Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

Verska statistika župnije Ljutomer za leto 2016

Verska statistika  župnije Ljutomer za leto 2016

Za nami je leto usmiljenja in leto škofijskega misijona. Kakšni so in bodo uspehi dogajanja na duhovnem in pastoralnem področju naše župnije bomo lahko ugotavljali komaj v naslednjih letih.

KRSTI:

Lani je bilo  krščenih 33 otrok; leta 2015 48. Dečkov je bilo krščenih 17, deklic 16. Krščenih iz cerkveno poročenih  zakonov je 12 otrok; 2 iz civilno zakonskih skupnosti; 19 otrok pa prihaja iz izvezakonskih skupnostih. Iz podatkov je razvidno, da je v župniji še vedno zelo veliko neurejenih zakonov ali izvezakonskih skupnostih. Upamo, da bodo sadovi svetega misijona tudi  v večjem številu poročnih slovesnosti.

Krščevanje je redno ob nedeljah in sicer 1. in 3. nedeljo v mesecu med sv. mašo.

IZSTOPI IZ CERKVE: V letu 2016 je iz občestva katoliške Cerkve izstopilo  5 krščenih.

BIRMA:

V letu 2016 je bilo  v veri potrjenih 34 veroučencev iz osmih razredov. Leto prej 44.

PRVO SVETO OBHAJILO:

Pri prvem svetem obhajilu je bilo 41 otrok. Leto prej 47.

POROKE:

Lani se je pri nas cerkveno poročilo 7 parov. Leto prej 7 parov. Ponovno vabimo vse mlade, ki živijo v partnerski skupnosti, da zberejo pogum in se v letu, ki je pred nami poročijo. V ta namen bomo imeli v postu tudi predzakonski tečaj. Prijavite se že v januarju.

POGREBI:

Pogrebov je bilo lani 86; v letu 2015 pa 63. Lani smo tako imeli 53 pogrebov več kot krstov. Umrlo je 49 moških (najstarejši 98 let in najmlajši 35 let) in 37 žensk (najstarejša 96 let in najmlajša 56 let). Zakramente je prejelo le 22 oseb, 14 je prejelo samo bolniško maziljenje. To pomeni, da je kar 50 vernikov umrlo brez zakramentov. Za Ljutomersko župnijo, kjer delujemo trije duhovniki, je ta procent zelo visok. Duhovniki vabimo vsako leto vsaj dvakrat: za božič in za veliko noč, da prijavite obisk bolnih na domu. Imejte skrb za vaše  bolne  domače in radi pokličite duhovnika na dom. Tisti, ki ostajamo smo odgovorni za prejem zakramentov naših bratov in sester. Če odhaja kdo v bolnico zagotovo poskrbite domači za prejem zakramentov, tudi člani ŽPS in člani Karitas imate pravico in dolžnost spomniti domače ali bolnika na prejem zakramentov. Bolniško maziljenje daje človeku dušno in telesno zdravje. Za obisk v bolnici sporočite v župnijo Ljutomer ali v Mursko Soboto, kjer je bolniški duhovnik. V letu 2016 je bilo v župniji 7 civilno opravljenih pogrebov.

SVETO OBHAJILO:

Svetih obhajil je bilo lani razdeljenih okrog 42.000. V letu 2014  42.000. Vabimo  vas, da radi prihajajte k svetemu obhajilu. Na začetku vsake svete maše molimo kesanje in prosimo Boga za odpuščanje grehov in tudi sicer je sveta maša spravna daritev pri kateri nam Bog grehe odpušča. Tako lahko mirno pristopimo k svetemu obhajilu, razen če nam vest  očita težki greh. Prav tako pa moramo biti pozorni, da svetega obhajila ne prejemamo nevredno kar še zlasti velja pri pogrebnih svetih mašah ali drugih slovesnostih (krst poroka?), ko včasih kdo pristopi k sv. obhajilu in pri tem sploh ne ve kaj to je. Namesto amen lahko  slišimo hvala ali hvaljen Jezus.

Ob pogrebni maši ali že kakšen dan prej, naj svojci opravijo sveto spoved in pri maši namenijo prejem svetega obhajila za mir in pokoj duše rajnega. To je vrtnica, ki ima neprecenljivo vrednost in jo lahko z ljubeznijo in ponosom položite na grob s prošnjo za mir in pokoj duše rajnega. Večkrat smo nepazljivi in sveta hostija pade na tla. To je zelo neodgovorno. Vsi tudi odrasli se obhajamo, ko smo vpričo duhovnika obrnjeni naprej. Nikakor ne nosimo hostije v sedež, da bi se tam obhajali!

SVETA MAŠA:

Sv. maša je pravica in dolžnost ter hkrati veselje vsakega kristjana. Vsak odrasel vernik je odgovoren pred Bogom in bližnjim, da gre ob nedeljah k sveti maši. Gotovo je najlepše če gre k sveti maši cela družina skupaj. Tukaj je odgovornost staršev pred Bogom in otroci zelo velika. Opažam, da mnogi starši prihajate k sv. maši skupaj z malimi otroki, kar je zelo pohvalno. Prav bi bilo, da tako ravnate tudi starši, ki imate otroke pri verouku. Skupaj prihajajte ob nedeljah in praznikih k sv. maši. Na podlagi  štetja ugotavljamo, da prihaja k nedeljskim mašam okrog 1000 vernikov (pribl. Isto, kot prejšnje leto). Od tega 440 žensk, 230 moških in 270 otrok.

VERSKI TISK ALI KAJ DUHOVNEGA MI BEREMO:

V vsako verno družino spada vsaj en verski časopis. V našo župnijo prihaja 114 Družin, 140 Ognjišč, 10 zbirk Mohorjevih knjig, 90 Stopinj, 128 Pratik in 220 Marijanskih koledarjev, 100 Poti k Bogu,  20 Žarek dobrote, 10 Prijateljev, 15 revije ministrant. ..

Povej mi kaj bereš in povem ti, kdo si, je stara ljudska modrost. Leto, ki je pred nami, naj bo povabilo vsem krščanskih družinam, da poskrbite za vsaj en verski časopis v družini. V cerkvi je na razpolago  nekaj izvodov tednika Družina, mesečnika Ognjišče, Misijonskih obzorij, Žarek dobrote in tudi dvomesečnika, ki ga izdaja naša škofija in nosi naslov; Poti k Bogu in jih lahko vzamete zastonj. Vzemite  in berite, kar vam ponujajo police za tisk.  Na razpolago je še nekaj drugih revij. Vse revije v cerkvi so v prosti prodaji in se sproti plačajo. Tudi na to ne pozabite. Nekatere revije so zastonj in mnogokrat tudi  te ostajajo. Vzemite jih, saj so kvalitetne in jih radi berite!

Vabljeni ste tudi k poslušanju radia Ognjišče in katoliškega TV programa Exodus. Na radiu Ognjišče so zelo bogate kateheze, duhovne misli in  nagovori. Oglejte si spored in kdaj pa kdaj prisluhnite oddajam.

SKUPINE V ŽUPNIJI:

V župniji delujejo naslednje skupine; ŽPS in ŽGS, animatorji, Prenova v duhu, bralci božje besede, ministranti, mladinska skupina, pevski zbori (vokalna skupina LUČ, mešani mlajši , starejši mešani in instrumentalna skupina), Karitas, tri zakonske skupine, članice in člani živega rožnega venca, katehisti, organisti in pevovodje ter Društvo katoliških pedagogov in KiMD sv. Janez Krstnik. Voditelji kolednikov s koledniki. Ponovno smo v tem letu oživili tudi biblično skupino. Lepo vabljeni, da se pridružite tudi novi člani.

ZAHVALA IN PROŠNJA;

Zahvaljujem se sobratoma v duhovništvu  Izidorju in  kaplanu Zoranu Carju za bratsko slogo in timsko delo. Gospodu Izidorju prav posebej za to, da je vsak dan zjutraj in zvečer pred mašo na razpolago za sveto spoved. Hvala vsem, ki ste v minulem letu storili kaj dobrega za našo župnijo. Posebna zahvala velja tajnici Karitas Mariji Pušenjak in sodelavkam Karitas. Hvala sodelavcem  pri bogoslužju še posebej pevcem, ki že vrsto let sodelujete pri svetih mašah in voditeljem pevskih skupin. Hvala vsem članom ŽPS in ŽGS za pomoč pri vodenju župnije na pastoralnem in gospodarskem področju. V tem letu prav posebej ožjemu gradbenemu odboru pod vodstvom Milana Pušenjaka za uspešno opravljenih cca 3300 prostovoljnih delovnih ur. Hvala tudi vsem, ki skrbite za krašenje in urejanje cerkve in njene okolice (mežnarji, sestra Jožefa, animatorji, bralci, organisti, katehisti, ministranti idr?). Hvala tudi gospodinjam, ki poskrbite, da ob jutrih lahko duhovniki skupaj zajtrkujemo (Katica Žižek, Anica Šek, Valerija Mlakar) in poskrbite, da je župnišče čisto in urejeno. Hvala sestri Jožefi za kosila nam duhovnikom. Prav tako hvala KiMD Sv. Janeza Krstnika za postavitev jaslic, delitev betlehemske lučke, izvedbo oratorija? Hvala gospe Nuši Kurbus in Jožetu Paniču za urejanje spletne strani župnije Ljutomer.

Hvala gospe Tilčki  Kolenko za pripravo koledovanja in za šiviljska dela pri ohranjanju mašnih paramentov.

Bog povrni vsem, ki ste se spomnili na nas v minulem letu in ste nam prinesli kakšen dar ali dobrot v kuhinjo. Vaši darovi govorijo o božji dobroti, ki deluje po vas.  Bog plačaj vsem in vsakemu posebej z večnimi darovi! Hvala tudi vsem, ki ste ob nedeljski nabirki namenili dar za nas duhovnike.

VEČJI DOGODKI IN DELO NA GOSPODARSKEM PODROČJU;

Skupno smo v letu 2016 zbrali 151.000 ?. Investicije in drugi izdatki pa so bili v višini 230.000 ?. Torej imamo cca 100.000 dolga ali obveznosti za poravnavo računov in posojila. V to vsoto dolga je namreč vključeno tudi posojilo v višini 25.000. Kakor je zapisano v božičnem župnijskem listu so bila opravljena naslednja večja dela. Termo-panska zaščita oken, mizarska dela, nadzor del, talno ogrevanje, nove klopi, gradbena in zidarska dela, pleskarska dela, kamnoseška dela in nabava tlaka,  namestitev led svetil in inštalacij pa razna dodatna gradbena dela v in ob cerkvi.

V letu, ki ga začenjamo bomo poskrbeli, da kolikor hitro bo mogoče poravnamo obstoječe obveznosti. V ta namen bo vsako drugo nedeljo v mesecu  ofer ali nabirko okoli oltarja. Tudi prošnja za dar stolnine naj bo povabilo vsem-tudi mladim družinam in oddaljenim, da prispevate svoj minimalni dar. Tako bomo zastavljene cilje z božjo pomočjo in pod Marijinim varstvom in priprošnji svetnikov tudi zaključili. Opravili smo velika dela, ki so bila med seboj povezana in nujna. Prepričan sem, da se prijetno počutimo v ogrevani in na novo urejeni cerkvi. Naj bo to dom nas vseh na katerega bodimo ponosni.

V novo leto  2017 stopimo v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom in s priprošnjo svetniških kandidatov ob katerih želimo oblikovati svoje življenje.

Vsem želim v svojem imenu in v imenu sobratov duhovnikov ter sodelavcev srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto. Pa obilo dušnega in telesnega zdravja. Voščilo velja tudi  vsem bolnim in trpečim ter zdomcem, ki so v teh dneh v krogu svojih najdražjih. Naj bo Bog z nami in Marija mati v letu 2017.

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi