Ljutomer

MISEL DNEVA

"Krščansko gledanje na smrt: Smrt je konec zemeljskega življenja. Telo se razkroji v svoje sestavine. Kakor da stojimo pred skrivnostnimi vrati. Kaj je za njimi, le slutimo, vemo pa: za temi vrati nas čaka Oče." B. sl. Alojzij Kozar

Božja beseda


Vir: www.hozana.si

2006  2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  

FLORIJANOVA NEDELJA

četrtek, 09.05.2019


Sv. Florijan ni samo priljubljen nebeški priprošnjik za zaščito pred požarom, upodobljen na pročeljih gasilskih domov in varuh duš pred večnim ognjem, temveč tudi povezovalec ljudi v naših krajih, kjer so mnogi župljani hkrati člani domačih gasilskih društev. God sv. Florjana, mučenca in rimskega častnika, praznujemo 4. maja, na dan, ko so ga leta 304 Rimljani utopili v vodi, ker ni hotel priseči pred rimskimi bogovi in tako zatajiti svoje vere v Kristusa. Florjanova nedelja je v številnih slovenskih župnijah tudi letos privabila številne gasilce k Florjanovi maši, ki je zaradi pisanih praporov z upodobljenim zavetnikom in ličnih uniform videti drugačna od drugih maš in je edinstven dogodek v cerkvenem letu. Še posebej je slovesno tam, kjer za­igrajo gasilski pihalni orkestri. V mnogih krajih je to že vsakoletna navada. Ob tej priložnosti imajo ponekod blagoslovitev gasilskih vozil, opreme ali domov. Druženje ob pogostitvi, ki ponavadi ob cerkvah sledi tem slovesnostim, pa je priložnost za medsebojno povezovanje župnijskega občestva in krajanov.

Na Florijanovo nedeljo, 5. maja 2019, se je več kot 100 prostovoljnih gasilcev in gasilk Gasilske zveze Ljutomer, natančneje iz dvanajstih  prostovoljnih gasilskih društev, zbralo na Glavnem trgu, od koder so odkorakali najprej praporščaki s svojimi prapori, za njimi pa najprej naši najmlajši gasilci in gasilke, ki so se letos zbrali še prav posebej v velikem številu, nato pa še vsi ostali gasilci, proti župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika. Župnik Goran Merica, je v somaševanju kaplana Borisa Kučka, slovesno Florijanovo nedeljsko sveto mašo, ki je potekala ob 10. uri, posvetil vsem trenutno delujočim prleškim gasilcem in gasilkam, ki svoja življenja velikokrat tvegajo za krajane ter jim pomagajo s svojo požrtvovalnostjo, upanjem in vero v Boga. Spomnili smo se prav tako vseh pokojnih gasilcev in gasilk, ki so delovali v našem okraju ter pomagali drugim ljudem v stiski ter jim dali vedeti, da niso sami.

Hvaležno je vsem gasilcem in gasilkam spodbudne besede namenil tudi podžupan Janko Špindler. Ob tej priložnosti je povedal, da ga je doletela čast, da se je lahko v imenu lokalne skupnosti zahvalila vsem gasilcem za njihovo prostovoljno delo.

Posebna zahvala je šla predvsem gospodu župniku in organizatorju srečanja, Jožetu Cimermanu.

Sveto mašo so obogatili z glasbo in petjem otroški pevski zbor, vokalna skupina Luč in ljutomerska godba na pihala.

Po končani sveti maši, so se vsi gasilci zbrali na župnijskem dvorišču na pogostitvi in druženju. Duhovno obogateni gasilci so ob koncu Florjanovega srečanja odšli na svoje domove in ponesli mir tudi v srca svojih domačih.

 

Foto in zapis: Nuša Novak

Napovednik


 četrtek, 10.12.2020 - petek, 30.04.2021

Navodila za obhajanje svetih maš v mariborski metropoliji.

Navodila za obhajanje svetih maš v  mariborski metropoliji. več ...

Celotni seznam napovedi