Ljutomer

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

2. nedelja po Božiču in Jezusov Krst - dodatna oznanila

sreda, 06.01.2021


Leto VII, Januar 2021, št. 1

Sveti trije kralji

V bogoslužju imenujemo praznik tudi razglašenje Gospodovo. Velja za enega najstarejših praznikov v Cerkvi. Njegova zgodba je znana. Ob času Jezusovega rojstva se je na Vzhodu prikazala čudovita zvezda. Modri - tako jim pravi evangelij - so bili učeni možje odličnega rodu, ki so imeli pri vladarjih velik vpliv. Zato jim pravimo kralji. Razsvetljeni od milosti, nemara poučeni po Balaamovi prerokbi, ki so jo poznali tudi v Arabiji, so šli na pot in prišli v Jeruzalem. Tam so spraševali: »Kje je novorojeni judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2, 2).

Herod in z njim ves Jeruzalem se je prestrašil. Verjetno se je to modrim zdelo čudno. Zakaj pred Odrešenikom sveta trepečejo lastni rojaki? Herod je sklical velike duhovnike in pismouke in ti so mu povedali, da se mora po prerokovem zapisu novi kralj roditi v Betlehemu. Toda nihče od njih se ni zganil, da bi šel v Betlehem. Tedaj je Herod poslal modre kot nekakšne skrivne policiste, naj gredo v Betlehem, vse poizvedo in mu pridejo poročat, da se mu bo šel tudi on poklonit. Ko so odšli proti dve uri oddaljenemu Betlehemu, se jim je spet prikazala zvezda, da jih poplača za njihovo vero. Vodila jih je in obstala nad hišo, kjer je bilo Dete. Tam so padli predenj, ga molili in mu darovali zlata, kadila in mire. V spanju opomnjeni, se niso vrnili k Herodu, temveč so po drugi poti odšli v svojo domovino.

Kasnejša legenda dodaja, da je bilo kraljem ime Gašper, Melhior, Baltazar, da so živeli še kakšnih trideset let v svoji domovini, da je prišel v tiste kraje apostol Tomaž, jim vse povedal o Kristusovem trpljenju in jih krstil. Njihove zemeljske ostanke so prenesli najprej v Carigrad, od tod v Milano, v 12. stoletju pa v Köln, kamor so tudi naši predniki radi romali.Treh kraljev se spomnimo 6. Januarja.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· V času epidemije koronavirusa – Covid 19 skrbi za čiščenje in krašenje cerkve sestra Jožefa.

· Svete maše z ljudstvom so dovoljene. Za udeležbo pri sveti maši se osebno prijavite na telefonsko številko 051 339 149, v času uradnih ur. V naši cerkvi je prostora za 22 vernikov ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva na 30 m2.

· Prednost pri udeležbi svete maše imajo: domači, ki so naročili sveto mašo in verniki, ki so prihajali k sveti spovedi in obhajilu ob nedeljah.

· Ker zaradi omejitev ni ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom, je mogoče prejeti sveto obhajilo izven svete maše, vsako nedeljo ob 11.00 uri.

· Vsak petek je v naši cerkvi izpostavljeno Najsvetejše med 8.30 in 18.00 uro. Vabljeni k češčenju in molitvi ob upoštevanju navodil škofov v času epidemije.

· Še naprej ste lepo povabljeni, da darujete svoj dar za stolnino, saj s tem svojim darom pomagate pri delovanju župnije. Vsak naj daruje po svojih zmožnostih. Svoj dar lahko darujete ob nedeljah pri obhajilu ali na župnišču v uradnih urah ali po dogovoru.

· Spoštovani karitativni sodelavci v Škofiji Murska Sobota !

Ob hudem potresu na Hrvaškem v Petrinji ste mnogi želeli takoj pomagati. Hvala vam, da imate ta velik božji dar za naklonjenost k sočloveku v stiski.

Da pa nebi naredili več škode kot koristi smo potrebovali na Slovenski karitas nekaj časa, da smo se dogovorili za možne poti pomoči in doniranja.

Finančna sredstva doniramo preko Slovenske karitas, SMS Karitas5 ali na TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 00 627, namen: POTRES PETRINJA

Materialne dobrine doniramo v trgovinah Mercator od 4. januarja 2021 dalje (več informacij je v prilogi)

Do sedaj je Slovenska karitas že nakazala 110.400 EUR

Hvala vam za skrb in vašo pripravljenost videti in slišati sočloveka v stiski

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi