Ljutomer

MISEL DNEVA

"Vera je velik dar, ki nam ga je dal Bog." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

Zgodba o cerkvi

O nastanku ljutomerske cerkve se je med ljudstvom ohranila naslednja pripovedka: Na Dolnjem gradu je živel grof, ki je rad zahajal na lov. Nekega dne je v goščavi naletel na medveda in sprožil nanj puščico, toda na žalost ga je slabo zadel. Ranjeni medved je pobesnel in se obrnil proti grofu. Iz strahu pred zverjo se je skril v neki votel hrast. Ko je videl, da zanj skoraj ni več rešitve se je zaobljubil: ?če bom preživel, bom na tem mestu postavil cerkev.? medved se je počasi umiril in zaradi izgubljene krvi poginil. Grof je kmalu izpolnil obljubo.

Prvotna cerkev Sv. Janeza Krstnika je bila v romanskem slogu, nastala pa je prav gotovo že pred letom 1328. v začetku 15. stoletja so jo znatno razširili ter pozidali prezbiterij v gotskem slogu. V tem času so Tržani na severni strani prezbiterija postavili zvonik, v katerem je bila prvotno kapela, nato pa so jo spremenili v zakristijo. Nad njo je bila ognje-varna sobica, kamor so shranjevali denar in dragocenosti. Med leti 1688 in 1690 so ladjo romanske cerkve porušili ter zgradili novo zgradbo s tremi ladjami.

Leta 1736 so postavili kapelo Sv. Florijana, prav tako so končali tudi obzidje okoli cerkve, v katerega so vzidani kvalitetni baročni kamniti reliefi. Posebno umetniško vrednost imata vhoda, ki sta bogato okrašena. Konec 18. stoletja so starejši cerkveni zvonik znižali ter ga zravnali s streho. Sredi 19. stoletja so prizidali na južni strani prezbiterija zakristijo in oratorij, konec 19. stoletja pa so povišali trški zvonik (15. stoletje) in mu napravili šiljasto streho.

Najstarejša grobnica je pod današnjim korom, sredi prvotne cerkve. V njej je pokopan Rudolf Lasberški, lastnik cvenskega gradu, ki je umrl leta 1414. za velikim oltarjem je vzidan figuralni nagrobnik Jurija Schweinbecka, lastnika Dolnjega gradu, ki je umrl sredi 15. stoletja. Nagrobnik je iz rdečega marmora in spada med nagrobnike salzburškega tipa. Zraven kvalitetne opreme je v cerkvi še velik lesen korpus Križanega v križnem oltarju na južni strani v poznogotskem slogu, sledi oltar Sv. Jožefa na moški strani, na ženski pa oltar Sv. Janeza Nepomuka in oltar Sv. Rožnega venca. Vsi štirje oltarji so iz srede 18. stoletja. Glavni oltar Sv Janeza Krstnika je iz konca 18. stoletja.

Prvi veliki udarec je cerkev doživela 1605. leta, ko so jo oropali Turki, a so jo kmalu nato popravili. Leta 1704 so cerkev ponovno oplenili, tokrat Kruci. Sežgali in uničili so vso notranjo opremo. Naslednji večji udarec je cerkev doživela leta 1901, ko je prišlo do požara. Uničene so bile orgle, ki so bile napravljene v začetku 18. stoletja. Prav tako je odpadel omet v osrednji ladji. Popravila so trajala vse do leta 1922. ljutomersko cerkev je v času prve svetovne vojne doletela še rekvizicija petih zvonov. Najstarejši je bil iz konca 17. stoletja, najmlajši pa iz konca 19. stoletja. Nove zvonove so posvetili šele 1924. leta.


--------------------------------------------------------------------------------

Prepisano iz table v cerkvi.

--------------------------------------------------------------------------------

Napovednik


 četrtek, 11.07.2019 - nedelja, 21.07.2019

KRIŠTOFOVA NEDELJA

V nedeljo, 21. julija 2019, bo pri vseh svetih mašah blagoslov voznikov in vozil, saj obhajamo Krištofovo nedelja. Vaši darovi bodo namenjeni za potrebe misijonarjev pri njihovem delu. več ...

Celotni seznam napovedi