Ljutomer

MISEL DNEVA

"Da bi z Jezusovo pomočjo dosegli večno življenje. Najvažnejše je, da pridete v nebesa. Bog vas je ustvaril za večno radost in Jezus vas je odrešil za večno veselje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

20. in 21. nedelja med letom - dodatna oznanila

četrtek, 22.08.2019


Leto V, Avgust 2019, št. 17

DUHOVNA DELA USMILJENJA

“Duhovnih del usmiljenja je sedem: nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, grešnike svariti, žaljivcem odpustiti, krivico voljno trpeti, in za žive in mrtve Boga prositi. Medtem ko telesna dela pozivajo kristjane, naj se odzovejo na potrebe ljudi, ki trpijo pomanjkanje zatočišča, hrane, vode, obleke itn., so dohovna dela nekoliko bolj zapletena.

Na eni strani, podobno kot telesna dela, imajo prva tri opraviti z duhovnimi bremeni, ki jih bližnji prenaša: nevednež, ki mu manjka poučevanje v veri in morali; dvomljivec, ki mu manjka gotovosti v veri in morali; žalostni, ki izkuša življenjska bremena ne le telesno, ampak udi duhovno. Naslednja tri dela imajo opraviti s tem, kar zadeva razprtije in spravo. Gre za pozive kristjanom, da naredijo pomembne korake za ohranitev složnosti v skupnosti, ki je polna problemov. V tem smislu je “duhovno” izgrajevanje podobno spravljivcu samemu, nekomu, ki svari, odpušča in prenaša krivice. Gotovo obstaja duhovno izgrajevanje grešnika, tistega, ki mu je bilo odpuščeno, in krivičnika, toda te tri duhovne navade posebno koristijo spravljivemu in sami skupnosti. S tem, ko spravljivi potrpežljivo prenaša krivice, raste v kreposti. Končno, zadnje duhovno delo, poziv k molitvi, izgrajuje celotno skupnost po tistem, ki moli, in po tistem, za katerega molivec moli.

Za razliko od telesnih del so duhovna dela naprej priporočali posameznikom. Pri vsakem telesnem delu usmiljenja vidimo močno skupinsko dediščino. Duhovna dela usmiljenja so predložena zelo splošno vsakemu kristjanu. Ne gre za dela, ki bi bila namenjena posebne skupini, da bi si jih prisvojila, ampak gre za vabilo posameznim kristjanom, da bi jih udejanjali. Vsako od njih kliče k določenemu duhovnemu zavedanju, h globinski, intuitivni pozornosti za potrebe drugih. Prepoznavanje osebe kot nage, zaprte ali slabotne redkokdaj zahteva posebno usposobljenost. Toda ko vidimo koga žalostnega, v dvomu, brezobzirnega ali odtujenega, to zahteva določeno občutljivost za notranje potrebe našega bližnjega. Učenje, da smo uglašeni z bližnjim, je prava milost v ozadju duhovnih del usmiljnja”.

(James F. Keenan, DJ)

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

Iskrena hvala vernikom iz Noršincev, da so skrbeli za čistočo in krašenje cerkve v minulih štirinajstih dnevih. Za čistočo cerkve in krašenje skrbijo naslednjih štirinajst dni verniki iz Mote.

Prihodnjo nedeljo je dekanijsko romanje na Ptujsko goro. Odhod avtobusa bo ob 7.30 uri izpred avtobusne postaje. Imamo še nekaj prostih mest. Lepo vabljeni, da se še prijavite za romanje. Vaš prispevek za avtobus je 15 eur.

Prihodnjo nedeljo se bomo poslovili od našega kaplana Borisa Kučka in mu bomo zaželeli veliko blagoslova na njegovi novi poti za delovanje v župniji Beltinci.

Iskrena hvala vsem animatorjem za vodenje oratoriji. S svojo ljubezni in dobroto ste ponovno mladim pokazali ljubezen do Boga in cerkve. Hvala vam za vaše darovanje in delovanje v naši župniji. Hvala tudi vsem, ki ste poskrbeli, da naši otroci niso bili lačni. Iskreni Bog plačaj vsem.

Po novem ima župnijska pisarna uradne ure v ponedeljek, torek in petek od 9.00 do 11.00 ure. V nujnih primerih pa ob vsakem času. Vedno pa lahko pokličete na številko: 051 339 149. Hvala za razumevanje.

Napovednik


 torek, 21.01.2020 - petek, 31.01.2020

SVETOPISEMSKI MARATON

več ...


 torek, 21.01.2020 - petek, 07.02.2020

SEMINAR PRENOVE V DUHU

Lepo vabljeni, na seminar Prenove v Duhu, ki se bo začel v petek, 7. februarja. Vzemimo si čas in poglabljajmo svoj odnos do Kristusa. več ...

Celotni seznam napovedi