Ljutomer

MISEL DNEVA

"Krščansko gledanje na smrt: Smrt je konec zemeljskega življenja. Telo se razkroji v svoje sestavine. Kakor da stojimo pred skrivnostnimi vrati. Kaj je za njimi, le slutimo, vemo pa: za temi vrati nas čaka Oče." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

SVETA BIRMA

nedelja, 26.05.2019


V soboto, 25. maja 2019, je ob 10. uri v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekal zakrament Svete birme. Na birmo so se veroučenci pripravljali z redno katehezo pri verouku, obiskom svetih maš, zadnje leto pa z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec je pred birmansko slovesnostjo potrdil svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi.

Zakrament svete birme ima svoje specifične učinke: globlje nas zakorenini v božje sinovstvo, ki nam daje klicati "Aba, Oče" (Rim 8,15); trdneje nas zedini s Kristusom;
poveča v nas darove Svetega Duha;  spopolni našo povezanost s Cerkvijo; podeli nam posebno moč Svetega Duha, da bi z besedo in dejanjem kot resnične Kristusove priče širili in branili vero, da bi srčno izpovedovali Kristusovo ime, in da se ne bi nikoli sramovali križa.

Sveta birma pomeni potrditev, saj je pri njej kristjan potrdi v veri in milosti, ki jo je prejel že ob krstu. Pred birmo mora birmanec poglobiti vero in svoje znanje o verskem nauku. Poleg milosti pa prejme tudi darove svetega Duha: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Darovi nam pomagajo, da lahko v tudi odraslosti živimo po Jezusovem nauku.

Letošnje leto je v ljutomerski župniji prejelo zakrament svete birme kar 54  birmancev in birmank. Vsi so odlično sodelovali in se primerno tudi pripravili na ta sveti zakrament, kajti sveta birma je zakrament, ki dopolnjuje sveti krst.

Navadno se deli med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo. To so trije zakramenti uvajanja v krščanstvo. Delivec zakramenta svete birme je bil letos pri birmovanju birmancev, škof msgr. dr. Peter Štumpf. Polaganje rok na birmančevo ramo in maziljenje s posvečenim oljem ali sveto krizmo, je  škof opravil vsem birmancem, ki so v spremstvu svojih botrov stopili pred njega in tako postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim Duhom. 

Po celotnem obredu in končani sveti maši, so se vsi birmanci skupaj z duhovniki in škofom, zbrali zunaj pred cerkvijo na stopnišču, kjer so poskrbeli za prečudovito spominsko skupno fotografijo.
Iskrena hvala predvsem škofu msgr. dr. Petru Štumpfu, župniku Goranu Merica, kaplanu Borisu Kučku ter duhovnemu pomočniku msgr. Izidorju Veleberiju, vsem katehetom, staršem, birmancem in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali in sodelovali pri čudoviti slovesnosti.
K sreči so tudi sončni žarki poskrbeli za odlično vzdušje vseh obiskovalcev.

Ob koncu pa so se vsi birmanci s svojimi botri in svojci odpravili vsak svojo pot, praznovanju naproti.
Foto in zapis: Nuša Novak

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi