Ljutomer

MISEL DNEVA

"Da bi z Jezusovo pomočjo dosegli večno življenje. Najvažnejše je, da pridete v nebesa. Bog vas je ustvaril za večno radost in Jezus vas je odrešil za večno veselje." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

ROŽNOVENSKA NEDELJA

sobota, 26.10.2019


Z ROŽNIM VENCEM V SMERI BOŽJEGA KRALJESTVA

Bog je ustvaril človeka po svoji podobi in mu vdihnil dušo. Tako smo postali povezani v ljubezni z Bogom in ljudmi.
Nastanek rožnega venca in praznik, povezan z njim, ki ga obhajamo na tokratno nedeljo, je nastal prav iz ljubezni do Boga in Marije. Že od 12. stoletja naprej se je širila pobožnost, v kateri so v molitvi ponavljali zdravamarijo. Navada ponavljati zdravamarijo trikrat po petdesetkrat, vsega skupaj torej 150-krat, kot je število psalmov Stare zaveze. Kmalu so takšni ustni molitvi začeli dodajati Kristusove in Marijine skrivnosti. Nedolgo za tem je ta oblika dobila ime »rosarium«, to je venec rož, rožni venec po zgledu vencev iz rož, kakršne so tedaj ženini polagali na glavo nevestam. Uporabljanje vrvice pri molitvi rožnega venca in na njej nabranih »jagod« izvira iz praktične potrebe, prišla pa je ta navada na zahod iz vzhoda, kjer npr. menihi na gori Atos že od nekdaj uporabljajo podobno vrvico z nabranimi jagodami kakor naš rožni venec (imenovan tudi molek).
V hrupu, v vrvežu, v sodobnem tehničnem svetu ni več prostora za molitev, a prav v tem nemirnem, hrupnem svetu je molitev še kako potrebna. Molitev je zaupen in vdan pogovor z Bogom. Misel na Božjo vsepričujočnost je osnova vsake iskrene molitve. V molitvi si izprašujemo vest. Molitev je iskanje zadnjih vzrokov našega ravnanja in urejevanje najtežjih in najbolj zapletenih zadev našega srca. V molitvi prodiramo v bistvo in smisel življenja. V molitvi iščemo in najdemo tolažbo, v molitvi prosimo odpuščanja za krivice, ki smo jih storili Bogu samemu in bližnjemu. V molitvi prosimo za uspeh pri delu, za zmago nad kakršnimkoli napori. Molitev nam bo tudi zadnja uteha in pomoč v smrtni stiski, ko se bo duša ločila od telesa, stopila pred Boga, na prag večnosti.
Tudi molitev in pripravljenost sprejemati vsakogar, pa četudi najmanjšega izmed nas, je sigurna pot do Božjega kraljestva.

 

Foto: Nuša Novak

Napovednik


 torek, 21.01.2020 - petek, 31.01.2020

SVETOPISEMSKI MARATON

več ...


 torek, 21.01.2020 - petek, 07.02.2020

SEMINAR PRENOVE V DUHU

Lepo vabljeni, na seminar Prenove v Duhu, ki se bo začel v petek, 7. februarja. Vzemimo si čas in poglabljajmo svoj odnos do Kristusa. več ...

Celotni seznam napovedi