Ljutomer

MISEL DNEVA

"Z novo mašo prihaja spet en delavec na Gospodova polja, da bo žel in spravljal žito v nebeške žitnice." B. sl. Danijel Halas

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

4. ADVENTNA in SVETA DRUŽINA - DODATNA OZNANILA

četrtek, 24.12.2020


Božič – praznik Jezusovega rojstva

Na božični dan, 25. decembra, v Katoliški cerkvi praznujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Vsebina praznika je povezana s skrivnostjo Božjega učlovečenja. Z Jezusovim prihodom v zgodovino se je Bog dokončno in nepreklicno zavzel za svet in za človeka. Natančen datum Jezusovega rojstva ni znan, čeprav je njegovo rojstvo zgodovinsko dejstvo. Po tem dogodku od 6. stoletja naprej štejemo tudi človeško zgodovino. Papež Julij I. (337–352) je za datum Jezusovega rojstva določil 25. december. Čas zimskega solsticija je bil že v predkrščanskih časih obdobje praznovanja in festivalov. Cerkev se je temu prilagodila in obdobju okoli solsticija, ko se dnevi začenjajo daljšati, dala novo vsebino. Ob prihodu nove luči v naravo kristjani praznujemo novo Luč, ki ne bo nikoli ugasnila. Kakor koli natančen datum Jezusovega rojstva za krščanske veroizpovedi danes ni več bistvenega pomena, pač pa je glavna njegova vsebina: Božji Sin se je učlovečil in prišel na svet, da bi človeštvo odrešil njegovih grehov. V Cerkvi so za božič že zgodaj vpeljali navado trikratnega obhajanja maše (opolnoči, ob zori in podnevi), kakršne nima noben drug praznik. Cerkev še danes ob božiču opravlja trikratno evharistično slavje – vsak duhovnik sme izjemoma opraviti tri maše. Pri polnočni maši je največji poudarek na Jezusovemu rojstvu v hlevu in hvalnici angelov, pri zorni ali pastirski maši se pripoved nadaljuje s pastirji, ki so obiskali Jezusa, s čimer se pripoved o rojstvu konča. Dnevna maša je vsebinsko najgloblja, saj je središčni odlomek iz Svetega pisma vzet iz začetka Janezovega evangelija.»Ko Bog v polnosti časov pošlje svojega edinega Sina in Duha ljubezni, razodene svojo najglobljo notranjo skrivnost. Bog sam je večno izmenjavanje ljubezni: Oče, Sin in Sveti Duh; in namenil nam je deležnost pri tem večnem izmenjavanju« (Katekizem Katoliške Cerkve 221). V liku Jezusa Kristusa, učlovečenega Božjega Sina, najdemo razlago Boga Očeta, ki nam je razumljiva šele po delovanju Svetega Duha, ki je izlit v našo notranjost. Z Jezusovim rojstvom Bog postane del zgodovine človeštva. Leto njegovega rojstva deli zgodovino na dvoje: pred in po Kristusu. S trenutkom, ko se je Božji Sin učlovečil, se je svet spremenil. Prišla je Luč, da bi premagala moralno noč človeštva, prišlo je Življenje, da bi se zoperstavilo »kulturi smrti«, prišla je Pot, da bi pokazala, ljudem, ki tavajo v tej »dolini solz«, smer, ki pelje v Nebesa. Praznik Jezusovega rojstva je za vsakega kristjana priložnost, da se odpre in dovoli, da se Bog rodi v njegovem srcu ter tako utrdi in poglobi svojo vero.

V imenu gospoda msgr. Izidorja in v svojem imenu vsem želim blagoslovljene in milosti polne božične praznike. Naj radost veselja, ki ga prinaša Dete rojeno v jaslicah napolni vaše življenje in blagoslovi vaše družine in vse dobro v letu, ki prihaja.

ŽIVLJENJE Z ŽUPNIJO V PRIHODNJIH DNEH

· V času epidemije koronavirusa – Covid 19 skrbi za čiščenje in krašenje cerkve sestra Jožefa.

· Vlada RS je 16. decembra 2020 izdala preklic nekaterih določb glede zbiranja vernikov v cerkvah ali kapelah, vendar so še vedno v veljavi strogi varnostni ukrepi za zajezitev epidemije. Epidemiološka slika glede okužbe s COVID-19 je na območju mariborske metropolije slaba.

Da bi varovali zdravje ljudi, smo se voditelji vseh treh škofij po posvetovanju z duhovniki odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajamo brez navzočnosti vernikov. Za individualno duhovno oskrbo (obhajilo, spoved) se lahko prijavite osebno na telefonsko številko 051 339 149. Sveto obhajilo lahko prejmete vsako nedeljo od 8.00 do 9.00 ure. Na sveti večer lahko prejmete obhajilo med 19.00 in 20.00 uro, na Božič med 8.00 in 9.30 uro, na praznik Sv. Štefana med 8.00 in 9.00 uro. Lepo vabljeni k svetemu obhajilu.

· V adventnem času ste lepo povabljeni, da darujete svoj dar za stolnino, saj s tem svojim darom pomagate pri delovanju župnije. Vsak naj daruje po svojih zmožnostih. Svoj dar lahko darujete ob nedeljah pri obhajilu ali na župnišču v uradnih urah ali po dogovoru.

  • Na župnišču lahko kupite Marijanski koledar, Stopinje in Mohorjeve knjige.
  • Betlehemsko lučko lahko dobite na sveti večer med 19.00 in 20.00 uro v cerkvi in prav tako na Božič med 8.00 in 9.30 uro. Vaš prostovoljni dar naj bi bil 2 €. Hvala vam že v naprej.
  • V četrtek je sveti večer. Sveti maši bosta predvajani v živo preko župnijske internetne strani ob 18.00 uri in 24.00 uri. Lepo ste vabljeni k sodelovanju, da skupaj preko interneta obhajamo sveti večer. Prav tako lepo vabljeni na Božič ob 10.00 uri k sveti maši preko interneta.
Dragi verniki, vsako drugo nedeljo smo imeli darovanje okrog oltarja. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za potrebe župnije darovali na TRR pri NLB: 0234 3001 7121 512. Bog plačaj za vaše darove že v naprej!

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi