TISK ALI KAJ DUHOVNEGA MI BEREMO:

V vsako verno družino spada vsaj en verski časopis. V našo župnijo prihaja 114 Družin, 217 Ognjišč, 9 zbirk Mohorjevih knjig, 90 Stopinj, 128 Pratik in 220 Marijanskih koledarjev, 70 Poti k Bogu,  20 Žarek dobrote, 10 Prijateljev, 20 revije ministrant. ..

Povej mi kaj bereš in povem ti, kdo si, je stara ljudska modrost. Leto, ki je pred nami, naj bo povabilo vsem krščanskih družinam, da poskrbite za vsaj en verski časopis v družini. V cerkvi je na razpolago  nekaj izvodov tednika Družina, mesečnika Ognjišče, Misijonskih obzorij, Žarek dobrote in tudi dvomesečnika, ki ga izdaja naša škofija in nosi naslov; Poti k Bogu in jih lahko vzamete zastonj. Vzemite  in berite, kar vam ponujajo police za tisk.  Na razpolago je še nekaj drugih revij. Vse revije v cerkvi so v prosti prodaji in se sproti plačajo. Tudi na to ne pozabite. Nekatere revije so zastonj in mnogokrat tudi  te ostajajo. Vzemite jih, saj so kvalitetne in jih radi berite!

Vabljeni ste tudi k poslušanju radia Ognjišče in katoliškega TV programa Exodus. Na radiu Ognjišče so zelo bogate kateheze, duhovne misli in  nagovori. Oglejte si spored in kdaj pa kdaj prisluhnite oddajam.

SKUPINE V ŽUPNIJI:

V župniji delujejo naslednje skupine; ŽPS in ŽGS, animatorji, Prenova v duhu, bralci božje besede, ministranti, mladinska skupina, pevski zbori (otroški, mešani, starejši mešani), Karitas, tri zakonski skupini, članice in člani živega rožnega venca, katehisti, organisti in pevovodje ter Društvo katoliških pedagogov in KiMD sv. Janez Krstnik.  Lepo vabljeni, da se skupinam pridružite tudi novi člani.

ZAHVALA IN PROŠNJA;

Zahvaljujem se sobratoma v duhovništvu msgr. Izidorju in častnemu kanoniku Martinu za bratsko slogo in timsko delo. Hvala vsem, ki ste v minulem letu storili kaj dobrega za našo župnijo. Posebna zahvala velja sodelavcem Karitas. Hvala sodelavcem  pri bogoslužju še posebej pevcem, ki že vrsto let sodelujete pri svetih mašah. Hvala vsem članom ŽPS in ŽGS za pomoč pri vodenju župnije. Hvala tudi vsem, ki skrbite za krašenje in urejanje cerkve in njene okolice (mežnarji, sestra Jožefa, animatorji, bralci, organisti, katehisti, ministranti idr?). Hvala tudi gospodinjam, ki poskrbite, da ob jutrih lahko duhovniki skupaj zajtrkujemo (Katica Žižek, Anica Šek, Valerija Mlakar) in poskrbite, da je župnišče čisto in urejeno. Hvala sestri Jožefa za kosila nam duhovnikom. Prav tako hvala KiMD Sv. Janeza Krstnika za postavitev jaslic, delitev betlehemske lučke, izvedbo oratorija? Hvala gospe Nuši Kurbus za urejanje spletne strani župnije Ljutomer. Hvala gospe Tilčki  Kolenko za pripravo koledovanja in za šiviljska dela pri ohranjanju mašnih paramentov.

Bog povrni vsem, ki ste se spomnili na nas v minulem letu in ste nam prinesli kakšen dar ali dobrot v kuhinjo. Vaši darovi govorijo o božji dobroti, ki deluje po vas.  Bog plačaj vsem in vsakemu posebej z večnimi darovi! Hvala tudi vsem, ki ste ob nedelji Kristusa Kralja namenili dar za župnika in kaplana. Iz tega bova lahko poravnala socialno zavarovanje.

VEČJI DOGODKI IN DELO NA GOSPODARSKEM PODROČJU;

Skupno smo v letu 2013 investirali skoraj 141.000?. V tem letu smo poravnali brezobrestni kredit in sproti  smo lahko  zapadle obveznosti sproti poravnavali. V letu, ki ga začenjamo predvidevamo urediti novo ogrevanje v cerkvi na toplotno črpalko saj je dosedanje dotrajano. V ta namen bomo vsako drugo nedeljo v mesecu ohranili ofer ali nabirko okoli oltarja.  Podrobnejše finančno poročilo bo podano po seji članov ŽGS v mesecu januarju.

V novo leto  2014 stopimo v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom. Poglobimo in poživimo svojo vero.

Vsem želim v svojem imenu in v imenu sobratov duhovnikov ter sodelavcev srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto. Pa obilo dušnega in telesnega zdravja. Voščilo velja tudi  vsem bolnim in trpečim ter zdomcem, ki so v teh dneh v krogu svojih najdražjih. Naj bo Bog z nami in Marija mati v letu 2015.

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi