Ljutomer

MISEL DNEVA

"Trpljenje je čudovit božji dar, zato ga sprejmimo, naj nas oblikuje, naj iz nas naredi prave ljudi in skozi naše solze bo sijala sreča, da bomo vedeli: Bog nas s trpljenjem vzgaja, da bi naredil iz nas nekaj velikega." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

ANKETA

Pod katerim geslom obhajamo 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom?
rezultati anket

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  

Svečnica in 5. nedelja med letom - dodatna oznanila

ponedeljek, 03.02.2020


Svečnica – praznik luči - praznik Jezusovega darovanja v templju

Svečnica, ki jo obhajamo drugega februarja, je pri nas zadnji dan božičnega časa. V katoliški Cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.

Na Slovenskem je še vedno lepa navada, da do tega dne domove krasijo božične smrečice, gotovo pa jaslice, ki pa jih je prav na svečnico treba razdreti, o čemer pojo tudi nekatere svečniške kolednice. Praznik, ki ima poganski izvor, je na Slovenskem že dolgo zasidran kot del cerkvenega leta, saj tega dne obhajamo spomin Marijinega očiščevanja, pa tudi njenega srečanja s Simeonom. Bogoslužno ime praznika je Jezusovo darovanje.

Ko je Marija štirideseti dan po rojstvu Odrešenika smela priti v tempelj, je tam srečala častitljivega starčka Simeona, ki je spoznal, da je dete v njenem naročju Mesija. Danes obhajamo svečnico predvsem kot praznik luči pred nastopom tako imenovanih svetnikov – pomladinov. Obhajamo jo v dneh, ko so dnevi že malenkost daljši in je že slutiti pomlad, ki prinaša več luči, po kateri so nekdaj hrepeneli vso dolgo zimo. Tako, kot je starček Simeon v templju v slovitem spevu spregovoril o “luči v razsvetljenje poganov”, je sveča v cerkvi na ta dan prispodoba Mesije, ki razsvetljuje človeštvo.

Sveča ima velik simbolni pomen; ponazarja prazničnost in razsvetljenje teme duha ter kristjana opominja, da mora biti otrok luči.

Redovnice in redovniki pa praznujejo dan Bogu posvečenega življenja. To je dan zahvale, molitve za svetost, premišljevanja in medsebojnega srečanja. Redovniki bodo dan posvečenega življenja praznovali skupaj s škofi in drugimi verniki.

Dan posvečenega življenja ima trojen namen:

- hvaležnost za dar redovništva v posvečenem življenju, ki bogati in razveseljuje krščansko skupnost z mnogovrstnostjo svojih darov (karizem),

- da bi celotno Božje ljudstvo bolj spoznalo in cenilo posvečeno življenje,

- da bi skupaj slavili čudovita dela, ki jih je Gospod naredil v Bogu posvečenih osebah in da bi se še bolj živo zavedali, kako nenadomestljivo je njihovo poslanstvo v Cerkvi in v svetu.

Dan posvečenega življenja je uvedel papež Janez Pavel II. Posvečene osebe so poklicane k refleksiji ter k obnovitvi in potrditvi svoje posvetitve. Papež poudarja, naj ta dan »pomaga vsej Cerkvi, da bo bolj cenila pričevanje oseb, ki so se odločile, da bodo tesneje hodile za Jezusom«.

"Simeon jih je blagoslovil in rekel Mariji, njegovi materi: »Glej, ta je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje, in tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli mnogih src.« (Lk 2,34-35)"

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· Hvala vsem, ki ste pomagali pri pospravljanju jaslic in vernikom iz Ulic okrog Male postaje: Rajh Nade, Užiške, Grossmanove, Cvetka Golarja in dr. Franca Kovačiča za čiščenje in krašenje cerkve. Prihodnji teden prav tako skrbite za čistočo cerkve.

· Prihodnjo nedeljo, 9. februarja je druga nedelja v mesecu. Vaše darovanje bo okrog oltarja. Hvala vam že v naprej za vaše darove, ki jih boste namenili za potrebe župnije.

· V petek, 7. februarja bomo začeli seminar Prenove v Duhu za poživitev osebne vere. Naslov letošnjega seminarja je »Odpuščanje je ozdravljenje«. V petek nas bo nagovoril naš g. Izidor Veleberi, prihodnji petek pa g. Ivan Kranjec.

· Program predzakonskega tečaja imate na župnijskem koledarju. Med seboj se obvestite in si rezervirajte predvidene nedeljske popoldneve. Začetek tečaja je 16. februarja ob 15. uri v prostorih učilnic. Tečaj traja predvidoma 2. uri. Za vse, ki se želite poročiti je tečaj obvezen.

· Na policah za verski tisk si vzemite prijavnice za župnijsko romanje v Torino, Milano, Boromejski otoki od 16. do 19. junija. Lepo vabljeni, da skupaj poromamo v kraj delovanja Don Bosca. Prijave zbiramo do konca februarja. Cena romanja je 250 eur.

· Povabljeni ste za romanje v Medžugorje po veliki noči. Romanje organizira Prenova v Duhu. Prijave zbiramo na župnišču. Romanje bo od torka do petka. Okvirna cena je 150 €. Ob prijavi je potrebno dati prijavnino 50 eur. Lepo vabljeni, da skupaj poromamo k Materi Mariji.

Napovednik


 nedelja, 01.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

Navodila slovenskih škofov za velikonočne praznike 2020 v času epidemije COVID-19

Navodila slovenskih škofov za velikonočne praznike 2020 v času epidemije COVID-19 več ...


 sreda, 11.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

ODPOVEDAN VEROUK V ŽUPNIJI LJUTOMER

ODPOVEDAN VEROUK V ŽUPNIJI LJUTOMER več ...


 četrtek, 12.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19

Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja koronavirusa COVID-19 več ...


 sobota, 14.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

Vabilo k molitvi v času epidemije koronavirusa COVID-9

Vabilo k molitvi v času epidemije koronavirusa COVID-9 več ...


 sobota, 14.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

Kako prejemamo duhovno obhajilo?

Kako prejemamo duhovno obhajilo? več ...


 sobota, 14.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

ŠE DODATNA OBVESTILA

ŠE DODATNA OBVESTILA več ...


 nedelja, 15.03.2020 - četrtek, 30.04.2020

OBVESTILO

Obvestilo več ...

Celotni seznam napovedi