Ljutomer

MISEL DNEVA

"Kristjani ostanimo močni. Glave gor!"B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

SVETA TROJICA in 11. NEDELJA MED LETOM - DODATNA OZNANILA

torek, 09.06.2020


Leto VI, Junij 2020, št. 7


Navodila slovenskih škofov v slovenskih cerkvah v času začasne

umiritve epidemije COVID-19

Sveta maša

Duhovniki obhajajo svete maše z verniki pod naslednjimi pogoji:

a) Udeležba je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

b) Vsak, ki vstopi v cerkev, je sam odgovoren za zaščito pred morebitno okužbo, tako kot to velja za vstopanje v druge javne prostore. Ob vstopu v cerkev si mora razkužiti roke in v cerkvi ohranjati medosebno razdaljo 1,5 metra (to ne velja za družine in člane skupnega gospodinjstva). V primeru, da to ni mogoče, mora nositi zaščitno masko. Otrokom in mladoletnikom ni treba nositi mask; zanje veljajo enaka navodila kot v šolah.

c) Blagoslovljena voda ob vstopu v cerkev mora biti umaknjena. Verniki naj se pri vstopu v cerkev spoštljivo pokrižajo in pokleknejo. Duhovnikom priporočamo, da pokrižanje z blagoslovljeno vodo nadomestijo z obredom nedeljskega blagoslova vode in kropljenjem vernikov od oltarja (prim. Rimski misal, str. 923).

d) Na koru so lahko organist in pevci, ki med seboj ohranjajo ustrezno razdaljo 1,5 metra. Vsem pevcem priporočamo uporabo mask.

e) Duhovniki imajo med sveto mašo ciborije s hostijami za vernike pokrite.

f) Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Priporoča se, da ima delivec obhajila pri obhajanju masko. Pred obhajilom in po njem si mora razkužiti roke. Razdalja med ljudmi naj bo 1,5 metra.

g) Ko verniki prihajajo v cerkev in odhajajo iz nje, naj upoštevajo medosebno razdaljo.

Pobiranje darov vernikov je med darovanjem. Priporoča se, da tisti, ki pobira darove vernikov, nosi masko.

Po vsaki sveti maši je treba cerkev temeljito prezračiti.

Sveta maša na prostem je dovoljena pod prej navedenimi pogoji z upoštevanjem medosebne razdalje oziroma uporabo maske ter razkuževanjem rok.

Obhajanje zakramentov krsta, prvega obhajila, birme, poroke in bolniškega maziljenjaZa obhajanje zakramenta svetega krsta veljajo enaki pogoji kot za sveto mašo. Pred krstom in po njem si mora krščevalec razkužiti roke. V primeru zaporednih krstov je treba prostore prezračiti.

Po presoji duhovnika in po posvetu s starši ustrezno pripravljenih otrok je mogoče podeliti zakrament prvega svetega obhajila. Za otroke, ki še niso pripravljeni, se obhajanje zakramenta prvega svetega obhajila preloži na jesenski čas oziroma kot določi župnik. Število prvoobhajancev je odvisno od velikosti cerkve in števila predvidenih vernikov, ki se bodo udeležili prvega svetega obhajila.

Splošna priporočila

Škofje vabijo vse vernike, duhovnike, redovnice, redovnike ter katoliška laiška gibanja, da nadaljujejo molitev za zdravje in blagoslov našega naroda ter konec epidemije.

Duhovnike in druge pastoralne delavce lepo prosimo, da navodila objavijo na župnijskih spletnih straneh in socialnih omrežjih ter v krajši obliki na oglasnih deskah. Dodatne informacije so objavljene na spletni strani SŠK na povezavi: KATOLISKA CERKEV in tudi na naši župnijski strani.

Vaši škofje

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Hvala vernikom iz Ptujske, Razlagove, Kajuhove in Prešernove ulice, da so štirinajst dni skrbeli za čiščenje in krašenje cerkve. Naslednjih štirinajst dni skrbijo za čistočo in krašenje cerkve verniki iz Zgornjega Krapja

· V četrtek, 11. junija obhajamo slovesni praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi. Lepo vabljeni k telovski procesiji. Otroci povabljeni, da k večerni sveti maši prinesejo cvetove od rož, ki jih bodo trosili pri oltarjih zunaj cerkve in s tem počastili Gospoda. Na praznik Sv. Rešnega Telesa in Krvi bodo svete maše ob 8.00; 10.00 in zvečer ob 19.00 uri.

· V četrtek, 11. junija po večerni sveti maši bo sestanek za starše letošnjih prvoobhajancev, da se pogovorimo kako bo potekala priprava vaših otrok na prvo sveto obhajilo, ki ga bomo obhajali v nedeljo, 28. junija ob 10.00 uri.

· V nedeljo, 14. junija bo darovanje okrog oltarja – OFER. Že v naprej se vam zahvaljujem za vaše darove, ki jih boste namenili za potrebe župnije.

V soboto, 20. junija bo po večerni sveti maši sestanek za starše letošnjih birmancev v cerkvi. Starši lepo vabljeni, da se dogovorimo o vseh podrobnostih, ki so jih sprejeli naši škofje. Se veselim srečanja z vami.

Napovednik


 torek, 09.06.2020 - ponedeljek, 13.07.2020

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI.

BIRMA V ŽUPNIJI LJUTOMER BO V SOBOTO 11.07.2020 OB 9 URI. več ...

Celotni seznam napovedi