Ljutomer

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

1. ADVENTNA NEDELJA

sreda, 25.11.2020


Prva adventna nedelja je vedno prelomnica in nov začetek. Eno obdobje je zaključeno, začenjamo z novim, zato smo vsi v nekem novem pričakovanju, kaj se bo zgodilo, kaj bo prinesla nova priprava na božič.

Advent povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Z zgodovinskim spominom preteklost stalno prečiščujemo in ustvarjamo takšno sedanjost, ki nas bo lahko uvedla v prihodnost, na katero gledamo z velikim zaupanjem. Med Jezusovim zgodovinskim in končnim prihodom je sedaj naš čas, ki ga lahko uresničujemo le z vero, upanjem in ljubeznijo.

nedeljo, 30. novembra 2020, smo tudi verniki ljutomerske župnije, obeležili 1. adventno nedeljo kot poseben dan, ko smo prižgali prvo svečko na adventnih venčkih. Letos smo to storili le v najožjem družinskem krogu, brez bogoslužja, kamor smo običajno prinesli k blagoslovu naše adventne venčke.

Letos smo zato opravili družinsko bogoslužje, skupaj smo se zbrali ob adventnem venčku, ki smo ga namestili na prostor, kjer bodo pozneje postavljene jaslice. Bogoslužje smo začeli z znamenjem križa, nato je sledila molitev. Zpeli pa smo tudi kakšno čudovito adventno pesem.

Barve sveč na adventnem vencu so praviloma vijolične, usklajene z barvo štole in mašnega plašča. Vijolična barva je resnobna, vabi k razmišljanju. Velja za zdravilno barvo duha in predstavlja povezanost med telesnim in duhovnim svetom. Je barva, ki jo uporabljajo za izravnavo disharmonij. Pripisujejo ji moč za ublažitev bolečin. Zato nas vijolične sveče spominjajo, da smo telesna in duhovna bitja; vabijo nas, da poskrbimo za harmonijo v sebi in okrog sebe, da gremo vase in se vprašamo, kako je z našo vero, našim odnosom do Boga. Pomen adventnega venca podkrepi blagoslov, ki ga opravi duhovnik ali družina sama. Z njim znamenje Božje bližine, pomoči in naklonjenosti. Ljudi, ki se ob njem zbirajo v pravi notranji drži, povezuje med seboj in z Bogom, vsakega pa spominja, da mu Bog v adventnem času ponuja svojo roko, da bi ga mogel močneje stisniti na svoje srce.

Kdor hoče razumeti skrivnost božiča, ta potrebuje advent - potrebuje čas, v katerem smo povabljeni, da se učimo na novo živeti, da se znova spustimo v skrivnost, ki se imenuje življenje. Kdor hoče praznovati božič, ta potrebuje te tedne, da se božič lahko rodi. Božič noče biti samo datum v našem koledarju, advent noče biti samo čas od 1. adventne nedelje do 24. decembra, noče biti samo čas nakupov, stresa in božične pošte, adventnega venčka in... Advent je čakanje in prisluškovanje, če se kaj dogaja. Je iskanje in odločitev za pot. Advent pomeni videti zvezdo v temi in ji zaupati. Je hrepenenje po več življenja, po resničnem življenju - je iskanje Boga. Advent pomeni slišati neizrečeno in zaupati neverjetnemu. Advent prebuja sanje, upanje in hrepenenje.

 

Foto in zapis: Nuša Novak


 

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi