Ljutomer

MISEL DNEVA

"Dan nove maše je za župnijo velik praznik." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

SVETA BIRMA

torek, 28.07.2020


V soboto, 11. julija 2020, je ob 9.00 uri v cerkvi Svetega Janeza Krstnika v Ljutomeru, potekal zakrament Svete birme. Na birmo so se veroučenci pripravljali z redno katehezo pri verouku, obiskom svetih maš, zadnje leto pa z udeležbo na duhovnih vajah in birmanski devetdnevnici. Vsak veroučenec je pred birmansko slovesnostjo potrdil svojo pripravljenost s preizkusom znanja o poznavanju krščanskega nauka, Svetega pisma in desetih zapovedi.

Zakrament svete birme ima svoje specifične učinke: globlje nas zakorenini v božje sinovstvo, ki nam daje klicati "Aba, Oče" (Rim 8,15); trdneje nas zedini s Kristusom;
poveča v nas darove Svetega Duha;  spopolni našo povezanost s Cerkvijo; podeli nam posebno moč Svetega Duha, da bi z besedo in dejanjem kot resnične Kristusove priče širili in branili vero, da bi srčno izpovedovali Kristusovo ime, in da se ne bi nikoli sramovali križa.

Sveta birma pomeni potrditev, saj je pri njej kristjan potrdi v veri in milosti, ki jo je prejel že ob krstu. Pred birmo mora birmanec poglobiti vero in svoje znanje o verskem nauku. Poleg milosti pa prejme tudi darove svetega Duha: dar modrosti, dar umnosti, dar svéta, dar moči, dar vednosti, dar pobožnosti in dar strahu Božjega. Darovi nam pomagajo, da lahko v tudi odraslosti živimo po Jezusovem nauku.

Letošnje leto je v ljutomerski župniji prejelo zakrament svete birme kar 43 birmancev in birmank. Vsi so odlično sodelovali in se primerno tudi pripravili na ta sveti zakrament, kajti sveta birma je zakrament, ki dopolnjuje sveti krst.

Navadno se deli med sveto mašo. S tem se pokaže zveza tega zakramenta s sveto evharistijo. To so trije zakramenti uvajanja v krščanstvo. Delivec zakramenta svete birme je bil letos pri birmovanju birmancev,  msgr. Franc Režonja, dekan dekanije Ljutomer in razkriški župnik, kajti škof msgr. Peter Štumpf je bil odsoten. Polaganje rok na birmančevo ramo in maziljenje s posvečenim oljem ali sveto krizmo, je  birmovalec opravil vsem birmancem, ki so v spremstvu svojih botrov stopili pred njega in tako postali na poseben način zaznamovani in potrjeni s Svetim Duhom. 

Po celotnem obredu in končani sveti maši, so se vsi birmanci skupaj z duhovniki in birmovalcem, zbrali zunaj pred cerkvijo na stopnišču, kjer so poskrbeli za prečudovito spominsko skupno fotografijo.
Iskrena hvala predvsem birmovalcu msgr. Francu Režonja, župniku Goranu Merica ter duhovnemu pomočniku msgr. Izidorju Veleberiju, katehistinji Lidiji Panič, staršem, birmancem in vsem ostalim, ki so kakorkoli pomagali in sodelovali pri čudoviti slovesnosti.
Prav posebna zahvala gre predvsem katehistoma letošnjih birmancev, župniku Goranu Merica in Lidiji Panič, ki sta z največjim veseljem vodila in pripravljala birmance za ta prazničen dan.
K sreči so tudi sončni žarki poskrbeli za odlično vzdušje vseh obiskovalcev, saj je birma letos prvič izjemoma zaradi nastalih razmer potekala zunaj pred cerkvijo.

Ob koncu pa so se vsi birmanci s svojimi botri in svojci odpravili vsak svojo pot, praznovanju naproti.
Foto in zapis: Nuša Novak

Napovednik


 sobota, 17.10.2020 - nedelja, 15.11.2020

Nadškofija Maribor in Škofija Murska Sobota sta uvrščeni med rdeče regije

Nadškofija Maribor in Škofija Murska Sobota sta uvrščeni med rdeče regije več ...


 sobota, 17.10.2020 - nedelja, 15.11.2020

Navodila slovenskih škofov v času epidemije COVID-19

Navodila slovenskih škofov v času epidemije COVID-19 več ...

Celotni seznam napovedi