Ljutomer

MISEL DNEVA

"Molitev je razgovor z Bogom. Če s kom govoriš, moraš vedeti, kaj hočeš povedati." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

32. NEDELJA MED LETOM - dodatna oznanila

torek, 13.11.2018


Martinova nedelja

Martin se je rodil leta 316 ali 317 po Kr. v rimski provinci Panoniji, na ozemlju današnje Madžarske. Oče je bil rimski vojak in je svojemu sinu dal ime Martinus, kar v prevodu pomeni mali Mars, v čast bogu vojne Marsu. Še kot otrok je prišel v Pavio, kamor je bil prestavljen njegov oče, in je tam odrasel. V Paviji je Martin zaprosil za sprejem v krščanstvo, toda kot sin vojaškega veterana je imel življenjsko kariero že začrtano. Pri 15. letih ga je oče prisilil, da je dal vojaško prisego, ker je izgubil potrpljenje zaradi sinovega odpora do vojaške službe in njegove nagnjenosti h krščanskemu meniškemu življenju. Tako se je Martin začel pripravljati na vojaško kariero in hkrati na prejem krsta. Krst je prejel za veliko noč leta 339, ko je služboval v garniziji v Amiensu. Po krstu je Martin ostal v vojaški službi še 20 let, ki jih je preživel kot pravi kristjan in dober vojaški tovariš. Pri štiridesetih se je odločil, da bo zapustil vojsko in oživil svoj mladostni projekt: postati menih. Odšel je v Poitiers k svojemu prijatelju Hilariju, ki je bil izvoljen za škofa. Ta ga je postavil za eksorcista, kar sicer ni bila posebej priljubljena služba, vendar je Martinu dala možnost, da se je izobrazil v teologiji pod vodstvom tega velikega škofa, ki ga je Cerkev priznala za cerkvenega učitelja. Neke noči je Martin sanjal, da mora spreobrniti svoje starše, zato je odšel v Panonijo in spreobrnil svojo mater, pri očetu pa ni imel uspeha. V panonski provinci je prevladoval arianizem, zato je moral kmalu zapustiti deželo. Odšel je v Milano, nato v Ligurijo in na otok Gallinaro, naposled pa se je vrnil v Poitiers, kjer ga je škof Hilarij znova z veseljem sprejel, ga posvetil v diakona in nato v duhovnika. Hilarij je v bližini Poitiersa imel vilo, kamor se je Martin umaknil in postal menih. Kmalu so se mu pridružili učenci, s katerimi je evangeliziral okoliške prebivalce. Tako je nastal samostan v Ligug?ju, najstarejši znani samostan v Evropi. Martin je v Ligug?ju ostal približno deset let, dokler kristjani iz Toursa niso bili poklicani, da izvolijo novega škofa. Meščani so ga hoteli izvoliti za škofa, vendar se je izvolitvi upiral, zato so ga ti z zvijačo zvabili

iz njegovega samostana in privedli v Tours ter izvolili za škofa z aklamacijo. Martin se izvolitvi ni mogel upreti, zato je bil domnevno 4. julija 371 posvečen za škofa v Toursu. Škofovsko službo je opravljal 26 let. Bil je dejaven škof in energičen razširjevalec vere. Gorečnost za vero in strastno zavzemanje za pravičnost sta ga pripeljali do tega, da je postal misijonar med pogani, zaščitnik zatiranih in razsodnik v sporih med verniki, cesarskimi uradniki in samimi cesarji. Toda za evangelizacijo so bili potrebni dobro pripravljeni duhovniki. Zato je Martin v Marmoutieru ustanovil to, kar bi lahko imenovali prvo središče za vzgojo duhovnikov v Galiji. Med obiskom v podeželski župniji Condate, kamor je pozno jeseni 397 odšel mirit sprto duhovščino, so mu moči pošle in zbolel je za mrzlico. Umrl je 8. novembra 397. God sv. Martina obeležujemo 11. novembra.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

? Hvala sestri Jožefi in sodelavkam za krašenje in čiščenje za zahvalno nedeljo in v minulem tednu. V naslednjih štirinajstih dneh čistijo in krasijo verniki iz Cubra, Gresovščaka in Železnih dver.

? V torek, 13. novembra po večerni sveti maši srečanje za starše letošnjih birmancev v dvorani doma Sv. Janeza Pavla II. Starši lepo vabljeni, da se udeležite tega srečanje, kjer se bomo pogovorili o vseh stvareh, ki v tem letu čakajo vaše otroke v pripravi na birmo. Se veselim srečanja z vami.

? Sveti Martin je opravil svoje poslanstvo tudi po kleteh v naši župniji. Bogu hvala za dobro letino. Dobre gospodarje naprošam, da v četrtek 15. 11. ob 11. uri dopoldne pripeljete vina za župnijsko klet. Hvala vam že v naprej in Gospod naj obilno poplača vašo dobroto in velikodušnost.

? V četrtek na praznik sv. Cecilije zavetnice cerkvenega petja vabljeni pevci pevskih zborov in organisti k sveti maši. Po sveti maši se zberemo k druženju ob prazniku sv. Cecilije v prostorih Karitasa.

? Seja vseh članov ŽPS in ŽGS bo v sredo 21. novembra po večerni sveti maši. Škofijsko srečanje članov ŽPS pa bo v soboto 24. novembra od 9. do 12.00 pri Sv. Juriju ob Ščavnici. Lepo vabljeni vsi člani.

? V soboto, 24. novembra bomo imeli Oratorijski dan, od 9.00 ure do 16.00 ure. Starše vabimo, da svoje otroke prijavite. Prijavnice najdete v cerkvi. Vaši animatorji.

? Na razpolago je že Marijanski koledar. Dar za koledar je 3 ?.Lahko ga dobite v zakristiji.

Napovednik


 petek, 20.11.2020 - nedelja, 20.12.2020

PREJEM SVETEGA OBHAJILA

več ...


 sreda, 25.11.2020

KLIC DOBROTE 2020

Prisrčno vabljeni na 30. tradicionalni koncert Klic dobrote, ki ga vsako leto organiziramo zadnjo sredo v novembru, ko obeležujemo Teden karitas. Letos bo potekal nekoliko drugače, zato je vaša podpora več ...


 sreda, 25.11.2020 - ponedeljek, 30.11.2020

ADVENTNI VENČKI

več ...

Celotni seznam napovedi