Ljutomer

MISEL DNEVA

"Bog je pravičen. Gotovo je, da tisti narodi, ki se borijo proti Bogu, ki preganjajo sveto Cerkev in njene duhovnike, ne bodo dosegli končne zmage." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

2. in 3. NAVADNA NEDELJA - DODATNA OZNANILA

četrtek, 21.01.2021


Leto VII, Januar 2021, št. 2

Teden molitve za edinost 2021

V minulem letu je ekumensko gibanje obhajalo dve pomembni obletnici: 60. obletnico Papeškega sveta za edinost in 25. obletnico izida okrožnice papeža Janeza Pavla II. Da bi bili eno (Ut unim sint) o ekumenizmu. Tajništvo je v pripravi na koncil ustanovil papež Janez XXIII. To je bil človek izredne odprtosti in širine, prijatelj tako pravoslavnih kot protestantov in človek daljnosežnih odločitev. Imel je pogum sklicati koncil, ki si je za enega glavnih ciljev zadal »pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani« (E1). Na koncilu (1962–1965) se je Katoliška cerkev nepreklicno odločila za pot ekumenizma in podala zanj jasna načela. V ekumenskem gibanju je prepoznala delovanje Svetega Duha, ki »v vseh Kristusovih učencih budi željo in prizadevanje, da bi se vsi na način, ki ga je določil Kristus, miroljubno zedinili v eni čredi pod enim pastirjem« (C 15).

Sveti Janez Pavel II. je v okrožnici Da bi bili eno z vsem srcem obnovil in podkrepil odločitev koncila. Gre za prizadevanje na poti, ki ne pozna vrnitve nazaj. Poudaril je, da vera vse člane Cerkve zavezuje k sodelovanju pri ekumenskem gibanju: »Verovati v Kristusa pomeni hoteti edinost.« 

Zadnjih deset let je vodstvo Papeškega sveta za edinost zaupano švicarskemu kardinalu Kurtu Kochu. Ta je ob omenjenih obletnicah zapisal, da ekumenizem sloni na treh stebrih, ki so: dialog ljubezni, dialog resnice in iskreno ter složno pridruževanje vseh vernikov Jezusovi velikoduhovniški molitvi, »da bi bili vsi eno«. Povedal je tudi, da »obstaja v jedru en sam ekumenski minister, to je Sveti Duh. Tako imenovani ekumenski delavci smo samo bolj ali manj nebogljeno orodje.« 

Komisija za ekumenizem in medverski dialog je tudi letos pripravila knjižico z berili in nagovori za vseh osem dni (18.–25. januarja) in vabi vse, da bi v oteženih razmerah še pomnožili molitev za edinost. Glavna misel letošnjega tedna molitve se glasi: »Ostanite v moji ljubezni in obrodili boste obilo sadu« (prim. Jn 15,59). Gradivo so pomagale pripraviti sestre iz ekumenske redovne skupnosti Grandchamp v Švici. V besedilih so podelile z nami izkušnjo in modrost svojega kontemplativnega življenja in povedale, kateri so sadovi molitve za edinost: tesnejše občestvo z brati in sestrami v Kristusu in večja solidarnost z vsem stvarstvom. 

Dr. Bogdan Dolenc,

član Komisije za ekumenizem in medverski dialog

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· V času epidemije koronavirusa – Covid 19 skrb za čiščenje in krašenje cerkve ostaja enako kot je bilo. Hvala vsem, ki ste darovali rože ob Božiču.

· Svete maše z ljudstvom so dovoljene. Za udeležbo pri sveti maši se osebno prijavite na telefonsko številko 051 339 149, v času uradnih ur. V naši cerkvi je prostora za 20 vernikov ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva na 30 m2. Prijava je potrebna za svete maše v soboto zvečer in v nedeljo pri vseh svetih mašah.

· Prednost pri udeležbi svete maše imajo: domači, ki so naročili sveto mašo in verniki, ki so prihajali k sveti spovedi in obhajilu ob nedeljah.

· Vsak petek je v naši cerkvi izpostavljeno Najsvetejše med 8.30 in 18.00 uro. Vabljeni k češčenju in molitvi ob upoštevanju navodil škofov v času epidemije.

· Od 18. do 25. januarja ste lepo povabljeni, da poglobite svojo molitev za edinost kristjanov. Molite v cerkvi in doma, da bi vsi bratje in sestre v Kristusu postali eno.

· V petek, 22. januarja bomo imeli Svetopisemski maraton z branjem Svetega pisma. Z branjem bomo začeli po maši ob 18.30 uri in bomo prebirali Sveto pismo do 20.30 ure. Pridite in skupaj prebirajmo Božjo Besedo. Lepo vabljeni.

· Še naprej ste lepo povabljeni, da darujete svoj dar za stolnino, saj s tem svojim darom pomagate pri delovanju župnije. Vsak naj daruje po svojih zmožnostih. Svoj dar lahko darujete ob nedeljah pri obhajilu ali na župnišču v uradnih urah ali po dogovoru.

Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji.

Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.

Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.

Vsi Božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...


 sreda, 17.02.2021 - sreda, 17.03.2021

MOLITEV V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam več ...

Celotni seznam napovedi