Ljutomer

MISEL DNEVA

"Veselje bo tako popolno, da bomo nesposobni za vsak občutek maščevalnosti ali privoščljivosti. Vsemu temu se polaga temelj tukaj in sedaj. Kakšno življenje, takšna smrt, kakšna smrt, taka večnost." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

Verska statistika župnije Ljutomer za leto 2017

Verska statistika  župnije Ljutomer za leto 2017

Za nami je leto 2017.  Ob pregledu statistike se želimo informirati kakšna je naša duhovna prihodnost in kako bomo nadaljevali na gospodarskem področju.

KRSTI:

Lani je bilo  krščenih 43 otrok; leta 2016 33. Dečkov je bilo krščenih 21, deklic 22. Krščenih iz cerkveno poročenih  zakonov je 15 otrok; 1 iz civilno zakonske skupnosti; 27 otrok pa prihaja iz izvezakonskih skupnostih. Krščevanje je redno ob nedeljah in sicer 1. in 3. nedeljo v mesecu med sv. mašo. Izjemoma tudi po dogovoru

IZSTOPI IZ CERKVE: V letu 2017 ni bilo izstopov iz občestva katoliške Cerkve

BIRMA:

V letu 2017 je bilo  v veri potrjenih 55 veroučencev iz osmih razredov. Leto prej 34.

PRVO SVETO OBHAJILO:

Pri prvem svetem obhajilu je bilo 67 otrok. Leto prej 41.

POROKE:

Lani se je pri nas cerkveno poročilo 10 parov. Leto prej 7 parov. Ponovno vabimo vse mlade, ki živijo v partnerski skupnosti, da zberejo pogum in se v letu, ki je pred nami poročijo. V ta namen bomo imeli v postu tudi predzakonski tečaj. Prijavite se že v januarju.

POGREBI:

Pogrebov je bilo lani 69; v letu 2016 pa 86. Lani smo tako imeli 26 pogrebov več kot krstov. Umrlo je 37 moških (najstarejši 92 let in najmlajši 55 let) in 32 žensk (najstarejša 101 leto in najmlajša 53 let). Zakramente je prejelo le 25 oseb, 15 je prejelo samo bolniško maziljenje. To pomeni, da je kar 44 vernikov umrlo brez zakramentov. Za Ljutomersko župnijo, kjer delujemo trije duhovniki, je ta procent zelo visok. Duhovniki vabimo vsako leto vsaj dvakrat: za božič in za veliko noč, da prijavite obisk bolnih na domu. Imejte skrb za vaše  bolne  domače in radi pokličite duhovnika na dom. Tisti, ki ostajamo smo odgovorni za prejem zakramentov naših bratov in sester. Če odhaja kdo v bolnico zagotovo poskrbite domači za prejem zakramentov, tudi člani ŽPS in člani Karitas imate pravico in dolžnost spomniti domače ali bolnika na prejem zakramentov. Bolniško maziljenje daje človeku dušno in telesno zdravje. Za obisk v bolnici sporočite v župnijo Ljutomer ali v Mursko Soboto, kjer je bolniški duhovnik. V letu 2016 je bilo v župniji 7 civilno opravljenih pogrebov.

SVETO OBHAJILO:

Svetih obhajil je bilo lani razdeljenih okrog 45.000. V letu 2016  42.000. Vabimo  vas, da radi prihajajte k svetemu obhajilu. Na začetku vsake svete maše molimo kesanje in prosimo Boga za odpuščanje grehov in tudi sicer je sveta maša spravna daritev pri kateri nam Bog grehe odpušča. Tako lahko mirno pristopimo k svetemu obhajilu, razen če nam vest  očita težki greh. Prav tako pa moramo biti pozorni, da svetega obhajila ne prejemamo nevredno kar še zlasti velja pri pogrebnih svetih mašah ali drugih slovesnostih (krst poroka?), ko včasih kdo pristopi k sv. obhajilu in pri tem sploh ne ve kaj to je. Namesto amen lahko  slišimo hvala ali hvaljen Jezus.

Ob pogrebni maši ali že kakšen dan prej, naj svojci opravijo sveto spoved in pri maši namenijo prejem svetega obhajila za mir in pokoj duše rajnega. To je vrtnica, ki ima neprecenljivo vrednost in jo lahko z ljubeznijo in ponosom položite na grob s prošnjo za mir in pokoj duše rajnega. Večkrat smo nepazljivi in sveta hostija pade na tla. To je zelo neodgovorno. Vsi tudi odrasli se obhajamo, ko smo vpričo duhovnika obrnjeni naprej. Nikakor ne nosimo hostije v sedež, da bi se tam obhajali!

SVETA MAŠA:

Sv. maša je pravica in dolžnost ter hkrati veselje vsakega kristjana. Vsak odrasel vernik je odgovoren pred Bogom in bližnjim, da gre ob nedeljah k sveti maši. Gotovo je najlepše če gre k sveti maši cela družina skupaj. Tukaj je odgovornost staršev pred Bogom in otroci zelo velika. Opažam, da mnogi starši prihajate k sv. maši skupaj z malimi otroki, kar je zelo pohvalno. Prav bi bilo, da tako ravnate tudi starši, ki imate otroke pri verouku. Skupaj prihajajte ob nedeljah in praznikih k sv. maši. Na podlagi  štetja ugotavljamo, da prihaja k nedeljskim mašam okrog 950 vernikov (pribl. Isto, kot prejšnje leto). Od tega 450 žensk, 220 moških in 280 otrok.

VERSKI TISK ALI KAJ DUHOVNEGA MI BEREMO:

V vsako verno družino spada vsaj en verski časopis. V našo župnijo prihaja 114 Družin, 140 Ognjišč, 10 zbirk Mohorjevih knjig, 90 Stopinj, 80 Pratik in 220 Marijanskih koledarjev, 100 Poti k Bogu,  20 Žarek dobrote, 10 Prijateljev, 10 revije ministrant. ..

Povej mi kaj bereš in povem ti, kdo si, je stara ljudska modrost. Leto, ki je pred nami, naj bo povabilo vsem krščanskih družinam, da poskrbite za vsaj en verski časopis v družini. V cerkvi je na razpolago  nekaj izvodov tednika Družina, mesečnika Ognjišče, Misijonskih obzorij, Žarek dobrote in tudi dvomesečnika, ki ga izdaja naša škofija in nosi naslov; Poti k Bogu in jih lahko vzamete zastonj. Vzemite  in berite, kar vam ponujajo police za tisk.  Na razpolago je še nekaj drugih revij. Vse revije v cerkvi so v prosti prodaji in se sproti plačajo. Tudi na to ne pozabite. Nekatere revije so zastonj in mnogokrat tudi  te ostajajo. Vzemite jih, saj so kvalitetne in jih radi berite!

Vabljeni ste tudi k poslušanju radia Ognjišče in katoliškega TV programa Exodus. Na radiu Ognjišče so zelo bogate kateheze, duhovne misli in  nagovori. Oglejte si spored in kdaj pa kdaj prisluhnite oddajam.

SKUPINE V ŽUPNIJI:

V župniji delujejo naslednje skupine; ŽPS in ŽGS, animatorji, Prenova v duhu, bralci božje besede, ministranti, mladinska skupina, pevski zbori (vokalna skupina LUČ, otroški zbor, mešani mlajši , starejši mešani in instrumentalna skupina), Karitas, tri zakonske skupine, članice in člani živega rožnega venca, katehisti, organisti in pevovodje ter Društvo katoliških pedagogov in KiMD sv. Janez Krstnik. Voditelji kolednikov s koledniki. Ponovno smo v tem letu oživili tudi biblično skupino. Lepo vabljeni, da se pridružite tudi novi člani.

ZAHVALA IN PROŠNJA;

Zahvaljujem se sobratoma v duhovništvu  Izidorju in  kaplanu Zoranu Carju za bratsko slogo in timsko delo. Gospodu Izidorju prav posebej za to, da je vsak dan zjutraj in zvečer pred mašo na razpolago za sveto spoved. Hvala vsem, ki ste v minulem letu storili kaj dobrega za našo župnijo. Posebna zahvala velja tajnici Karitas Mariji Pušenjak in sodelavkam Karitas. Hvala sodelavcem  pri bogoslužju še posebej pevcem, ki že vrsto let sodelujete pri svetih mašah in voditeljem pevskih skupin. Hvala vsem članom ŽPS in ŽGS za pomoč pri vodenju župnije na pastoralnem in gospodarskem področju. Hvala tudi vsem, ki skrbite za krašenje in urejanje cerkve in njene okolice (mežnarji, sestra Jožefa, animatorji, bralci, organisti, katehisti, ministranti idr?). Hvala tudi gospodinjam, ki poskrbite, da ob jutrih lahko duhovniki skupaj zajtrkujemo (Katica Žižek, Anica Šek, Valerija Mlakar) in poskrbite, da je župnišče čisto in urejeno. Hvala sestri Jožefi za kosila nam duhovnikom. Prav tako hvala KiMD Sv. Janeza Krstnika za postavitev jaslic, delitev betlehemske lučke, izvedbo oratorija?Hvala družini Nemec za darovano smreko pred cerkvijo. Hvala gospe Nuši Kurbus in Jožetu Paniču za urejanje spletne strani župnije Ljutomer.

Hvala gospe Tilčki  Kolenko za pripravo koledovanja in za šiviljska dela pri ohranjanju mašnih paramentov.

Bog povrni vsem, ki ste se spomnili na nas v minulem letu in ste nam prinesli kakšen dar ali dobrot v kuhinjo. Vaši darovi govorijo o božji dobroti, ki deluje po vas.  Bog plačaj vsem in vsakemu posebej z večnimi darovi! Hvala tudi vsem, ki ste ob nedeljski nabirki namenili dar za nas duhovnike.

VEČJI DOGODKI IN DELO NA GOSPODARSKEM PODROČJU;

Skupno smo v letu 2017 zbrali 116.000 ?. Izdatki pa so bili v višini 100.000 ?. Lani smo v tem času imeli  cca 100.000 dolga ali obveznosti za poravnavo računov in posojila. Letos imamo še vedno okrog 70.000 ? obveznosti. V glavnem je to brezobrestno posojilo.

V letu, ki ga začenjamo bomo poskrbeli, da kolikor hitro bo mogoče poravnamo obstoječe obveznosti. V ta namen bo vsako drugo nedeljo v mesecu  ofer ali nabirko okoli oltarja. Tudi prošnja za dar stolnine naj bo povabilo vsem-tudi mladim družinam in oddaljenim, da prispevate svoj minimalni dar. Tako bomo zastavljene cilje z božjo pomočjo in pod Marijinim varstvom in priprošnji svetnikov tudi zaključili.

V novo leto  2018 stopimo v Božjem imenu in pod Marijinim varstvom in s priprošnjo svetniških kandidatov ob katerih želimo oblikovati svoje življenje.

Vsem želim v svojem imenu in v imenu sobratov duhovnikov ter sodelavcev srečno, zdravo, veselo in uspešno novo leto. Pa obilo dušnega in telesnega zdravja. Voščilo velja tudi  vsem bolnim in trpečim ter zdomcem, ki so v teh dneh v krogu svojih najdražjih. Naj bo Bog z nami in Marija mati v letu 2018.

Napovednik


 sreda, 28.04.2021 - ponedeljek, 31.05.2021

ŠMARNICE 2021

Marijino življenje naj ne bo za nas samo zgled vere, upanja in ljubezni.  Odločimo se, da se bomo v njenem mesecu (mesecu šmarnic) vsak dan podali »na obisk« v njen dom, v Nazaret, kjer se več ...

Celotni seznam napovedi