Ljutomer

MISEL DNEVA

"Trpljenje je čudovit božji dar, zato ga sprejmimo, naj nas oblikuje, naj iz nas naredi prave ljudi in skozi naše solze bo sijala sreča, da bomo vedeli: Bog nas s trpljenjem vzgaja, da bi naredil iz nas nekaj velikega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

ŽUPNIJSKO ŽEGNANJE IN ZLATA MAŠA G.MILANA KŠELA

nedelja, 23.06.2019


Letošnje žegnanje in praznovanje farnega zavetnika – rojstvo Janeza Krstnika, sovpada z zlato mašo, ki jo je na nedeljo Svete Trojice, 16. junija 2019, slovesno obhajal naš prleški rojak in dolgoletni brežiški župnik, g. Milan Kšela, ki je ta slovesen praznik hotel obhajati v krogu svojih najdražjih - svojih domačih.

Minilo je namreč natanko 50 pomladi, odkar je gospod Milan postal novomašnik. Njegova duhovniška pot se je pričela v Ljutomeru in ga popeljala iz različnih krajev v Brežice, kjer še dandanes – blagoslovljenih 35 let opravlja svojo duhovno službo. Vrsto let je kot goreč dušni pastir tolažil bolne in ostarele, prinašal popotnico umirajočim, podeljeval zakramente svetega krsta in svetega zakona s prošnjo in željo, da bi župnija duhovno rasla, napredovala in bila trdna v krepostih vere, upanja in ljubezni. Vsak, ki bere moje besede, se lahko za nekaj trenutkov zamisli in se Bogu zahvali za številne milosti in dobrote, ki jih je od Boga prejemal po duhovnikovih rokah.


Na tej veliki slovesnosti je bila priložnost, da smo se tega veselili in se Bogu zahvalili za vsa dobra dejanja. Verniki župnije Brežice so potrdili, da zlatomašnika še posebej spoštujejo, cenijo in so mu hvaležni za vsa leta njegovega delovanja v njihovi fari. Še posebej se mu zahvaljujejo vsi mladi, ki jih je gospod Milan že od majhnih nog spremljal na poti njihove vere, jih usmerjal na pravi poti življenja in jim kazal luč v temi. Hvaležni smo lahko, da imajo v župniji Brežice tako odličnega župnika, kot je njihov zlatomašnik. Ni besed s katerimi bi lahko opisali njegovo ljubezen in voljo do duhovniškega poklica, požrtvovalnost ter odnos do sočloveka in bližnjega.

Slovesno sveto mašo je daroval za vse žive in pokojne župljane zlatomašnik Milan Kšela, v somaševanju našega župnika Gorana Merica, kaplana Borisa Kučka in duhovnega pomočnika msgr. Izidorja Veleberija.

Po končani sveti maši pa smo se vsi skupaj zbrali pred župnijsko cerkvijo, kjer so gospodinje z obilo ljubezni pripravile nešteto dobrot iz domače kuhinje, okrepčali smo se z odlično vinsko kapljico ter poskrbeli za prečudovito vzdušje in popolno pogostitev.

Hvala vsem organizatorjem, predvsem gospodu župniku Goranu Merica, članom župnijskega pastoralnega sveta, družini Magdič in vsem drugim sodelavcem, ki so poskrbeli, da je ta dan ostal nepozaben in za vedno zapisan v naša srca.

 

MILAN KŠELA 7. junij 1944 (Čakovec) Častni občan občine Brežice se je rodil proti koncu 2. svetovne vojne v Čakovcu, ki je bil takrat še pod madžarsko okupacijo. Z očetom Francem Kšela, mamo Ano Kšela (rojeno Pučnik) in mlajšo sestro Anico je do leta 1949 živel na Hrvaškem. Kot petletni fantič se je z družino preselil v Ljutomer, kjer je obiskoval tudi osnovno šolo. Na Prvi državni gimnaziji v Mariboru je maturiral leta 1963. Po srednji šoli je vpisal študij teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Vmes je med letoma 1964 in 1965 služil obvezni vojaški rok v Ohridu in v kraju Resen v Makedoniji. Leta 1981 ga je pot pripeljala v Brežice, kjer je bil najprej tri leta župnijski upravitelj, od leta 1984 pa redni župnik. Bil je eden glavnih pobudnikov za prenovo stare brežiške šole. Z veliko truda in ob pomoči somišljenikov ter darovalcev danes na njenem mestu stoji zgledno urejen večnamenski Slomškov dom.

Študij teologije je zaključil leta 1969, ko je 29. junija prejel mašniško posvečenje v Stolni škofijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru. Novo mašo je imel 6. julija 1969 v župnijski cerkvi Janeza Krstnika v Ljutomeru.

Od leta 1981 živi in deluje v Brežicah. V tem času je bil pet let prodekan Videmske dekanije (1991– 1996), dva mandata njen dekan (1996–2006), dva mandata naddekan Savskega naddekanata. Po ustanovitvi novih škofij v Sloveniji je bil od leta 2007 do leta 2010 član zbora svetovalcev novoustanovljene celjske škofije.

 

Foto in zapis: Nuša Novak

Napovednik


 četrtek, 30.04.2020 - torek, 30.06.2020

Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19

Navodila slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije COVID-19 več ...

Celotni seznam napovedi